Hlavní obsah

Donbaská děvuška? Putinovu propagandu ve skutečnosti šířila americká vojačka

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Žena přestala pro americké ozbrojené síly pracovat v listopadu loňského roku, ale už předtím šířila na sítích ruské dezinformace. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Populární dezinformační kanál Donbaská děvuška vedla bývalá poddůstojnice amerického námořnictva. Postupně získala desítky tisíc sledujících. Nedávno sehrála i klíčovou roli při šíření dokumentů uniklých z Pentagonu.

Článek

Na internetu se tvářila jako ruská židovka původem z Luhansku. Na sociální síti Telegram vedla účet Donbaská děvuška a šířila dezinformace o ruské válce na Ukrajině a kremelskou propagandu.

Klíčovou roli sehrála i při šíření nedávno uniklých tajných dokumentů amerického ministerstva obrany. Měla také účet na twitteru, kanál na Youtube a podcast na Spotify s desítkami tisíc sledujících.

Ve skutečnosti ale šlo o sedmatřicetiletou Sarah Bilsovou z Oak Harbor v americkém státě Washington. Ještě v listopadu loňského roku pracovala jako poddůstojnice amerického námořnictva na základně na Whidbeyho ostrově u Seattlu.

Její pravou identitu podle serveru Business Insider jako první odhalili uživatelé sociálních sítí Twitter a Reddit ze skupiny NAFO bojující proti ruské propagandě ve spolupráci s autory webu Malcontent News, který se zabývá válkou. Sama Bilsová to pak potvrdila v rozhovoru pro americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Bilsová deníku řekla, že kanál na Telegramu jí pomáhalo spravovat dalších 15 lidí. Když pracovala u námořnictva, měla bezpečnostní prověrku, ale podíl na úniku tajných dokumentů odmítá. „Samozřejmě vím, jak důležité jsou přísně tajné dokumenty,“ hájí se. Pokud by své postavení zneužila, porušila by totiž zákon.

Manipulace s dokumenty

Uniklé dokumenty nejen o válce na Ukrajině se na internetu objevily ve dvou verzích. Jedna vznikla pomocí fotomontáže zjevně pro ruské publikum.

WSJ si všiml, že dokumenty zveřejněné na jejím kanále byly upravené oproti těm, které se dříve objevily na diskuzním fóru Discord, odkud pravděpodobně většina úniků pochází. Podle Bilsové je ale neupravila ona ani její tým.

Na kanále Donbaská děvuška už v současnosti dokumenty dostupné nejsou, ale právě z něj se velmi šířily. Podle Malcontent News se na tuto verzi odkazoval i známý moderátor americké stanice Fox News Tucker Carlson.

Donbaská děvuška minulý týden tvrdila, že únik naplánovaly americké tajné služby. Mladý člen národní gardy Jack Teixeira, který byl kvůli tomu zatčen a obviněn, podle něj nevědomky tento plán realizoval. O Teixeirovi jsme podrobněji psali v tomto článku. Žádná vazba mezi ním a Bilsovou není známá.

Právní referentka a prodavačka ryb

Bilsová se podle serveru Malcontent News (MN), jehož novináři prověřovali úřední záznamy nebo si telefonovali s jejími rodiči, narodila v New Jersey a navzdory jejím tvrzením o ruském původu se ani její rodiče nenarodili v bývalém Sovětském svazu. Na konci března si ale své původní jméno změnila na víc rusky znějící: Lyudmila Mikhailova Karakova.

K americkému námořnictvu nastoupila v listopadu 2009 a pracovala údajně jako právní referentka, později i v technickém oddělení. Ačkoli na sociálních sítích tvrdila, že v roce 2014 pendlovala mezi ruským Rostovem na Donu a ukrajinským Luhanskem, už tou dobou žila ve státě Washington.

Vedle služby armádě provozovala také obchod Cascadia Aquatics, kde prodávala ryby nebo dovážené potraviny, píše MN. Během let prý získala mezi místními dobrou pověst a vystupovala také v jednom díle (dnes už smazaném) podcastu jménem Aquarium.

Právě tato epizoda pomohla serveru odhalit její falešnou identitu. Díky analýze novináři zjistili, že její obličej a hlas odpovídají Donbaské děvušce - byť ta ve svém podcastu na Spotify používala falešný přízvuk.

Ne tak tajná tajemství

Jak se mohlo stát, že juniorní zaměstnanec Národní gardy dostal a zneužil přísně tajné informace určené pro nejvyšší představitele Pentagonu? Aféra podle amerických médií poukazuje na systémový problém, který se táhne roky.

Změna v jejím životě podle serveru nastala po autonehodě v roce 2021. Bilsová začala tehdy i veřejně sdílet protiamerické postoje a přišla s historkou o svém donbaském původu. Na sociální síti pro vědce ResearchGate se prezentovala jako specialistka na geopolitiku a dějiny, ale žádné odborné publikace nezveřejnila.

Dezinformační říše

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru začala provozovat několik účtů na twitteru nebo Telegramu. Zpočátku je musela střídat, protože twitter některé z nich zablokoval, ale nakonec skončila u účtu @PeImeniPusha založeném už v roce 2012.

Během roka z několika málo sledujících vybudovala na twitteru a Telegramu „dezinformační říši“, píše Malcontent News. Zmíněný účet měl v době přípravy tohoto článku přes 67 tisíc sledujících.

Bilsová a její spolupracovníci sdíleli fotografie a snímky zobrazující násilí, často je podle MN lokalizovali na špatná místa. Jejich příspěvky například oslavovaly smrt bývalého amerického mariňáka, který se vydal na Ukrajinu jako dobrovolník. Hájily také video, na němž žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny uřízli hlavu ukrajinskému zajatci.

Bilsová také získala přístup k některým sledovaným protivládním americkým komentátorům nebo novinářům ruských státních médií, což podle Malcontent News naznačuje, že se stala součástí širší a koordinované skupiny šířící proruské dezinformace.

Jak píše server, není jasné, jestli může být Bilsová za svou aktivitu nějak stíhaná. Pokud skutečně sama nezpůsobila únik tajných dokumentů a navíc je sdílela až v době, kdy už pro americké námořnictvo nepracovala, vojenské právo je na ni krátké. Podle serveru sice během své kariéry pravděpodobně několikrát porušila pravidla pro hlášení zahraničních kontaktů, ale trestem za to obvykle bývá jen ztráta bezpečnostní prověrky.

Reklama

Doporučované