Hlavní obsah

Přechod Rafáh je zavřený, není kam utéct. V Egyptě čekají kamiony s pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z hraničního přechodu Rafáh.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Izraelská armáda nejdříve vyzvala palestinské civilisty, aby využili přechod v Rafáhu pro útěk do bezpečí, později ale své vyjádření korigovala. Jediný hraniční přechod s Egyptem je totiž v tuto chvíli uzavřený.

Článek

Hraniční přechod Rafáh, který odděluje Pásmo Gazy od Sinajského poloostrova, představuje pro Palestince jedinou možnost, jak uniknout izraelským odvetným útokům. Jeho provoz ovšem provází značné komplikace.

Podle agentury Reuters Egypt oznámil, že je Rafáh momentálně uzavřen a jeho palestinská strana je mimo provoz poté, co se stala opakovaně terčem izraelského ostřelování.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli slíbil, že hraniční přechod bude znovu otevřen. Podle dvou zdrojů z egyptských bezpečnostních složek se Egyptu, Izraeli a Spojeným státům podařilo domluvit na vyhlášení několikahodinového příměří na jihu Gazy, které umožní příjezd humanitární pomoci i částečnou evakuaci držitelů zahraničních pasů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu i představitelé Hamásu však zprávy o uzavření příměří popřeli.

Egyptský Červený kříž mezitím oznámil, že směrem k hranicím vyrazily kamiony plné zahraniční pomoci, které v egyptském městě al-Aríš čekaly na povolení vyrazit k Rafáhu, informovala agentura Anadolu. Osud dodávek jídla i léků do Pásma Gazy však zůstává nadále nejasný.

Foto: Seznam Zprávy, Reuters

Snímek kromě hraničního přechodu Rafáh zachycuje také dříve uzavřený přechod Erez, který představuje jedinou pěší cestu z Pásma Gazy do Izraele.

Hraniční přechod Rafáh, který kontroluje Egypt, představuje pro 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy v podstatě jediné spojení s okolním světem. Zbytek enklávy obklopuje moře a území Izraele, který zahájil její totální blokádu.

Od minulého víkendu, kdy Izrael zahájil odvetné údery na Pásmo Gazy poté, co palestinští ozbrojenci zaútočili na izraelské území, na místě panuje značně napjatá situace.

Přechod Rafáh se v minulém týdnu stal opakovaně terčem izraelského ostřelování. Podle radikálního hnutí Hamás na něj izraelské jednotky zaútočily v pondělí i v úterý, a zasloužily se tak o to, že z palestinské strany zůstal neprůchozí.

Izraelská armáda v úterý uvedla, že zasáhla podzemní tunel využívaný k pašování zbraní, který se nachází v blízkosti Rafáhu. Zda zasáhla i samotný hraniční přechod, přitom nepotvrdila ani nevyvrátila.

Několik minut předtím, než k ostřelování došlo, izraelská armáda varovala představitele Gazy, kteří mají provoz Rafáhu na starosti, před leteckými údery. K zahájení evakuace je podle agentury AP vyzvaly egyptské pohraniční jednotky.

Hamás drží 195 rukojmích

Palestinské teroristické hnutí Hamás drží v Pásmu Gazy 199 rukojmích. Oznámila to izraelská armáda, podle jejíhož mluvčího Daniela Hagariho už vojáci informovali jejich rodiny. Mezi rukojmími je mnoho žen, dětí a starších lidí, napsal deník The Times of Israel. Mluvčí také řekl, že armáda má jisté informace o tom, kde Hamás rukojmí skrývá. „Neprovedeme žádný útok, který by ohrozil naše lidi,“ slíbil. Čtyři osoby byly propuštěny.

Server The Times of Israel upozornil na to, že krátce předtím, než se okolí hraničního přechodu ocitlo pod palbou, mluvčí izraelské armády Richard Hecht obyvatelům Pásma Gazy radil, aby před odvetnými útoky Egypta prchali skrze Rafáh.

