Hlavní obsah

Na silvestra jako v létě. Ve střední Evropě bude i 20 stupňů, v Česku až 16

Foto: Profimedia.cz

Zatímco Severní Ameriku zasáhly nedávno hluboké mrazy, v Evropě je neobvykle teplo. Na snímku pláž v Barceloně 25. prosince.

Reklama

Neobvykle vysoké teploty předpovídají například v Německu. Na jihu spolkové republiky se očekává místy až 22 stupňů Celsia. Nadprůměrně teplo bude i v Česku.

Článek

Poslední den roku 2022 se naprostá většina Evropanů určitě nemusí obávat mrazu. Hlavně ve střední a západní části starého kontinentu bude podle předpovědí v sobotu téměř letní klima.

„Na mnoha místech bude nejteplejší silvestr od začátku měření počasí,“ uvedla na svém webu německá veřejnoprávní stanice ARD. Podle Německé meteorologické služby (DWD) by v jižních a středních částech spolkové republiky mohly sobotní teploty vystoupat až na 22 stupňů Celsia, což je více, než se předpovídá například pro Sicílii nebo Krétu.

Kolem 16 stupňů Celsia má být v sobotu v Berlíně, Mnichově, ale i v Paříži nebo Bruselu. Naopak v severoitalských městech Milán nebo Turín se teploty budou držet jen kolem deseti stupňů.

Díky teplému proudění od jihozápadu se velmi nadprůměrné teploty očekávají i v Česku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se mají nejvyšší sobotní teploty pohybovat mezi 12 a 16 stupni. O něco tepleji má být na nový rok, kdy by teplota v Čechách měla vystoupat na 17 stupňů.

I přes vysoké teploty nebude silvestrovské počasí vždy přát výletníkům. Například v severním Německu bude spíše pršet. Zataženo až oblačno se očekává v Česku, později během dne by se ale oblačnost měla protrhávat.

Reklama

Doporučované