Hlavní obsah

Rentgenový snímek zraněné z Bataclanu na prodej. Chirurg čelí žalobě

Foto: Profimedia.cz

Teroristický útok na koncertní sál Bataclan byl součástí série útoků, ke kterým došlo v Paříži v listopadu 2015.

Reklama

Francouzský chirurg čelí žalobě, protože se jako umělecké dílo pokusil prodat rentgenový snímek předloktí ženy, kterou postřelili při teroristickém útoku na pařížský klub Bataclan v roce 2015. Ve Francii to vyvolalo pobouření.

Článek

Ortopedický chirurg Emmanuel Masmejean, který ordinuje ve veřejné nemocnici Georgese Pompidou v Paříži, se snažil rentgenový snímek ženy postřelené v Bataclanu prodat jako umělecké dílo. Neměl k tomu přitom souhlas pacientky ani pařížské nemocnice. Na případ poprvé upozornil v sobotu francouzský investigativní server Mediapart.

Na rentgenovém snímku je vidět předloktí, ve kterém se nachází kulka z kalašnikova. Chirurg se ho snažil prodat za 2446 eur (tedy přibližně 60 tisíc korun) na webových stránkách OpenSea, které se specializují na prodej takzvaných NFT (nezaměnitelných tokenů) digitálních obrázků.

Šéf pařížských veřejných nemocnic označil Masmejeanův čin za „skandální“ a „morálně nepřijatelný“. Na twitteru potvrdil, že na chirurga bude podáno trestní a profesní oznámení.

„Tento čin je v rozporu s řádnou profesionální praxí, ohrožuje lékařské tajemství a je proti hodnotám AP-HP (pařížské nemocnice) a veřejné služby,“ uvedl Hirsch ve zprávě adresované zaměstnancům nemocnic, kterou zveřejnil na twitteru.

Masmejean se k činu přiznal. Na dotaz serveru Mediapart uvedl, že tak učinil pro „vzdělávací účely“ a aby „vzbudil zájem lidí“. Dodal, že prodej rentgenového snímku zpětně považuje za „chybu“ a mrzí ho, že pacientku nepožádal o souhlas. Podle svých slov nabídku následně stáhl. Podle agentury AFP byl ale snímek na webu k vidění i v neděli.

Identita ženy není známá. Chirurg uvedl, že se jedná o mladou ženu, jejíž přítel zemřel při teroristickém útoku v koncertním sále Bataclan. Pařížský klub byl jedním z míst, kde teroristé hlásící se k takzvanému Islámskému státu útočili 13. listopadu 2015. Zabili tehdy 130 lidí.

Podle Masmejeanova popisu na webu OpenSea měla pacientka „otevřenou zlomeninu levého předloktí se zbytkem kulky z kalašnikova v měkké tkáni“. Masmejean, který je uznávaným chirurgem, profesorem a specialistou na poranění ruky, napsal, že osobně operoval pět obětí bataclanského útoku.

Chirurgův čin podle francouzského deníku Sud Ouest odsoudila také sdružení na podporu obětí bataclanského útoku. Asociace Život pro Paříž uvedla, že „stojí při oběti útoku, která je nyní také obětí hlouposti a chamtivosti ‚lékaře‘, který zjevně zapomněl na etický kodex a zdá se, že postrádá i nejzákladnější úsudek a empatii“.

Sdružení Bratrství a pravda pak na twitteru Masmejeanův čin označilo za „odporný“. Dodalo přitom, že je „ojedinělý a nereprezentuje práci zdravotníků AP-HP, kterým plně důvěřujeme“.

NFT je zkratka anglického non-fungible token, česky nezaměnitelný token, tedy nezaměnitelný elektronický klíč. Je to digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá odcizit. V posledních letech jejich popularita mezi sběrateli prudce stoupá, přičemž některé NFT se v aukcích prodaly i za několik milionů dolarů. Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla, nebo digitalizované verze skutečných děl. Je možné je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

Reklama

Související témata:

Doporučované