Hlavní obsah

Rusko zažívá novou formu „srpnové kletby“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ukrajinská vláda

K útokům dronů na ruské území dochází v posledních týdnech na denní bázi. Na snímku ukrajinský premiér Denys Šmyhal na inspekci bezpilotního letounu s dlouhým doletem.

Ruská armáda v noci opět informovala o sestřelení dronů nad vlastním územím. V srpnu nebylo jediného dne, kdy by ruské úřady neinformovaly o útoku, tvrdí CNN.

Článek

Ruská armáda v noci na sobotu podle ČTK oznámila odražení útoku 20 ukrajinských dronů na Krymu. Podle vyjádření ministerstva obrany nedošlo při „ukrajinském teroristickém útoku“ k žádným zraněním ani škodám. Kyjev mlčí.

Velmi podobné zprávy se v posledních týdnech objevují bez nadsázky každý den. Někdy je doplní i zpráva o zásahu nějaké budovy nebo o výbuších či požárech různých infrastrukturních objektů.

Které z nich způsobily drony a které jsou způsobeny jinými příčinami, často není jasné, protože kromě útoků na hustě obydlenou Moskvu většinou chybí obrazové materiály. A obě strany mají své důvody nebýt v informování o úderech otevřené.

Že jsou ale hlášené sestřely a minimálně část incidentů výsledkem útoků ukrajinských dronů, které se v poslední době stávají stále častějšími, není pochyb. Kyjev už nějakou dobu dává svou účast najevo skrze nepřímá vyjádření představitelů a ukázal i část svého dronového arzenálu.

Jakými drony Ukrajina útočí

  • Poměrně dobře známý typ dronu s dlouhým doletem je už poměrně dobře známý stroj s označením UJ-22. Ten vyrábí ukrajinská firma Ukrjet a základní informace o něm poskytuje i veřejně webu. Měl by mít rozpětí křídel 4,2 metru, délku 3,7 metru, dolet na automatický režim 800 km a na řízený let 100 km. Maximální nosnost „nákladu“ je asi 20 kilogramů, což odpovídá například čtyřem minometným granátům ráže 82 mm nebo čtyřem granátům do protitankové střely RPG-7.
  • Dalšímu typu ukrajinského kamikaze dronu se říká Bober (česky Bobr). O tom zatím nebyly publikovány žádné oficiální informace od výrobce, ale objevilo se už poměrně dost potvrzených záběrů, které přinášejí alespoň základní obrázek o technických parametrech. Například Kyiv Independent uvádí, že rozpětí křídel Bobra je podle hrubých odhadů asi 2,5 metru a délka rovněž asi 2,5 metru. Dolet by měl být podobný, nebo ještě větší než u UJ-22, a nosnost též podobná.
Foto: gov.ua

Blíž k fotoaparátu stojí Bobr, za ním je UJ-22.

  • Třetí typ dosud ani nemá označení a nedostalo se mu zatím ani žádného veřejného představení. Podle NYT byly ale trosky tohoto stroje vyfoceny po útocích na čtyřech různých místech poblíž Moskvy. Snímky a krátké video z vypouštění dronu zveřejnil jeden z influencerů organizujících veřejné sbírky.

CNN v souvislosti s intenzifikací útoků píše o „návratu srpnové kletby do Ruska“. Odkazuje tak na ruský fenomén převážně z 90. let, kdy v Rusku právě v srpnu docházelo k nepříznivým událostem a katastrofám.

„Každý srpnový den média informují o menších, ale nepřetržitých ukrajinských útocích zaměřujících se na úřední budovy, vojenské cíle i komerční nebo rezidenční prostory. Většina dronů je podle úřadů sestřelována. Skrz se jich ale dostává dost na to, aby donutily Rusy k zamyšlení,“ stojí v analýze americké televize.

Posledním z velkých neštěstí byl středeční výbuch fabriky ve městě Sergijev Posad, při němž zemřel nejméně jeden člověk, osm se pohřešuje a přes 80 se zranilo. Materiální škody kromě samotné výrobny utrpěly podle ruských médií i stovky bytů v okolí.

Ruské úřady tvrdí, že k výbuchu došlo ve skladu pyrotechniky, ale daná firma vyrábí i vojenskou výbavu. Lidé ve městě navíc na sociální sítě nahráli fotky a videa, které ukazují, že po explozi se od okolí rozlétla i dělostřelecká munice. Příčinou podle úřadů nebyl dronový útok, ale pravděpodobně selhání lidského faktoru. Žádné důkazy o zapojení dronů se zatím nikde neobjevily.

Už jen to, že se v této věci spekuluje o použití dronů, může být v Kyjevě považováno za úspěch.

„Ukrajina zařadila ruské veřejné mínění a postoje k válce mezi klíčové oblasti, na které se musí zaměřit, aby tuto válku ukončila. Dokud bude Rusko moct předstírat, že válka je něco, co se děje někde daleko, veřejnou podporu nic nepodlomí,“ popsal ukrajinskou taktiku za opakovanými útoky, které často ani neusilují o destrukci cenných cílů, ale zasahují i čistě reprezentativní cíle v Moskvě, analytik a spisovatel Keir Giles.

Doporučované