Hlavní obsah

V Německu řeší bizarní návrh na slučování příjmení

Foto: Zerbor, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolkové ministerstvo spravedlnosti plánuje reformu letitého zákona o jménech. Zelení, kteří jsou součástí vládní koalice, do debat vnesli „osvěžující a velmi půvabnou“ inovaci.

Článek

V německém jmenném právu dosud vždy platila zásada kontinuity. V příslušných zákonech se říká, že při vstupu do manželství si lze zvolit příjmení partnera, nebo jej (s pomlčkou) přidat ke svému původnímu příjmení, nebo zůstat u toho původního.

Užívání dvou příjmení upravuje norma z roku 1978. A právě tu teď chce přepsat spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP). V německém tisku argumentoval tím, že současná úprava už neodpovídá „rozmanitosti naší společnosti“.

Reforma, kterou jeho úřad chystá, počítá s tím, že manželský pár bude moci společně používat dvojí příjmení. Dosud mohl mít dvě pouze ten z manželů, jehož příjmení se nestalo příjmením rodiny. Dvojí příjmení by nově mohly mít i děti páru. A zjednodušit by se měla i pravidla na změnu příjmení po rozvodu.

Právní expert Strany zelených Helge Limburg by rád reformu ještě obohatil. Jak prozradil v rozhovoru pro list Die Welt, navrhuje, aby bylo možné příjmení slučovat. „Připadá mi to jako osvěžující inovace a velmi půvabný nápad,“ prohlásil.

Německý bulvární deník Bild na svém webu uvádí hned několik příkladů, jak by to vypadalo – je to podobné, jako udělat ze slečny Svobodové a pana Nováka manžele Svobákovi. V Německu by se ze slečny Knuth a pana Müllera stali po svatbě manželé Knüllerovi. Horší to budou mít slečna Schäfer a pan Weiß. Člověk nemusí být vysloveně němčinář, aby si odvodil, jaké slovo spojením písmen Sch + eiß vznikne.

O čem se také mluví

Obliba románů Karla Maye je do značné míry generační záležitost. Pro mladší ročníky už Vinnetou není zdaleka nedotknutelný.

Jistě, mělo by to své výhody přinejmenším v okamžicích, kdy se člověk podepisuje. Potěšilo by to i novináře, kteří jména některých německých politiků nikdy nedokážou vtěsnat do titulku.

Příkladem může být taková Annegret Krampová-Karrenbauerová. O bývalé šéfce CDU s nálepkou „nástupkyně Merkelové“ novináři zpravidla psali jako o AKK, což mimochodem může být také zkratka pro německou starokatolickou církev nebo severské plemeno psa. Podle Limburgova návrhu by nyní již penzionovaná politička byla zkrátka Annegret Krabauer.

Z prvních ohlasů se nicméně zdá, že není příliš reálné, aby zelený politik se svou iniciativou uspěl. Strany, s nimiž Zelení vládnou, se k návrhu staví vlažně až odmítavě.

Sociální demokraté kancléře Olafa Scholze prostřednictvím své mluvčí Sonji Eischwedeové vzkázali, že jsou otevřeni diskuzi. Liberální svobodní demokraté jsou proti. Mluvčí pro právní otázky FDP Katrin Hellingová-Plahrová pro Bild uvedla, že slučování příjmení je „nejen našemu zákonu o jménech zcela cizí“. A neexistuje podle ní „žádná opravdová touha německého obyvatelstva pro takovou kombinaci příjmení“.

Reklama

Související témata:

Doporučované