„Hraniční přechod Rafáh je stále otevřený. Všem, kteří mají možnost odejít, bych doporučil, aby odešli,“ vzkázal. Jeho kancelář později výroky korigovala s tím, že hraniční přechod Rafáh je mimo provoz.

Vymezila se také proti nařčení Káhiry, že obyvatele Pásma Gazy navádí k tomu, aby prchali do Egypta.

„Izraelské obranné síly v posledních dnech doporučují obyvatelům uvnitř Pásma Gazy, aby se vzdálili od určených oblastí. Zdůrazňujeme, že neexistuje žádná oficiální výzva Izraele, aby obyvatelé Pásma Gazy odcházeli do Egypta,“ uvedla izraelská armáda.

Egypt zůstává obezřetný

Nepokoje v Pásmu Gazy vyvolaly v Egyptě, který s enklávou sdílí hranici a kontroluje hlavní cestu pro evakuaci jejích obyvatel, obavy.

Izrael a Palestina: Kdo vládne jakému území

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou se táhne již po celé generace. V roce 2005 se Izrael stáhl z Pásma Gazy, o dva roky později tam moc převzalo radikální hnutí Hamás. Palestinci usilují o vznik vlastního nezávislého státu i na Západním břehu Jordánu, ale území dál okupuje Izrael a současná vláda tam podporuje výstavbu dalších židovských osad.

Oranžové území na severu jsou Golanské výšiny, mezinárodně uznané jako součást Sýrie, ale od roku 1967 okupované Izraelem.

Foto: Seznam Zprávy

Okupovaná území spolu s Pásmem Gazy si nárokují Palestinci.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v úterý vzkázal, že eskalaci napětí v Pásmu Gazy považuje za „vysoce nebezpečnou“ a že Káhira ve spolupráci s regionálními i mezinárodními partnery usiluje o uklidnění situace.

Zdůraznil přitom, že egyptská národní bezpečnost je pro Káhiru prioritou a že nedovolí, aby se problém vyřešil na úkor ostatních. Podle agentury Reuters je tento výrok jednoznačným odkazem na riziko, že nepokoje v Pásmu Gazy vyženou na egyptské území davy uprchlíků, které se Egypt snaží odvrátit.

Nebylo by to poprvé, co by se hraniční přechod Rafáh stal dějištěm hromadného exodu obyvatel Pásma Gazy. Podobnou situaci zažil v roce 2008, kdy radikální hnutí Hamás výbuchem poškodilo hraniční zeď v Rafáhu a do země nekontrolovaně pronikly desítky tisíc Palestinců.

Egypt se snažil v minulosti příval uprchlíků z Pásma Gazy mírnit, a to i v době těch nejzuřivějších konfliktů. Uzavřený ho nechal v letech 2021, 2014 a 2008, kdy Izrael ostřeloval Pásmo Gazy.

Podle deníku The Guardian se Egypt i nyní zdráhá otevřít Rafáh pro pohyb osob. Dlouhodobě zastává názor, že Izrael a Palestina by měly své konflikty vyřešit uvnitř svých hranic, jelikož jenom tak se Palestincům podaří zajistit si právo na vlastní stát.

Podle egyptských bezpečnostních zdrojů, které ve středu hovořily s novináři agentury Reuters, je Egypt ochotný nechat přes Rafáh do Pásma Gazy proudit humanitární pomoc, odmítá ovšem plány na vytvoření bezpečnostních koridorů pro obyvatele prchající z Pásma Gazy.

„Egypt je odhodlaný ponechat hraniční přechod Rafáh otevřený, aby usnadnil dodávky humanitární pomoci, a bude pokračovat v poskytování veškeré potřebné humanitární pomoci palestinskému lidu,“ uvedl dříve egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) dříve varoval, že pokud nebudou otevřeny humanitární koridory, kterými se do oblasti mohou dostávat léky, jídlo a pitná voda, Pásmo Gazy bude čelit rozsáhlé humanitární katastrofě.

Reklama

Doporučované