Hlavní obsah

„Normální kluci“ z Ruska smí závodit ve stolním tenise. Jejich protihráč padl

Foto: twitter.com/YPerebyinis

Padlý ukrajinský stolní tenista Mychajlo Oprysk.

Reklama

Mychajlo Oprysk byl úspěšný ukrajinský hráč stolního tenisu, člen mužského týmu ukrajinského prvoligového klubu z Mykolajivu Patriot. Bylo mu 35 let, měl malou dcerku.

Článek

Jsou to čtyři dny, co Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) otevřela cestu hráčům z Ruska a Běloruska na světové turnaje. V reakci na doporučení Mezinárodního olympijského výboru se jako vůbec první sportovní asociace rozhodla ukončit roční restrikce, které vrcholový sport zavedl jako odpověď na válku, kterou Kreml s podporou Minsku rozpoutal na Ukrajině.

Z rozhodnutí federace citovala agentura AP, podle níž se mohou Rusové a Bělorusové vrátit k závodění od května „za přísných podmínek neutrality“.

„Stolní tenis má dlouhou historii ve sbližování lidí. A to i za situace, kdy politické vazby byly slabé,“ uvedla ITTF. „Může stavět mosty, které vedou k lepšímu porozumění mezi národy, a otevírat dveře pro budování míru způsobem, které vyloučení a rozdělení nemůže.“

Stavění mostů se už ovšem nezúčastní špičkový ukrajinský stolní tenista Mychajlo Oprysk. 24. března 2023 padl při obraně vlasti v Doněcké oblasti. Měl ženu a malou dcerku. O jeho smrti informovala o víkendu ukrajinská média a rovněž někdejší velvyslanec Kyjeva v Praze Jevhen Perebyjnis.

Současný náměstek ministra zahraničí Ukrajiny zprávou o smrti Opryska reagoval na výroky českého reprezentanta ve stolním tenise Tomáše Polanského. Ten totiž v rozhovoru pro iRozhlas prohlásil, že ruské sportovce na mítincích rád uvidí.

Připomeňte si

Sportovci z Ruska a Běloruska by se měli vrátit do mezinárodních soutěží. Sportovním federacím to doporučil Mezinárodní olympijský výbor. O tom, zda povolí start sportovců z těchto zemí na olympijských hrách v Paříži, nerozhodl.

„Je to správné rozhodnutí. Myslím si, že by se měli vrátit na mezinárodní turnaje a mít stejné možnosti jako my. Neměli by trpět za to, co se děje v Rusku. Pro hráče to není fér, protože se sportu věnují celý život, bojují o umístění, výsledky a najednou jim to zakážou. Jenom kvůli tomu, že prezident se rozhodl, že bude válka. Ruští sportovci hrají ligu v Německu, trénují tam a tráví většinu času. Ligová soutěž je tam časově poměrně dost náročná. Sportovce z Ruska neberu jako součást války, jsou to úplně normální kluci,“ citoval iRozhlas Tomáše Polanského.

Perebyjnis k Opryskově fotce připsal, že tento stolní tenista už se žádné soutěže nezúčastní. „Před týdnem padl, když bránil nás i vás před rašisty (složenina slov Rus a fašista, pozn. red.). Nyní se ale soutěží budou moci účastnit ‚normální kluci‘ z Ruska, kteří Putinovou válku buď podporují, nebo prostě ‚statečně‘ mlčí. Nemám slov… Hanba.“

Mychajlo Oprysk žil v Mykolajivu, kde byl členem mužského týmu ukrajinského prvoligového klubu Patriot. V dětské sportovní škole pomáhal trénovat mladé naděje. Byl kandidátem na mistra sportu Ukrajiny ve stolním tenise, což je jeden z titulů, který se v zemi uděluje sportovcům za jejich výkony.

Všestranný sportovec, jak jej ukrajinská média vykreslují, miloval fotbal a v Mykolajivu pomohl oživit tamní fotbalový klub.

Lvovský deník Vysokyj Zamok přinesl vzpomínky mnoha Opryskových přátel. „Mychajlo pracoval před válkou ve společnosti na těžbu plynu. Ale jakmile válka začala, okamžitě se jako dobrovolník přidal k Silám územní obrany Ukrajiny. Poté se stal členem 24. samostatné mechanizované brigády,“ popsal Oleg Staroveckyj. „V armádě předtím nesloužil, ale díky dobrému vzdělání a sportovní kariéře na to byl fyzicky i duševně připravený. Jeden z jeho mentorů o něm řekl, že se z něj velmi rychle stal voják.“

Ukrajinští sportovci

Ve válce rozpoutané Ruskem zemřely podle Ukrajinců už skoro tři stovky sportovců. Země tak volá po vyřazení ruských i běloruských reprezentantů ze soutěží a podle neoficiálních informací si tamní vláda odhlasovala uvalení bojkotu.

Oprysk podle něj v podstatě vyrůstal v tělocvičně. Hrál fotbal, hrál stolní tenis, ve kterém záhy začal na ukrajinských turnajích vítězit. „Znal jsem ho jako velmi zodpovědného a skromného člověka. Uměl naslouchat. Miloval svou rodinu, svou malou dcerku…“ vylíčil Staroveckyj.

Oleg Facijevyč se s Opryskem kamarádil od první třídy: „Jako šestnáctiletý chlapec se účastnil oranžové revoluce. Aktivně se účastnil i revoluce důstojnosti. A když začala totální válka, neseděl doma.“

Coby člen sil teritoriální obrany se Oprysk zúčastnil fotbalového turnaje na podporu ukrajinské armády. Při hře se zranil, přetrhl si křížový vaz, musel na operaci. „Byla zapotřebí dlouhá rekonvalescence. Ale Mychajlo se chtěl vrátit na frontu bránit Ukrajinu,“ popsal Facijevyč.

Spoluhráč z pingpongového týmu Andrij Reguš pak na Opryska vzpomíná jako na nejpozitivnějšího a nejzábavnějšího člena týmu. „Doslova jedním slovem dokázal rozveselit a uvolnit napětí. Řeknu malý příklad. Před hraním tenisu se vždy provádí pětiminutové zahřátí, aby si hráč nenatáhl ruku. Sportovci stojí a zahřívají se a Mychajlo to komentuje: ‚Silný člověk rozcvičku nepotřebuje, slabému nepomůže.‘ Všichni jsme se zasmáli a v dobré náladě vzali pálky do rukou.“

I Reguš popsal, že se Oprysk vracel na frontu s nedoléčeným zraněním. „Při fotbale si přetrhl křížový vaz, nepodstoupil ale rehabilitaci. Koncem ledna se s tím vrátil na frontu. Do palebné linie se dostal v únoru. Zahynul v noci při minometném ostřelování.“

Reklama

Doporučované