Hlavní obsah

Ukrajinský válečný slang. Vyzkoušejte si, jak mu rozumíte

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze symbolů války se stal vzdor obránců ukrajinského Hadího ostrova. Ukrajinská pošta k němu vydala i známku.

Reklama

Ruská agrese na Ukrajině vyvolala mezi Ukrajinci nejen vlnu vlastenectví, ale i nevídanou jazykovou kreativitu. Neologismy, které ve válce vznikly, šíří i ukrajinští politici a novináři.

Článek

Jedním z příkladů ukrajinské jazykové tvorby se krátce po začátku války stal výraz rašisté. Kombinace slov Rusové a fašisté vstoupí podle prezidenta Volodymyra Zelenského do historie: „V posledních 80 letech nezažil náš kontinent takového barbarství. Rašismus se objeví v učebnicích historie, na wikipedii a bude se vyučovat ve školách,“ řekl Zelenskyj 23. dubna.

Oleksij Danilov, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, novináře vyzval, aby tento termín používali a šířili. „Moderní rašisté se moc neliší od nacistů,“ řekl s tím, že v něčem je rašisté i překonali. Poukázal přitom na tragédie měst, jako je Mariupol nebo Charkov. To bylo na konci března, tedy ještě předtím, než se objevily informace o masakru, který ruské jednotky spáchaly v Buči.

Podobných výrazů, jako jsou rašisté, vytvořili Ukrajinci celou řadu. Hojně používané označení pro ruské vojáky je například orkové (skřeti) z Mordoru (Kremlu).

Vyzkoušejte si v následujícím kvízu, jak moc znáte ty méně známé výrazy.

1. Kdo je to gauleiter?
2. Co znamená šojguovat?
3. Kdo jsou vojáci z traktorů?
4. Kdo jsou čornobajti?
5. Kdo jsou koloradi?
6. Kdo je to nativec?
7. Co znamená výraz macronovat?
8. Co je to bledina?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované