Hlavní obsah

Rwanda zakázala produkty na bělení pleti. Místní po nich ale stále touží

Foto: Profimedia.cz

Reklama na přípravek, který má bělit pleť. Fotografie z roku 2018 pochází z Pobřeží slonoviny.

Reklama

Rwanda prohlásila prodej přípravků na bělení pleti za trestný čin již v roce 2018. Nelegální trh s produkty, které mohou být pro lidské zdraví toxické, ale v zemi funguje stále.

Článek

V roce 2018 začala rwandská vláda prosazovat celostátní zákaz kosmetiky a barev na vlasy obsahujících škodlivé chemické látky, jako je hydrochinon nebo rtuť. Výroba a prodej většiny kosmetických přípravků na zesvětlení pleti se tak staly nezákonnými.

Regulace výrobků na zesvětlení pleti v malé vnitrozemské zemi s přibližně 13 miliony obyvatel začala ministerským nařízením z roku 2016, které zakázalo v kosmetice používat 1 342 škodlivých chemických látek a sloučenin. Zákon se však začal vymáhat teprve v roce 2018.

„Mezi ministerským nařízením z roku 2016 a jeho skutečným prosazením v roce 2018 došlo k prodlevě,“ uvedl pro web CNN mluvčí rwandské vlády Yolande Makolo. „Důvodem je, že různá oddělení potřebovala vybudovat kapacity pro kontrolu výrobků a prosazování zákazu,“ vysvětluje.

„Rozhodnutí zakázat tyto výrobky přišlo poté, co úřady v důsledku používání těchto kosmetických přípravků obdržely nespočet hlášení o poškození pokožky uživatelů,“ uvedl pro CNN rwandský úředník Simeon Kwizera.

Zdravotní dopady

Zneužívání nebo dlouhodobé používání výrobků obsahujících rtuť, steroidy nebo hydrochinon může být pro lidské zdraví toxické. Navzdory zákazu poptávka po světlejší pleti, která udržuje trh s těmito výrobky velmi živý, přetrvává, napsal web CNN.

Mezi přípravky, které jsou z hlediska bělení pleti alespoň částečně účinné, podle studie z roku 2016 patří kortikosteroidy, tretinoin a hydrochinon. Hydrochinon je běžně používaná látka v přípravcích na bělení pleti, která působí tak, že snižuje produkci melaninu. Tyto látky je však kvůli obavám z vedlejších účinků zakázáno v kosmetice používat například v Evropě, stejně jako v některých afrických zemích.

Bělení pleti

Bělení pleti je postup, při kterém se lidé snaží si pomocí chemických látek zesvětlit kůži nebo dosáhnout rovnoměrné barvy kůže snížením koncentrace melaninu. Bylo prokázáno, že několik chemických látek je při bělení pokožky účinných, zatímco některé se ukázaly jako toxické.

Krémy na zesvětlení pleti výše zmíněné látky obsahovaly běžně. Protože tyto sloučeniny mohou vyvolávat povrchové i vnitřní nežádoucí účinky, je jejich používání a uvádění na trh zakázáno ve vícero zemích. Některé studie ale poukazují na to, že tyto sloučeniny se v prodávaných kosmetických přípravcích nadále používají, ačkoli to vždy ale není přiznáno.

Dlouhodobé používání výrobků na bázi rtuti může skutečně v konečném důsledku vést ke změně barvy pokožky. Toxicita rtuti ale také může způsobit akutní problémy, jako je zánět plic nebo podráždění žaludku. Podle studie Antoinea Mahého a jeho kolegů mohou sloučeniny rtuti přispívat také k dlouhodobým neurologickým komplikacím, mezi něž autor studie zahrnuje příznaky jako nespavost, ztrátu paměti a podrážděnost.

Prodavačka si pleť bělí již 7 let. Nyní má problém produkt sehnat

Sedmadvacetiletá prodavačka Sierra, která hovořila se CNN, vysvětlila, že nemůže ve své sedmileté rutině bělení pleti pokračovat, protože kvůli zákazu jsou výrobky nedostupné. Nyní, po zákazu, má Sierra problém najít nového dodavatele.

