Hlavní obsah

Místo závodů je čeká hlad. Pozitivní olympionici si stěžují na karanténu

Foto: Profimedia.cz

Podle kritiků se odhalil dopad čínské „strategie nulové tolerance“ v boji s covidem-19 na sportovce a jejich psychické zdraví.

Reklama

Někteří olympijští sportovci, kteří mají tu smůlu, že se po příletu do dějiště olympijských her v Pekingu pozitivně testovali, kritizují podmínky karanténních hotelů. Mezi nejzmiňovanější výhrady patří hlavně kvalita jídla.

Článek

„Bolí mě břicho, jsem velmi bledá a kolem očí mám velké tmavé kruhy. Chci, aby to všechno skončilo. Brečím každý den. Jsem velmi unavená,“ říká ve svém příspěvku na síti Instagram ruská biatlonová reprezentantka Valeria Vasněcovová, která kvůli pozitivnímu testu na covid-19 po příletu do Pekingu místo na závodním okruhu tráví čas v takzvaném karanténním hotelu.

Za špatným zdravotním stavem nicméně nebyl covid-19, ale právě pobyt v karanténě, a to konkrétně strava. Vasněcovová ve čtvrtek zveřejnila fotku své karanténní snídaně, obědu a večeře – tác s těstovinami, omáčkou, masem s kostí a pár bramborami. Zeleninu sportovkyně nedostala.

Vasněcovová uvedla, že většinu času v karanténě „přežívá“ s několika kousky těstovin, protože zbytek bylo „nemožné“ sníst. „Dnes jsem snědla všechen tuk, který dávají místo masa, protože jsem měla velký hlad,“ říká podle agentury AP sportovkyně na videu. Dodala také, že znatelně zhubla.

Karanténní hotely jsou stále častějším terčem kritiky ze strany sportovců i národních týmů. Častou stížností je především netransparentnost a rozdílný postup u každého konkrétního případu.

Někteří sportovci totiž po pozitivním testu na covid-19 ihned zamířili do karanténního hotelu, kam jejich reprezentační kolegové nemají přístup, v jiných případech se ale olympionici pouze izolovali v olympijské vesnici, informuje agentura AP.

Podle pravidla pro sportovce s pozitivním testem na nákazu covid-19 mají olympionici bez příznaků onemocnění zamířit do vyhrazeného hotelu do izolace. U sportovců s příznaky covidu-19 je pak povinná návštěva nemocnice. V obou případech se nemohou účastnit soutěží, dokud neodezní příznaky a nebudou se moci prokázat dvěma negativními PCR testy po sobě, uvádí CNN.

Stále navíc přibývá kontroverzí právě okolo izolace olympioniků s pozitivním covidovým testem. Poté, co měl Eric Frenzel, trojnásobný zlatý medailista v severské kombinaci, pozitivní test, šéf německého olympijského výběru Dirk Schimmelpfennig kritizoval právě podmínky v karanténních zařízeních.

Německý tým podle Schimmelpfenninových slov požaduje větší a hygieničtější místnosti i pravidelnější dodávky jídla, aby sportovci, kterým bude umožněno se vrátit do olympijské vesnice, byli stále schopni soutěžit, uvedl šéf německých olympioniků v rozhovor pro deník FAZ.

Kritiku pořadatelů pak vyvolal případ belgické skeletonistky Kim Meylemansové. V pekingské izolaci Meylemansová kvůli pozitivnímu testu na covid strávila tři dny, po opakovaném testování, kdy byl výsledek vždy negativní, pak směla podle pravidel her izolaci opustit. Sportovkyni vyzvedla sanitka, k jejímu zděšení ale nezamířila směrem do olympijské vesnice, uvádí server Yahoo Sports.

Vozidlo namísto do olympijské vesnice pětadvacetiletou sportovkyni odvezlo do jiného izolačního zařízení. Zde měla Meylemansová bez kontaktu se svou reprezentací strávit dalších sedm dní, během nichž měla dvakrát denně podstupovat PCR test. O nečekané změně sportovkyně stejně jako Vasněcovová informovala v emotivním videu, které zveřejnila na sociálních sítích.

Pozdě v noci, když se její video začalo na sociálních sítích rozsáhle sdílet, zjevně zasáhli organizátoři olympijských her, uvádí South China Morning Post. Krátce před půlnocí téhož dne tak byla Meylemansová převezena do olympijské vesnice.

Případ vyvolal ve sportovním prostředí silné pobouření, organizace Global Athlete například odsoudila zacházení s Meylemanovou jako „naprosto nepřijatelné“. Podle kritiků se tak odhalil dopad čínské „strategie nulové tolerance“ v boji s covidem-19 na sportovce a jejich psychické zdraví.

„Samozřejmě máme obavy,“ uvedl podle agentury AP Rob Koehler z Global Athlete. „Máme obavy kvůli celým pravidlům o covid-19. Máme obavy z karanténních zařízení a máme obavy kvůli všemu, co nebylo zveřejněno, což jsou detaily. Ďábel je vždycky v detailu.“

Vasněcovová se navíc během pobytu v karanténě věnovala i „detektivní práci“, píše AP. Ruská olympionička porovnala jídlo, které obyvatelům karanténního hotelu místní personál nechával za dveřmi jejich pokojů. Biatlonistka zjistila, že sportovci v pokojích označených jinak než u dalších izolovaných dostávali jiné jídlo, podle Vasněcovové výrazně horší.

Následně svou domněnku doložila i fotografií, na které srovnala jídlo pro sebe a jídlo podané jejímu týmovému lékaři, který měl také pozitivní test na covid-19. Lékař narozdíl od sportovkyně dostal čerstvé ovoce nebo salát s krevetami. „Upřímně nechápu, proč se k nám sportovcům takhle přistupuje,“ napsala na sociálních sítích Vasněcovová.

Dva dny po kritice se nicméně situace zlepšila. Mluvčí ruského biatlonového týmu Sergej Averjanov zveřejnil fotku podle něj „zlepšeného jídla“ pro Vasněcovovou, které obsahovalo lososa, čerstvou zeleninu a jogurt.

Reklama

Doporučované