Hlavní obsah

„Tato země je k smíchu.“ Zoufalí Izraelci marně hledají blízké

Foto: Profimedia.cz

Lidé truchlící za oběti útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael.

Reklama

„Slyšel jsem střelbu, křik v arabštině. Řekl jsem jim, aby si lehly na zem a držely se za ruce,“ popsal jeden z Izraelců poslední kontakt s dcerami. Stále netuší, jestli při útoku Hamásu zemřely, nebo je odvlekli do Gazy.

Článek

Izraelský pár Steve Markachenko a Elisa Levinová odjel oslavit židovský svátek Sukot na festival trance hudby Supernova v blízkosti hranic s Gazou. Když si ale v sobotu kolem půl sedmé ráno užívali východ slunce s dalšími několika tisíci návštěvníky, rozezněly se sirény.

Někteří je nejdříve považovaly za součást hudby, jak později vypověděli přeživší pro britský deník The Guardian. Pak se ale na obloze začaly objevovat stopy po létajících raketách. Návštěvníci festivalu se proto z otevřeného prostoru snažili co nejdříve dostat k autům a odjet. Pak přišla střelba. Na místě je nejméně 260 mrtvých.

„Byli jsme ve všech nemocnicích v zemi, nic“

Markachenkovi a Levinové se z počátečního chaosu podařilo vymanit. GPS systém v jejich autě ukazuje, že se dostali asi pět kilometrů od dějiště festivalu, řekl pro Guardian Stevův bratr Dima Markachenko. Od té doby ale po nich nejsou stopy. Poslední kontakt s nimi blízcí měli kolem čtvrt na sedm ráno, když Levinová volala svému bratrovi.

„Nic nevíme… policie, armáda, nikdo nemá žádné informace. Byli jsme ve všech nemocnicích v zemi, nic. A silnice je zablokovaná, takže se nemůžeme dostat k jejich autu… Všechna ta technika, všechny ty věci, které jsme udělali, abychom byli v bezpečí, armáda, bylo to k ničemu. Tahle země je k smíchu,“ uvedl pro The Guardian rozzlobený Dima.

Podobných příběhů zoufalého hledání milovaných přibývá, nejde jen o Izraelce unesené přímo z festivalu. Rodiny často nevědí, zda jsou jejich blízcí mrtví, zranění nebo v držení teroristů z palestinského hnutí Hamás, které v sobotu jižní Izrael uvrhlo do chaosu.

Příběh z festivalu

Pětadvacetiletá izraelská studentka byla s přáteli na hudebním festivalu nedaleko Pásma Gazy, když radikální hnutí Hamás zahájilo rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Z místa ji násilím odtáhli a nyní ji drží jako rukojmí.

Některé rodiny se proto rozhodly spojit a v neděli večer vystoupily na tiskové konferenci v Tel Avivu před novináři. Slibovaly si od toho zejména setkání s vládou, chtějí ji donutit, aby co nejdříve podnikla kroky k záchraně jejich milovaných. Izraelské obranné složky totiž od sobotního útoku Hamásu čelí kritice za pomalou reakci vůči teroristům.

„Můj bratranec, jeho žena a jejich osmiletá dcera jsou v Gaze. Mají také patnáctiletého chlapce, ale nevíme, kde je,“ uvedl na tiskové konferenci 51letý Nitzan Eli Akin.

Příslušníci Hamásu unesli jeho rodinu z pohraničního kibucu Nahal Oz. Naposledy se ozvali v sobotu kolem půl jedenácté dopoledne, kdy posílali zprávy, že jsou uvnitř jejich komunity teroristé.

Optimista, který věří ve schopnosti vlády

Svého syna hledá po všech nemocnicích také zoufalá matka Rachel Ezraová, píše britská BBC. „Chci, abyste mi pomohl najít mého syna Oze a jeho přítelkyni Naomi - je jim 24 a 23 let… Nevím, co na to říct,“ křičela žena v jihoizraelském městě Aškelon. Kde se její syn nachází, nemá tušení.

Naopak Izraelec Yoni Asher o tom, že jsou jeho manželka a dvě dcery unesené, ví s jistotou. Zjistil to z videa, které zveřejnili příslušníci Hamásu, kde svou rodinu poznal.

„Během rána jsem kontaktoval svou ženu a řekla mi, že jsou uvnitř domu teroristé,“ uvedl pro německý server Deutsche Welle. To bylo naposledy, co s manželkou mluvil.

„Není jednoduché vědět, že jsou vaše dvě děti a žena, celá vaše rodina, to nejcennější, co v životě máte, uneseny, ale snažím se být pozitivní. Snažím se myslet na to, že moje země, Izrael, můj ministr, moje vláda udělají něco, aby je co nejdříve přivedli zpátky,“ dodává s tím, že manželka a děti byly na návštěvě v kibucu blízko Gazy u tchyně.

Hamás hrozil, Izraelce přesto útok překvapil

Přečtěte si rozhovor s expertkou Irenou Kalhousovou z pražského Herzlova centra pro izraelská studia:

Dcery pohřešuje také Uri David, jak popsal na nedělní konferenci před novináři. Naposledy se svými dcerami Tair a Odayou mluvil těsně před útokem.

„Slyšel jsem střelbu, křik v arabštině. Řekl jsem jim, aby si lehly na zem a držely se za ruce… Prosím, aby celý svět viděl, čím procházím. Musíme děti přivést domů - a to co nejrychleji,“řekl.

O tom, že její dvě dcery zmizely, se přes video zveřejněné Hamásem dozvěděla i Mayyan Zinová. Obě její dcery na záběrech seděly otřesené na matraci. Následně objevila další videa na sociálních sítích, na kterých bylo vidět, jak ozbrojenci pronikli do domu jejího bývalého manžela.

Příslušníci Hamásu také unesli dceru Merav Leshem Gonanové. „Telefonujeme s ní, říkám máme tě rádi, je to dobré, snažíme se najít způsob, jak tě odtamtud dostat. Ale vím, že lžu, protože nemám odpovědi,“ vyprávěla novinářům se slzami v očích.

Přestože přesné číslo není známé, do Pásma Gazy odvlekli teroristé Hamásu přes 100 Izraelců - mužů, žen a dětí. Palestinská organizace v pondělí, aniž by předložila důkazy, tvrdila, že několik unesených lidí zemřelo při odvetných úderech Izraele na Pásmo Gazy.

Nejdůležitější informace

  • Izrael rozsáhlý útok, který v sobotu ráno zahájilo palestinské radikální hnutí Hamás, přirovnal k teroristickému útoku na New York a Washington z 11. září 2001. Armáda mluví o „nejhorším dni v izraelské historii“.
  • Izraelská armáda připouští, že teroristé z Hamásu mohou dál pronikat na izraelské území a operovat tam. Obce u hranic s Gazou ale prý už dostala pod kontrolu.
  • Bojiště: Izraelská armáda pokračuje v leteckých úderech na pozice Hamásu. Letadla, helikoptéry a dělostřelectvo jen v noci na pondělí podle Izraele zasáhly na 500 cílů v Pásmu Gazy. Pokračuje také ostřelování Izraele ze strany Hamásu.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 900 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci hlásí téměř 700 mrtvých, zraněných má být přes 2900.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také snímky zobrazující odvetné údery Izraele na Gazu.
  • Podcast 5:59 s publicistkou Natashou Dudinski, která žije v Jeruzalémě: Je to kolosální selhání, Izrael je v naprostém šoku.“

Reklama

Doporučované