„Kvůli přísným trestům pašeráci totiž ilegální produkty odmítají ‚prodat jen tak někomu‘,“ uvedla Sierra pro CNN. Každému, kdo bude při obchodování s nimi přistižen, hrozí až dva roky vězení a maximální pokuta pět milionů rwandských franků (asi 120 tisíc Kč). Zatčeno podle CNN již bylo mnoho lidí. O některých případech informovala sama rwandská policie.

Sierra vysvětluje, že pokud nepatříte mezi pár vyvolených, kteří si získali důvěru pašeráka, krémy na zesvětlení pleti neboli „mukorogo“, jak se jim lokálně přezdívá, prostě neseženete.

Kosmetika důležitější než jídlo

Pětačtyřicetileté Olive se na rozdíl od Sierry podařilo si pravidelný přísun přípravků na zesvětlení pleti zajistit. Pro CNN uvedla, že se jednou měsíčně vydává do obchodu s kosmetikou ve městě Musanze.

Po vstupu do obchodu Olive dle svých slov navázala diskrétní oční kontakt se svým dodavatelem a několika zakódovanými slovy vysvětlila, proč přišla. Poté dostala vaničku krému, ukrytou ve velké obálce. Matka dvou dětí si podle CNN zesvětluje pleť už více než pět let.

Před zákazem jsem si kupovala krém za 2 tisíce rwandských franků (asi 47 Kč), abych rozjasnila svou pleť a vypadala krásně, ale už není k dostání.
Olive, uživatelka přípravků na zesvětlení pleti

„Před zákazem jsem si kupovala krém za 2 tisíce rwandských franků (asi 47 Kč), abych rozjasnila svou pleť a vypadala krásně, ale už není k dostání,“ říká. Nová značka, kterou používá, je dvakrát dražší. „Alespoň je k sehnání,“ uvedla Olive s tím, že péči o pleť jí ale nestálé příjmy v kombinaci s novými cenami značně komplikují. Průměrný měsíční příjem ženy ve Rwandě totiž činí 42 796 rwandských franků (asi 1 000 Kč).

Další uživatelce těchto přípravků, jež se CNN hovořila pod podmínkou anonymity, se krém zdražil pětkrát, z 2 tisíc rwandských franků na 10 tisíc (asi 230 Kč). Aby si mohla výrobky dovolit, občas podle CNN musela odmítnout jídlo.

Nebyly to však finanční potíže, co ji přimělo bělící krémy přestat používat. „Přestat jsem se rozhodla teprve poté, co jsem se dozvěděla, jak je to nebezpečné, a poté, co moje pleť zbělela víc, než jsem chtěla,“ uvedla.

Vznikající nelegální trh a razie

Koncem roku začaly po celé zemi v obchodech a na veřejných trzích probíhat razie. Jen v roce 2020 policie zabavila přibližně 13 596 kusů výrobků na zesvětlení pleti, toto číslo se v roce 2021 zvýšilo na 39 204 kusů.

Lesley Onyonová, toxikoložka z oddělení chemické bezpečnosti a zdraví Světové zdravotnické organizace (WHO), má za to, že omezení přístupu k bělícím přípravkům prostřednictvím zákazu bude mít určitý úspěch, ale na druhou stranu povede ke zvýšení cen na ilegálním trhu, stejně jako uvedly ženy v Musanze.

Onyonová dodala, že zákaz „by mohl vést k většímu množství padělaných výrobků místní výroby i dalších nelegálních zdrojů“ a že „pokud se prodává levnější alternativa, může být nebezpečnější“.

Zákaz kosmetických produktů i v dalších zemích

Jihoafrická republika zakázala dovoz, výrobu a prodej kosmetických zesvětlovačů pleti v roce 1990. Nelegální je tam také přidávání hydrochinonu a dalších depigmentačních látek do kosmetiky.

Keňa zakázala veškerou kosmetiku obsahující hydrochinon, steroidy a hormonální přípravky v roce 2001.

Na Pobřeží slonoviny platí od roku 2015 zákaz veškeré kosmetiky s obsahem rtuti, steroidů, derivátů retinolu, vitaminu A a hydrochinonu nad 2 procenta. Ghana zakázala dovoz a prodej přípravků na bělení pleti obsahujících hydrochinon v roce 2016.

Profesor Lester Davids z Univerzity v Kapském Městě napsal v časopise The Conversation, že v mnoha těchto zemích se přípravky na zesvětlení pleti i tak prodávají zcela otevřeně.

Reklama

Doporučované