Hlavní obsah

Venku je zlověstné ticho, hlásí Anna a Aleksandr z centra Kyjeva

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Kyjeva, kteří se rozhodli skrývat ve stanici metra.

Reklama

Ukrajinský pár sedí doma v prvním patře pětipatrového domu na bulváru Kresčatyk přímo v centru Kyjeva a čeká na zázrak. Při rozhovoru přes internet slyšíme jen jejich nervózní hlasy a štěbetání dvou andulek. Jinak ticho.

Článek

Dovolali jsme se přes aplikaci Messenger ukrajinské rodině přímo do centra Kyjeva. Anna a Aleksandr ochotně vypovídají, jaká je kolem nich situace. Anna jednoduchou angličtinou, do toho Aleksandr rusky a ukrajinsky.

„Ano, teď je v centru divné až zlověstné ticho. A venku nádherný slunečný den,“ říká Anna. „Na ulici je jen minimum lidí, obchody až na výjimky jsou zavřené, auta moc nejezdí, jen hlídky ukrajinské armády. Ale v noci jsme nemohli spát a poslouchali bombardování.“

To nejdůležitější zatím funguje. Voda, elektřina, internet i mobilní telefony, ty už ale hůř. Včera, když byly ještě otevřené obchody, manželé dokoupili i zásoby. „S jídlem teď vydržíme tak 10 dní,“ odhaduje Anna.

Teď je všude ticho, ale v noci jsme nemohli spát a poslouchali bombardování.
Anna a Aleksandr z Kyjeva

Oba čekají, co se stane. Celý den poslouchají zprávy, sledují internet, volají si s rodiči a přáteli, doma i v cizině. A jsou vděční za každičké slovo podpory. „Cítíme, že mnoho lidí na nás myslí. Je to pro nás velmi důležité. Doufáme, že to Putin zastaví. Je to naše země, chceme tu žít, jsme Ukrajinci,“ říká Anna.

Ukrajinská televize jim toho prý moc neříká, je velmi opatrná, prakticky poskytuje jen praktické informace pro lidi, co mají dělat atd. Ale žádné důležité informace o válečné situaci. „Ukrajinská vláda ví, že Rusové vše odposlouchávají a hlídají a mohli by důležité strategické informace zneužít,“ vysvětluje Aleksandr.

Jediné, co se dozvěděli, že ruské speciální jednotky prý pronikly skoro do centra, ale ukrajinské oddíly je zlikvidovaly.

Domy kolem nich, a vlastně celý Kyjev, jsou poloprázdné. Odhaduje se, že 70 % lidí z téměř čtyřmilionové metropole (i s aglomerací) prchá směrem na západ Ukrajiny.

„My jsme zůstali doma, tak jak nám to řekl náš prezident. Řekl, abychom nechodili ven, že to je velmi nebezpečné. Kdyby se cokoli stalo, kdybychom slyšeli bomby, máme to 200 metrů do nejbližší stanice metra, kde se můžeme skrýt,“ říká Aleksandr.

Proč také neodešli? „Máme tu staré rodiče. Máme rádi naše město, je to náš domov, Nechceme odejít,“ loučí se oba.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované