Hlavní obsah

V Itálii mají sochu mořské panny. Je prý až příliš provokativní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jihoitalské město Monopoli má novou dominantu, která vzbudila velkou pozornost. Ilustrační foto.

Reklama

Jihoitalské město Monopoli řeší kontroverzní sochu mořskou panny. Podle kritiků jsou její křivky „až příliš provokativní“.

Článek

Kdo si vybaví sochu Malé mořské víly z Kodaně, tak její italská příbuzná se jí nepodobá ani s přimhouřeným okem.

Smyslná socha „s velkými hýžděmi a ňadry“ vyvolala značný rozruch. Má „dvě silikonová prsa, nad kterými by se červenal i plastický chirurg“, jak poznamenala na facebooku místní herečka Tiziana Schiavarelliová. „Má obrovský zadek, který by u mořské panny nikdo nečekal.“

Podle Adolfa Marciana, ředitele umělecké školy Luigi Rosso, jejíž studenti sochu vytvořili, „by měla být interpretována jako pocta ženám“. „V televizi vidíte reklamy s modelkami, které jsou velmi štíhlé, ale mořská panna je jako pocta velké většině žen, které mají křivky, zejména v naší zemi. Bylo by velmi špatné, kdybychom ukazovali jen ženu, která je extrémně hubená,“ domnívá se pedagog.

Vysvětlil, že studenti dostali od starosty města Monopoli za úkol vytvořit pro město několik soch včetně jedné na téma moře, píše list The Guardian. Studenti také vytvořili sochu věnovanou obětem pracovních úrazů, která bude odhalena v pondělí. „To je mnohem důležitější než mořská panna,“ řekl Marciano.

„Studenti se sešli a přišli s nápadem mořské panny,“ řekl Marciano. „Radě ukázali zmenšený model a radní řekli, že je dobrý, a pak rozhodli, že hotová socha bude umístěna na náměstí.“ Marciano dodal, že nechce hodnotit inspiraci studentů, ale že dílo vnímá jako dobré „zobrazení reality“.

Spíše než křivky však vadí umístění sochy, informuje list The Telegraph. Ta se totiž nachází na náměstí kousek od dětského hřiště. Kritiky neuklidňuje ani fakt, že by mořská panna měla zobrazovat jednu z nejuznávanějších italských žen – Ritu Levi Montalciniovou, nositelku Nobelovy ceny za neurologii, která přežila holokaust.

Podobnou kontroverzi vyvolalo odhalení sochy zemědělské dělnice ve městě Sapri v jižním regionu Kampánie před dvěma lety, připomíná The Monopoli Times. Bronzová socha sochaře Emanuele Stifana měla připomínat postavu z básně z 19. století nazvané La Spigolatrice di Sapri (Sběračka ze Sapri).

Žena však byla vysochána v odhalujících šatech, které provokativně visely z jednoho ramene, což také vyvolalo vlny kritiky. Například podle Laury Boldriniové, bývalé předsedkyně dolní komory parlamentu, šlo o nevhodnou a příliš sexualizující interpretaci. Označila sochu za „urážku žen a historie, kterou měla oslavovat“.

Reklama

Související témata:

Doporučované