Hlavní obsah

Rusko zdokonalilo dezinformační kampaně, naznačují uniklé dokumenty

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Ruská propaganda se šíří i na twitteru.

Reklama

Rusko zvýšilo účinnost své dezinformační kampaně na sociálních sítích a samo tvrdí, že velké množství falešných účtů zůstává neodhalených, vyplývá z uniklých dokumentů amerických zpravodajských služeb.

Článek

Ruská propaganda je mnohem úspěšnější v obelhávání sociálních sítí a manipulaci s dosahem, než se předpokládalo. Skrze statisíce falešných účtů tak šíří lživé informace o ukrajinské armádě nebo například vedlejších účincích vakcín.

Upozornil na to deník The Washington Post s odkazem na jeden z amerických uniklých utajených dokumentů, které se nedávno rozšířily po sociálních sítích.

Platformy, jako je Twitter, TikTok, Telegram nebo YouTube, odhalí ruské falešné účty pouze v jednom procentu případů, tvrdí ruští provozovatelé těchto profilů podle analýzy efektivity Ruska při prosazování propagandy online, kterou sestavily americké orgány zabývající se kybernetickou bezpečností.

Všechny tyto účty spadají pod ruské vědeckovýzkumné výpočetní středisko, jež pracuje přímo pro administrativu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Boti (pozn. red. roboti šířící automaticky generované příspěvky), prohlížejí, ‚lajkují‘, odebírají, přeposílají a manipulují s počtem zobrazení, aby posunuli obsah nahoru ve výsledcích vyhledávání a v seznamech doporučení,“ uvedla analýza.

V některých případech ruské účty cílí dezinformace přímo na uživatele poté, co z databází získají jejich e-maily a telefonní čísla. Mezi cíle kampaně podle dokumentu patří demoralizace Ukrajinců a využívání rozporů mezi západními státy.

„Toto úsilí pravděpodobně posílí schopnost Moskvy kontrolovat domácí informační prostředí a podporovat proruské narativy v zahraničí,“ uvádí se v dokumentu.

Ruskou propagandu šířila i americká vojačka

Populární dezinformační kanál Donbaská děvuška vedla bývalá poddůstojnice amerického námořnictva. Postupně získala desítky tisíc sledujících. Nedávno sehrála i klíčovou roli při šíření dokumentů uniklých z Pentagonu.

Odhalení může být více, i tak je to ale problém, shodují se odborníci

„Google, Meta a další společnosti se tomu snaží zabránit a Rusko se snaží být lepší. Uváděné číslo naznačuje, že Rusko v tomhle ohledu vítězí,“ řekl pro list Thomas Rid, odborník na dezinformace. Dodal, že tvrzení o jednom procentu je ale pravděpodobně přehnané.

Podobný postoj sdílí i další odborníci. Alan Woodward, profesor kybernetické bezpečnosti na Surreyské univerzitě, pro deník The Guardian uvedl, že účty s falešnou identitou potřebují, aby jejich obsah přeposílaly věrohodné profily, například ty provozované influencery. „Údaj o jednom procentu zní dramaticky, ale možná nemá takový dopad, jak by se dalo usuzovat,“ řekl.

I kdyby se dařilo ruským účtům uniknout odhalení „jen“ v deseti procentech, namísto předpokládaného jednoho, stále by byly mnohem zdatnější v šíření svých názorů než v roce 2016, kdy se spolu s hackery snažily profily ovlivnit průběh amerických prezidentských voleb, napsal WP.

„Kdybych byl americkou vládou, bral bych to vážně, ale s klidem,“ řekl Ciaran Martin, bývalý šéf britské agentury pro kybernetickou obranu. „Mluvil bych s hlavními platformami a řekl bych: Pojďme se na to společně podívat a zjistit, jakou důvěryhodnost těmto tvrzením přisoudit.“

Nicméně podle zaměstnanců i externích výzkumníků se například na twitteru po jeho převzetí miliardářem Elonem Muskem zvýšil počet propagandistických kampaní a nenávistných projevů, upozorňuje Post.

Účtům pak na Twitteru s dosahem pomáhá nedávno zpřístupněné placené ověření, které zajistí, že příspěvky se budou jiným uživatelům objevovat přednostně.

Po ruských snahách o vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 společnosti provozující sociální média zintenzivnily své pokusy o ověřování uživatelů, a to i prostřednictvím telefonních čísel.

Rusko nicméně našlo způsob, jak obejít i tato opatření. A to hromadným nákupem SIM karet, což fungovalo, dokud si společnosti tohoto vzorce nevšimly, popsal list. Podobnou taktiku nicméně používají ruské účty i nyní a obrací se na společnosti, u kterých může získat telefonní čísla, aniž by bylo třeba dokládat svou identitu, uvádí se v dokumentu.

Reklama

Doporučované