Hlavní obsah

Rusko ztratilo prvního vojáka na svém území, prý při bombardování

Foto: Profimedia.cz

Nikita Košelev zemřel 19. dubna.

Reklama

Devatenáctiletý branec se podle Ruska stal obětí ukrajinského bombardování. Sloužil na základně v Bělgorodské oblasti, do konce základní služby mu zbývalo 75 dní.

Článek

Ruská armáda zaznamenala od začátku války první oběť bojů na vlastním území, píše web The Moscow Times. O život podle něj přišel devatenáctiletý branec Nikita Košelev. Vojenská základna na hranicích s Ukrajinou, kam byl umístěn, se podle přítele zemřelého Kirila Kulikova stala před deseti dny terčem bombardování.

Příbuzní mladíka jeho smrt potvrdili. Kulikov, jenž poskytl rozhovor webu NN.ru, uvedl, že Košelev 18. dubna informoval svou přítelkyni o možném přeshraničním útoku. „Budeme bombardováni,“ napsal údajně. Mladík byl do armády odveden v červnu loňského roku a do konce jeho povinné vojenské služby mu zbývalo 75 dní.

Moskva se k incidentu nevyjádřila, avšak v oficiálním úmrtním oznámení, které obdržela Košelevova rodina, se píše, že zahynul v Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou. Rusko během posledních týdnů několikrát obvinilo Ukrajinu z útoků na jeho území, převážně právě v Bělgorodské oblasti.

Na začátku dubna vypukl v Bělgorodu požár ve skladu pohonných hmot. Tento týden v oblasti vzplál také muniční sklad a byly odtamtud hlášeny exploze. Rusko tvrdí, že na cíle v Bělgorodské oblasti útočí Ukrajina. Kyjev zodpovědnost za útoky nepřijímá, nebo je nechce komentovat.

Ukrajina se zatím k žádné sabotáži nebo k útoku na ruském území nepřihlásila, ale Kyjev naznačil, že by v kontextu ruské agrese měl na takové chování právo. Například náměstek britského ministra obrany James Heappey tento týden prohlásil, že Ukrajina může použít zbraně získané z Británie k útokům na ruském území, logistické cíle používané nepřítelem označil za legitimní terč útoků v době války.

Ruské ministerstvo obrany od začátku „speciální vojenské operace“ na Ukrajině přiznalo 1 351 mrtvých ruských vojáků, avšak veškeré další odhady ukazují na mnohem vyšší ztráty. Britský ministr obrany tento týden uvedl, že dosavadní ruské ztráty čítají více než 15 tisíc vojáků, přičemž ukrajinský generální štáb mluví o 22 tisících zemřelých ruských vojáků.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované