Hlavní obsah

Prigožina tajně pohřbili v Petrohradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na petrohradském hřbitově byla posílena bezpečnostní opatření a u vchodu nainstalovány rámy. Snímek z 29. srpna.

Reklama

O času a místě pohřbu šéfa Vagnerovy skupiny se horlivě spekulovalo několik dnů. Obřad nakonec unikl i slídícím novinářům.

Článek

Bývalého zakladatele a šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který zemřel minulý týden po havárii letadla, v úterý tajně pochovali na Porochovském hřbitově v jeho rodném Petrohradu. Oznámila to Prigožinova tisková služba.

„Rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem proběhlo v uzavřeném formátu. Ti, kteří se chtějí rozloučit, mohou navštívit Porochovský hřbitov,“ uvedla služba na sociální síti Telegram.

Podle zpravodajského portálu MSK1.ru pohřeb proběhl už v 13:00 tamního času (12:00 SELČ) podle přání Prigožinových příbuzných.

Některá ruská opoziční média zdůraznila, že Prigožin byl pohřben bez vojenských poct. Loni přitom od prezidenta Vladimira Putina dostal vysoké vyznamenání - hvězdu hrdiny Ruska, jejíž nositelé mají nárok na slavnostní pohřeb včetně smutečních salv.

Na videjích a fotografiích, které zveřejnily ruské weby, je vidět, jak na již uzavřeném hřbitově hlídkuje množství uniformovaných mužů. U vchodu na hřbitov stáli ozbrojení policisté, kteří odkazují návštěvníky, aby na hřbitov přišli až ve středu.

O pohřbu vůdce žoldnéřské armády se v uplynulých dnech vedly různé dohady. Spekulovalo se například, že by se z Prigožinova hrobu mohlo stát poutní místo jeho příznivců. Jeden z ruských poslanců navrhl, aby válečného podnikatele pohřbili v ukrajinském městě Bachmut, kde vagnerovci vedli těžké boje s ukrajinskou armádou.

Porochovský hřbitov se nachází v Krasnogvardějském okrsku v Petrohradě v údolí řeky Luppa. Podle ruských médií jde spíše o skromný hřbitov, kde není pochováno mnoho slavných lidí. Jsou tam však hromadné hroby lidí zemřelých během druhé světové války.

Místo Prigožinova pohřbu se předem snažili odhalit novináři. Například redaktoři petrohradského webu Fontanka monitorovali v úterý několik hřbitovů ve městě, ale nakonec marně. Deník Moskovskij komsomolec zase během dne napsal, že by Prigožina mohli pochovat v noci.

Smrt Jevgenije Prigožina

Co se dosud ví o okolnostech havárie Prigožinova letadla, shrnujeme přehledně v následujícím článku.

Připomeňte si, jak Jevgenij Prigožin stoupal po ruském mocenském žebříčku.

Komentář Jana Lipolda zasazuje Prigožinovu smrt do kontextu toho, jak funguje Putinův režim.

Reklama

Doporučované