Hlavní obsah

Saúdové se osamostatňují, americký vliv v Zálivu klesá

Foto: Shutterstock.com

Čína je pro Saúdy vůbec největším obchodním partnerem. Na snímku korunní princ Muhammad bin Salmán a čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Pro Saúdskou Arábii sice zůstávají Spojené státy strategickým partnerem, to jí ale nebrání obchodovat a spolupracovat i se zeměmi, na které Washington uvaluje sankce.

Článek

Časy, kdy budoucí americký prezident Joe Biden sliboval udělat ze Saúdů párie, jsou definitivně pryč. Rijád už ostatně během svého mandátu navštívil, předminulý týden tam pak zavítal i šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Jeho jednání s korunním princem Muhammadem bin Salmánem (známým pod zkratkou MBS) se měla točit nejen kolem těžby ropy, ale i spolupráci na ukončení konfliktů v Súdánu a Jemenu, boji proti Islámskému státu, odstrašení Íránu i války na Ukrajině. Všude tam mohou být Saúdové důležitým partnerem, i když se toto spojenectví lidskoprávním aktivistům nemusí zamlouvat.

Jak se mění Saúdská Arábie

Přečtěte si reportáž z Rijádu:

Krátce před Blinkenem zavítal do saúdskoarabské Džiddy venezuelský vůdce Nicolás Maduro. Načasování jeho oficiální návštěvy působí jako úmyslný vzkaz: „Saúdská Arábie se snaží vyslat diplomatické signály jak Spojeným státům, tak i Západu, že má svou vlastní nezávislou zahraniční politiku. Ukazují, že i když je to sankcionovaný americký protivník, nezastaví je to od toho setkávat se, s kým chtějí,“ řekl serveru Al-Monitor Ryan Bohl, analytik ze společnosti Risk Assistance Network + Exchange.

Sbližování s Čínou

Jeho slova potvrzuje i další sbližování se s Čínou, kterou nyní Washington považuje za svého hlavního světového rivala. Po Blinkenově návštěvě s ní Saúdové zorganizovali velké obchodní fórum, jehož se zúčastnilo na 3500 delegátů. V Rijádu se podepisovala řada smluv, jen během prvního dne konference to byly kontrakty za deset miliard dolarů, mimo jiné smlouva o výrobě elektrických aut čínské společnosti Human Horizons v hodnotě 5,6 miliardy dolarů. Čína je pro Saúdy vůbec největším obchodním partnerem.

Právě Čína se také v březnu představila jako prostředník rozhovorů, jež vedly k normalizaci vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Islámská republika otevřela těsně před Blinkenovou návštěvou v Rijádu svoji ambasádu a na oficiální návštěvu Teheránu míří saúdskoarabský ministr zahraničí.

V pátek se MBS sešel v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem. Jedním z témat schůzky mohla být i Sýrie. Jak informovala agentura Bloomberg, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty už delší dobu lobbují u svých evropských spojenců za normalizaci vztahů s režimem syrského diktátora Bašára Asada. I to je v ostrém rozporu s americkou politikou - USA i nadále považují Asada za hlavního viníka občanské války a podpořily návrh Nizozemska a Kanady na jeho stíhání u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu. Zločiny Asadova režimu jsou velmi dobře zdokumentované a režim se za ně musí zodpovídat, píše se v prohlášení americké diplomacie.

Emancipace a současný tah na branku saúdské politiky je znát i na poli sportu. Ten se v posledních letech stává jedním z nejviditelnějších sektorů, kam Saúdové na Západě investují. „Masivní investice do sportu jsou součástí snahy o diverzifikaci saúdskoarabské ekonomiky a také snahou změnit image země použitím sportu jako soft power,“ potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik Džamál Vakím, který přednáší o mezinárodních vztazích na univerzitě v libanonském Bejrútu.

Investice se už netýkají jen fotbalu, který v pouštní zemi zažívá boom - po loňském příchodu slavného Portugalce Ronalda se mohou tamní fandové těšit i na majitele Zlatého míče Karima Benzemu a v jednání je i příchod dalších hvězd, jako je Brazilec Neymar nebo Chorvat Luka Modrič.

Saúdskoarabský fond veřejných investic pak převzal kontrolu nad čtyřmi největšími kluby v zemi. V anglické Premier League zase Saúdové štědře sponzorují Newcastle United, který letos skončil čtvrtý a zahraje si evropskou Ligu mistrů.

Saúdské peníze povládnou golfu

Ještě větší ohlas ale vyvolala obří saúdská investice do golfu. Série světových turnajů PGA Tour teď má záviset na saúdských penězích a odrážet rostoucí sílu a vliv kolébky islámu na světové scéně.

Jak ale informoval list The Washington Post, dohoda o fúzi golfových soutěží ještě čelí překážkám včetně skeptického Kongresu. Minulé pondělí demokratický senátor Richard Blumenthal zaslal dopis orgánům PGA Tour i LIV Golf, v němž uvedl, že nové uspořádání „vyvolává obavy z role saúdské vlády“ a upozornil na to, že zahraniční subjekt převezme kontrolu nad váženou americkou institucí. Poukázal také na „hluboce znepokojivou situaci saúdské vlády v oblasti lidských práv doma i v zahraničí“.

Stále více se také mluví o další zásadní změně saúdské zahraniční politiky, kterou by mohlo být uznání Izraele. Jak připomíná komentář serveru Middle East Eye, byla to právě tajná schůzka MBS s premiérem Benjaminem Netanjahuem, která celý proces vedoucí k takzvaným Abrahámovským dohodám o normalizaci vztahů mezi Izraelem a některými arabskými státy odstartovala.

Na Rijád sice v tomto směru tlačí Američané, analytik Vakím si ale nemyslí, že k tomuto kroku hned tak dojde: „Myslím, že Saúdská Arábie už do jisté míry vztahy s Izraelem normalizovala, nemůže ale překročit jisté omezení, protože se stále prezentuje jako islámská země, která je strážcem islámských a arabských práv. Nemyslím, že by Saúdská Arábie šla dál, pokud Izrael nepodepíše mírovou smlouvu s Araby a nedá jistá práva palestinskému lidu,“ řekl.

O saúdsko-americkém spojenectví ale navzdory výše uvedeným trendům nepochybuje: „Myslím, že Saúdská Arábie zůstává silným spojencem USA. Mezi Bidenovou administrativou a MBS sice možná existují nějaké neshody, to ale nijak neohrožuje strategické partnerství obou států.“

Reklama

Doporučované