Hlavní obsah

„Roberte, kamaráde, moc rád tě vidím!“ Fico si padl se Zemanem do náruče

Bez komentáře: Robert Fico hned po jednání na Pražském hradě zajel navštívit exprezidenta Miloše Zemana do jeho kanceláře v pražské Bubenči.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico byl v pátek na první návštěvě Česka od svého zvolení. Kromě oficiálních jednání navštívil i přítele Miloše Zemana a setkal se i s Andrejem Babišem.

Článek

„Roberte, kamaráde, moc rád tě vidím,“ vítal exprezident Miloš Zeman nového slovenského premiéra Roberta Fica ve své kanceláři v pražské Bubenči. „Jak žiješ?“ ptal se ho Zeman po vřelém objetí. „Připijeme si na tvoje vítězství, a protože jsem to sám prožil, i na tvůj comeback,“ dodal.

Bylo to zřejmě nejpřátelštější přijetí, kterého se Ficovi v Praze v pátek dostalo. Předseda strany Směr byl v Česku na své první oficiální zahraniční cestě od jmenování do funkce.

K Zemanovi dorazil i s ministrem zahraničních věcí Jurajem Blanárem v pátek odpoledne. Od českého exprezidenta dostal Fico jeho knihu Futurologie. V zakouřeném bytě ve třetím patře, kde byl v tu chvíli i bývalý kancléř Vratislav Mynář s manželkou, bývalý mluvčí Jiří Ovčáček a také skupinka novinářů, se slovenský premiér zastavil cestou z Hradčan.

Na Pražském hradě totiž krátce před tím absolvoval oficiální jednání s prezidentem Petrem Pavlem. To se muselo obejít bez novinářů i tiskového brífinku. Neobešlo se však bez spekulací, které podtrhly rozdíly mezi oběma politiky.

Obrazem: Fico v Praze

Pochvala nadstandardních vztahů mezi Českem a Slovenskem, ale i viditelné rozdíly v přístupu k politice. Podívejte se, jak proběhla Ficova návštěva na českém Úřadu vlády.

Den před Ficovou návštěvou v Praze totiž server Novinky.cz s odkazem na anonymní „zdroj blízký Pražskému hradu“ napsal, že Pavel chtěl přijetí Fica kvůli nevyhovujícímu termínu zrušit. Přesvědčit k setkání se slovenským premiérem ho údajně měla prezidentka Zuzana Čaputová, se kterou má Pavel nadstandardní vztahy.

Je to bublina, tvrdí Fico

To Fico odmítl v pátek při tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Fialou z ODS. „Já nepotřebuji žádné přímluvy od paní prezidentky Čaputové a ani této informaci nevěřím. (…) Podle mě je to bublina,“ řekl premiér.

Podle Pražského hradu není nestandardní, že v plánu nebyl výstup pro média. „Tisková konference se koná po setkání s předsedou vlády Petrem Fialou, který je jeho protějškem,“ napsala Seznam Zprávám Mária Pfeiferová z hradního odboru komunikace. „Tiskové konference po setkání s premiéry jsou naprosto výjimečné,“ dodala.

Přijetí Fica na Hradě se obešlo i bez vojenských poct. Podle informací Seznam Zpráv mělo být setkání původně i bez oficiálních fotografů, což by znamenalo, že ze schůzky nebudou žádné snímky. Fotku nakonec Pražský hrad zveřejnil i s krátkým prohlášením.

„Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce,“ citoval Hrad prezidenta.

Foto: Pražský hrad

Slovenský premiér Robert Fico při schůzce s českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Krátká schůzka“ měla podle Hradu za cíl mimo jiné „nastavit novou úroveň komunikace“.

Sám Fico u Zemana řekl, že schůzka s Pavlem „byla dobrá“ a že „všechno bylo v pořádku“.

Okopávání kotníků

O komplikovanějším startu vztahů Pavla s Ficem přitom hovoří nejen dost odlišné postoje zejména v zahraniční politice – tedy téma Ukrajiny a Ruska –, ale i několik vzájemných „přestřelek“.

