Hlavní obsah

Varianta americké zpravodajské hry vyloučit nelze, říká expert k únikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Uniklé tajné dokumenty obsahovaly i podrobnosti o západní vojenské pomoci Ukrajině. Na snímku systém HIMARS.

Reklama

Ukrajinská armáda musela pozměnit dílčí plány na chystanou protiofenzivu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tomáš Řepa z Univerzity obrany. Vztahy s USA to ale podle něj ohrozit nemůže.

Článek

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko. Dokumenty, které kolují po internetu, by mohly Washington přivést do nepříjemné situace. Odhalily, že Američané špehují blízké spojence, a na veřejnost se dostaly i informace o důležitých pozicích ukrajinské armády.

Podle bezpečnostního experta a vojenského historika Tomáše Řepy z Univerzity obrany USA únik neberou na lehkou váhu. Vztahy mezi Washingtonem a spojenci to mírně narušit může, ale závažné důsledky nehrozí, domnívá se Řepa.

Ukrajina podle něj nicméně na vojenském poli na únik reagovat musela. Podle Řepy také nelze vyloučit, že se USA únik vysoce utajovaného materiálu pokusí využít ve svůj prospěch.

Lze předpokládat, že jsou data, která se šíří po internetu, autentická?

V těch dokumentech toho bylo skutečně hodně a myslím si, že je potřeba pečlivě rozlišovat, co z toho relevanci má a co ne. Ani výroky politiků nezaručují, že je to všechno autentické.

Pár věcí mi tam přišlo skutečně takových přifouknutých. Na sociálních sítích se ale šíří i dokumenty, kde je evidentní, že s tím někdo trochu manipuluje, případně přidává něco, co tam původně nebylo, popřípadě se to tváří hodně naivně. Myslím ale, že ta zpravodajská komunita dokáže snadno rozeznat, co je věrohodné, anebo není, protože oni s tím pracují, vědí, jak to má vypadat.

Dokonce se k nám dostává i to, s jakou značkou třeba některé ty dokumenty byly. Někdy byly opravdu určené jen čistě pro americké zpravodajské služby (označení NONFORN, pozn. red.). V jiných případech šlo o dokumenty pro nejbližší spojence, což jsou Austrálie, Velká Británie, Nový Zéland a Kanada (označení FVEY - aliance Five Eyes, pozn. red.).

Jaký má únik dokumentů Pentagonu bezprostřední dopad na válku na Ukrajině?

Myslím, že to přece jenom závažný potenciál má. I vyjádření amerických představitelů, včetně ministra obrany USA Lloyda Austina, nasvědčují tomu, že ten únik vlastně neberou na lehkou váhu.

Pro Američany je tohle zástupný konflikt, kdy oni mohou Rusko - jednoho ze svých největších a nejnebezpečnějších rivalů - vyčerpat.

Pokud by tam byly skutečně hodně závažné informace o zbraních, které mají Ukrajincům pomoct v boji a zvlášť při protiofenzívě, která se s velkou mírou pravděpodobnosti chystá, USA by Ukrajince zřejmě předem varovaly.

Já si myslím, že i ti Ukrajinci na to určitě reagují, že dílčí plány s ohledem na plánovanou protiofenzivu museli pozměnit. Popřípadě to už ošetřili jinak a už dávno ty informace, které se teď šíří na sociálních sítích, nejsou relevantní a aktuální.

Jak Američané nakládají s tajnými informacemi

Jak se mohlo stát, že juniorní zaměstnanec Národní gardy dostal a zneužil přísně tajné informace určené pro nejvyšší představitele Pentagonu? Aféra podle amerických médií poukazuje na systémový problém, který se táhne roky.

Bude Ukrajina schopna Američanům důvěřovat i nadále? Bude Ukrajina s USA nadále sdílet veškeré tajné informace, co má k dispozici?

Ukrajina se vlastně ani kvůli těmto nedorozuměním nebo únikům nemůže urazit, protože je na té pomoci zvenčí závislá. Možnosti, že by vyloženě byla utlumena komunikace, úplně nevěřím.

