Hlavní obsah

Slovenský poslanec zapojil kabel. Na víc než týden vyřadil celý parlament

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Róbert Halák při schůzce kulturního výboru zapojil kabel, načež zkolabovaly systémy celého slovenského parlamentu.

Reklama

Vládní poslanec Róbert Halák prý ani neví, proč kabel zapojil, normálně se takovými věcmi nezaobírá. Rozptýlila ho ale živá diskuze s kolegy. Opozice podezírá vládu, že parlamentní jednání přerušila na tak dlouhou dobu úmyslně.

Článek

Nefungoval internet, telefony ani pokladny ve sněmovním bufetu. Slovenský parlament musel na víc než týden přerušit schůzi. Co ale původně předseda Národní rady Boris Kollár označil za kybernetický útok, má nakonec mnohem prozaičtější vysvětlení. Může za to jeden poslanec, který manipuloval s kabelem.

„Neviděl jsem to celé, viděl jsem, že je uvolněný kabel, podvědomě jsem ho zapojil během diskuze s kolegy. Vůbec jsem si neuvědomil, že jsem uzavřel nějaký okruh. Zavřel jsem skříňku a vůbec jsem to neřešil,“ vysvětlil slovenské agentuře TASR poslanec vládního hnutí OLANO Róbert Halák.

Na jeho přiznání jako první upozornil portál Noviny Plus. „Mrzí mě, co se stalo. Omlouvám se. Určitě jsem se tím nechtěl zviditelnit,“ dodal Halák pro Denník N. Listu řekl, že v osudnou chvíli živě debatoval s kolegy a ani neví, proč kabel zapojil. Po této zkušenosti slíbil, že „už se nikdy ničeho nedotkne“.

Už minulý týden byl Halák kvůli incidentu vypovídat na policii. Kollár, který je zároveň šéfem vládní strany Jsme rodina, ve středu oznámil, že parlament podal trestní oznámení a policie vyšetří, zda jde o přestupek nebo trestný čin. On sám se domnívá, že nešlo o úmysl.

Kollár upřesnil, že k incidentu došlo v zasedací místnosti kulturního výboru minulý týden ve čtvrtek. Problémy začal parlament pociťovat v 10:43 dopoledne, kdy začaly kolabovat jednotlivé systémy.

„Ve vnitřním segmentu počítačové sítě byla identifikovaná nadměrná nežádoucí komunikace. Projevovalo se to vysokým zatížením systémových zdrojů na úrovni CPU (centrální procesorová jednotka, pozn. red.) na jednotlivých počítačích,“ citoval Kollárova slova deník SME.

Podle informací portálu Aktuality.sk poslanec propojil jediným kabelem dvě ethernetové zásuvky, tedy klasické zásuvky, kterými se zajišťuje například připojení k internetu. Na to ale síť nebyla připravená, správci podle serveru „tento sice nelogický, ale možný krok neměli dopředu ošetřený“. Na vině byl prý špatně nakonfigurovaný protokol na ochranu sítě před touto smyčkou.

Zastaralá síť

Kollár ujistil, že Národní rada aplikuje všechna doporučení Národního bezpečnostního úřadu, aby v budoucnu podobným incidentům zabránila. Předseda parlamentu si nechal vypracovat podrobnou zprávu o tom, jak je možné, že taková „banalita“ zablokovala celý parlament.

Počítačovou síť, kterou Halák vyřadil, stát pořídil už na přelomu století za první vlády Mikuláše Dzurindy, píše slovenský deník Pravda. Technici ji v současnosti opravují pájkami, protože tento typ zařízení se přestal vyrábět v roce 2008 a chybí náhradní díly.

Kollár vyčíslil výměnu celého IT systému na 25 milionů eur, tedy asi 612 milionů korun. Jen výměna hlasovacích zařízení by stála 1,24 milionu eur. Ministerstvo financí údajně peníze na jejich výměnu poslal už v květnu, ale není jasné, jak to s nimi dopadlo.

Kollár zároveň odmítl „konspirace“ opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS), která byla ještě donedávna součástí vlády, že koalice neměla dost poslanců, aby prosadila svůj program, a proto byla schůze přerušená.

Předsedkyně poslaneckého klub SaS Anna Zemanová podle deníku SME poznamenala, že hackerský útok se nepotvrdil už minulý týden, a tak se měly možnosti hlasování ověřit dřív. Podle ní panuje ve vedení parlamentu chaos a Kollár by měl rezignovat.

Schůze slovenských poslanců má pokračovat až příští týden v úterý. I to opozice považuje za zbytečné oddalování. Vedení sněmovny chce ale před dalším hlasováním důkladně prověřit, že všechny systémy fungují, protože poslanci mají schvalovat důležité zákony, včetně státního rozpočtu.

Reklama

Doporučované