Ta poslední proběhla v září těsně před slovenskými parlamentními volbami, které i v Česku přitahovaly mimořádnou pozornost a také emoce na politické úrovni. Ostatně Fica otevřeně podpořil kromě Miloše Zemana i Václav Klaus. Oběma tehdy Fico za jejich podporu děkoval.

Nynějšího premiéra přijel před volbami do Bratislavy podpořit i lídr hnutí ANO Andrej Babiš. S ním se měl Fico setkat v pátek odpoledne v jeho restauraci Paloma v pražských Průhonicích.

Plány nové slovenské vlády

Chceme humánnější trestní právo a vyřešení přeplněných věznic, zdůvodňuje nová slovenská vláda plán na snížení trestů mimo jiné za korupci. Kritici v tom vidí pokus vlády o ochranu „svých lidí“. Těch jsou stíhaných desítky.

Nečekaně otevřeně se k politice u sousedů před slovenskými volbami vyjádřil právě i prezident Pavel. Českým novinářům při cestě do USA řekl, že předpokládá, že pokud po volbách povládne Fico, vztahy Česka a Slovenska se zhorší, a že některé Ficovy názory odpovídají spíše ruské propagandě.

Předseda Směru v reakci označil Pavlova slova za „bizarní“ a za „politicky prakticky bezvýznamnou službu slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové“.

Fico kritizoval Pavla už letos v únoru kvůli jeho telefonátu s tchajwanskou prezidentkou a výroku, že se Ukrajina zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO.

K další výměně došlo na jaře. Český prezident dal totiž ve veřejné debatě najevo znepokojení z politického vývoje na Slovensku. Fico tehdy vzkázal, aby „čeští progresivci nerozbíjeli vztahy mezi ČR a SR“. Kromě Pavla tím mířil i na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského z Pirátů.

V pátek dopoledne Fico jednal s předsedy obou komor českého parlamentu i s premiérem Petrem Fialou z ODS. Podle českého premiéra šlo o velmi otevřený rozhovor a řešila se energetika, doprava, nelegální migrace. Domluvilo se také další společné jednání obou kabinetů příští rok na jaře.

Na tiskové konferenci ve Strakově akademii pak Fico kromě dotazu na schůzku s prezidentem Pavlem odpovídal i na otázku ohledně jeho přístupu k médiím.

Fotografie ze schůzky Fiala - Fico:

+9

Předseda Směru dal totiž po nástupu do premiérské funkce pokyn k „přezkoumání akreditací“ umožňujících vstup na Úřad vlády pro Denník N, list Sme, server Aktuality.sk a televizi Markíza. Zmíněná média, která o Směru informují kriticky, premiér označil za „nepřátelská“ (více zde).

Na víkendový sněm strany Směr zmíněná média přístup neměla. Fico na něm navíc vyzdvihoval význam „alternativních médií“.

Na pondělní jednání vlády se nakonec „Ficovi nepřátelé“ dostali. Premiér a jeho spolustraníci ovšem oznámili, že s nimi „přerušují jakoukoli komunikaci“.

„S některými médii jsem se rozhodl přerušit komunikaci, to je celé. Mám na to právo. Je to naše vnitřní, slovenská věc a já se nikomu nebudu zodpovídat za tohle moje slovenské suverénní rozhodnutí,“ odpověděl Fico rázně na dotaz Českého rozhlasu.

Věc komentoval i český premiér. „My žádný seznam médií ani přátelských, ani nepřátelských nemáme a situaci na Slovensku komentovat nebudu a nemohu. Jsem přesvědčen, že Slovensko je demokratická země se silnou občanskou společností a že si Slovensko dokáže své problémy řešit samo,“ uvedl Fiala.

Setkáním a krátkým rozhovorem s Ficem se na sociálních sítích pochlubil lídr neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl.

Reklama

Doporučované