Navíc finální rozhodnutí stejně dělají ukrajinští politici, prezident a nejvýše postavení ukrajinští vojáci. Lze poukázat na příklad Bachmutu. Američani opakovaně říkali, ať se Ukrajinci stáhnou, a oni vlastně nikdy neposlechli. Možná se zpětně ukáže, že ukrajinská strategie byla nakonec lepší, že tam opravdu zejména vagnerovce těžce vyčerpali. To se ale dozvíme až s odstupem času, pokud vůbec.

Ukrajinci každopádně vědí, že iniciativu musí mít i do budoucna na své straně, protože jinak by téma pomoci Kyjevu mohlo zapadnout.

Z dokumentů bylo možné vyčíst informace o velikosti některých ukrajinských vojenských jednotek nebo o pozicích vojenské techniky. Považujete za možné, že se Rusko pokusí ty informace využít i na vojenském poli?

Rusko stejně udělá všechno pro to, aby z toho vyšlo co nejlíp, i když přitom 14 měsíců vede útočnou válku na evropském kontinentě, v rozsahu, který neznáme od druhé světové války.

Mám někdy pocit, že spousta ruských politiků je sama paranoidních, že tomu začali sami věřit, že se vlastně opravdu chovají podle toho goebbelsovského hesla „opakovaná lež se stává pravdou“.

Jaké mohou z úniku informací plynout důsledky pro vztahy USA s jejich spojenci?

Důvěru to narušit může, protože jde o opravdu citlivé informace. Zaznívají i informace o Srbsku, Egyptě, o dalších zemích, které vlastně jsou tak nějak trochu neutrální, nebo se tváří, že jsou neutrální, takže to má větší odezvu.

Výbuch výškové budovy v Bachmutu

Ukrajinské jednotky dál svádějí těžké boje o Bachmut. Obránci zvolili destrukční taktiku, aby Rusové nezískali výhodná postavení. Po ústupu vyhodí do povětří budovy i s protivníky, kteří danou pozici obsadili.

Geopolitičtí spojenci USA z toho šťastní nebyli, ale asi se v některých ohledech i dalo očekávat, že je někdo monitoruje, že to je tak trochu na hraně, ale toto si ti „velcí hráči“ jsou schopni odpustit.

Spojenci USA zkrátka vědí, že se budou s Američany i do budoucna navzájem potřebovat, a jejich politici neudělají náhlý obrat o 180 stupňů. Mohou vůči někomu rétoriku zmírnit, vůči někomu být podstatně kritičtější, ale to jsou spíš taková nenápadná gesta.

Ve své době rezonovaly americké odposlechy Angely Merkelové a Německo kvůli tomu tehdy také neudělalo veletoč. To byla lehce podobná situace a nakonec se s odstupem času ukázalo, že i ti Němci mají spoustu jiných problémů k řešení.

Jak reálná vám přijde varianta, že by ze strany USA šlo o zpravodajskou hru?

Vyloučit to nejde.

Minimálně se mohou snažit z toho „vytřískat“ ještě třeba něco jiného, když už se něco pokazilo. Může to být varování Turecku, popřípadě to může být tlak na nějaké další země, které se tváří, že jsou v tom konfliktu neutrální, nebo mají vlažnější postoj, jako například Maďarsko.

Souhrn toho nejdůležitějšího z dokumentů

Může jít o varovně vztyčený prst i vůči těmto státům, že je monitorovali a vlastně znají interní komunikaci jejich představitelů, politiků. Je klidně možné, že se snaží působit psychologicky a dát najevo, že jejich spojenci si nemohou být jisti, co o nich USA vědí. Ono to zkrátka k těm zpravodajským službám patří.

Dokážete říct, co se z těch uniklých informací dalo očekávat a co bylo třeba opravdu překvapivé?

Já se zamýšlím nad tím, jak je možné, že se dvacetiletý kluk na základě nějakých svých informačních zdrojů vůbec dostane k takovýmto datům. To mě samo o sobě zaráží.

Pozoruhodnými se také ukázaly střípky o tom, kde mohli mít Ukrajinci zbraně. To si myslím, že už je opravdu hodně citlivé, že by k tomu prostě normální smrtelník nikdy přístup mít neměl.

Že tam je něco vyloženě překvapivého, to si ani nemyslím, protože tam skutečně jsou zejména informace o pozicích států, o tom, jakou měl kdo doposud strategii, co se třeba chystalo, popřípadě věci týkající se zbrojních dohod.

Reklama

Doporučované