Hlavní obsah

Psi od Kim Čong-una skončili v jihokorejské zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Gomi a Songgang v zoologické zahradě, která se stala jejich domovem po politické roztržce mezi jihokorejskými politiky.

Reklama

Minulý měsíc řešila Jižní Korea bizarní politický spor, když exprezident Mun Če-in oznámil, že se vzdá dvou bílých loveckých psů, které dostal darem od severokorejského diktátora Kim Čong-una. Nakonec zvířata putovala do zoo.

Článek

Mazlíčci se stali předmětem sporu mezi jihokorejským exprezidentem a současnou hlavou státu Jun Sok-jolem, a to kvůli financování jejich péče.

Rozepře je nyní minulostí, informovala agentura AP.

Psi severokorejského národního plemene Pungsan - pojmenovaní Gomi a Songgang - byli po dočasném pobytu ve veterinární nemocnici převezeni do zoo v jižním městě Kwangju.

Mun vychovával psy od doby, kdy je Jižní Korea dostala. Po květnovém konci mandátu si je vzal společně s jedním z jejich štěňat do své rezidence, zvířata jsou ale oficiálně majetkem státu, který patří prezidentskému archivu.

Munova kancelář minulý měsíc uvedla, že po konzultacích s archivem a ministerstvem vnitra byl bývalý prezident pověřen jejich opatrovnictvím.

Dočasnou péči umožnila březnová změna zákona, díky níž je možné spravovat prezidentské dary mimo archiv, pokud se jedná o zvířata nebo rostliny, upozornila AP.

Více o roztržce mezi politiky

Bývalý jihokorejský prezident se v polovině listopadu vzdal dvou psů, které dostal darem od severokorejského vůdce Kim Čong-una po jejich summitu v roce 2018. Důvodem je spor o financování jejich péče se současným vůdcem Jižní Koreje.

Začátkem listopadu Munova kancelář obvinila Juna, že zablokoval diskuzi, která měla poskytnout právní základ pro to, aby si bývalý prezident mohl psy ponechat. V prohlášení uvedla, že je předává archivu.

Junova kancelář nařčení odmítla s tím, že Munovi nikdy nebránila v držení zvířat. „Bylo to výhradně rozhodnutí bývalého prezidenta Muna vrátit psy Pungsan do prezidentského archivu, místo aby vyčkal na legislativní změnu, která by zajistila dotace,“ tvrdí.

Ministerstvo vnitra minulý měsíc potvrdilo, že vláda jedná s exprezidentem o poskytování měsíčních dotací 2,5 milionu wonů, tedy asi 43 tisíc korun, které by měly pokrýt náklady na péči o zvířata.

Psi jako součást diplomacie

Darovaní mazlíčci představovali symbol tání vztahů mezi Jižní a Severní Koreou. Už dříve byli předmětem jednání mezi zeměmi, a to když v roce 2000 daroval Kim Čong-il dvě pungsanská štěňata – pojmenovaná Uri a Duri – Kim Te-džungovi. Jihokorejský vůdce mu oplatil laskavost dvěma psy plemene Jindo, kteří dostali jména Mír a Sjednocení.

Mun je považován za zastánce sbližování Soulu a Pchjongjangu. Zasloužil se mimo jiné také o zprostředkování dnes již pozastavené diplomacie KLDR a Spojených států ohledně severokorejského jaderného programu.

Současně ovšem čelil kritice, že jeho politika angažovanosti umožnila Kimovi získat čas a zvýšit jaderný potenciál KLDR navzdory mezinárodním sankcím, připomněla agentura AP. Také Jun se proti Munově politice ohradil a obvinil ho z „poddajnosti“ vůči Severní Koreji.

Reklama

Doporučované