Hlavní obsah
Online

Online: Fico dostane pověření. Na hranicích chce použít sílu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Slováci zvolili v předčasných volbách nové poslance. Reportéři Seznam Zpráv sledují a komentují dění na Slovensku online.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Slovensko zvolilo 150 nových poslanců Národní rady. O hlasy zhruba 4,3 milionu voličů se ucházely více než dvě desítky politických stran a jedna koalice.
  • Podle oficiálních výsledků vyhrál Směr-sociální demokracie Roberta Fica s téměř 23 procenty, druhé je s odstupem Progresivní Slovensko, které podpořilo necelých 18 procent lidí.
  • Volební účast dosáhla 68,5 procenta.
  • Robert Fico v neděli potvrdil, že chce být premiérem. Prohlásil, že zahraničněpolitická orientace Slovenska coby členské země EU a NATO by se za jeho vlády nijak nezměnila.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová následně oznámila, že Fica v pondělí pověří sestavením nové vlády.
  • Klíčovou roli v jednání o vládě bude mít třetí strana v pořadí, Hlas vedený expremiérem a bývalým politikem Směru Peterem Pellegrinim. Ten v povolebních diskuzích naznačil, že dává přednost spolupráci se Směrem namísto široké koalice s liberálními a konzervativními stranami.
  • Za očekáváním zůstala neofašistická strana Republika, která se během sčítání propadla pod pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu. Propadlo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.
  • Volební online končí

    Vážení čtenáři,

    náš volební speciál věnovaný slovenským volbám končí. Děkujeme vám za pozornost.

  • Jourová: Slovenské volby provázela nevídaná dezinformační masáž

    Evropská komise respektuje výsledky slovenských voleb, provázela je ale bezprecedentní „dezinformační masáž“. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně komise a eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová.

    „Progresivní Slovensko čelilo bezprecedentní dezinformační masáži. Vychází to ze všech průzkumů, které mám k dispozici, i od platforem, které mi daly zprávu o stavu dezinformačních kampaní minulý týden. Viděli jsme jednak vysokou míru zaplavení slovenského informačního prostoru ze strany krajní pravice, ale zároveň i z prokremelských zdrojů,“ řekla Jourová.

    O tom, nakolik to výsledky ovlivnilo, spekulovat nechtěla. Blahopřála k výsledku vítěznému Směru-SD Roberta Fica i Progresivnímu Slovensku, které vede Michal Šimečka.

  • Pověřím vítěze voleb sestavením vlády, potvrdila Čaputová

    Předseda vítězného Směru Robert Fico dostane v pondělí od prezidentky Zuzany Čaputové pověření k sestavení nové slovenské vlády.

    „V duchu naší ústavní tradice zítra pověřím sestavením vlády vítěze voleb a zároveň jsem připravená informovat lídry stran o svém postupu,“ oznámila prezidentka na závěr svého hodnocení výsledků voleb.

  • Fico: Zahraniční orientaci nezměníme, chci kontroly na maďarských hranicích

    Předseda vítězné strany Směr-sociální demokracie v prvním povolebním vystoupení potvrdil, že se chce stát počtvrté premiérem. Rozhovory s ostatními stranami ale zahájí až poté, co dostane očekávané pověření od prezidentky Zuzany Čaputové.

    „Máme jasné představy, máme jasné plány,“ řekl Fico na tiskové konferenci v sídle Směru. Ohledně výběru koaličních partnerů ale nechtěl být konkrétní. Vyzval k uklidnění rozjitřené atmosféry a požádal o dva týdny na klidná jednání.

    K dotazu na zastavení zbrojní pomoci Ukrajině, které Směr zdůrazňoval ve volební kampani, Fico řekl, že „Slovensko a lidé na Slovensku mají větší problémy, než je Ukrajina“. Tamní konflikt označil za obrovskou tragédii a dodal, že Směr se bude vehementně snažit o dojednání míru.

    Zároveň ujišťoval, že dosavadní zahraniční ukotvení Slovenska by za jeho vlády zůstalo stejné jako dosud.

    „Zahraničněpolitická orientace Slovenska se nebude měnit. My jsme přeci v Evropské unii,“ zdůraznil Fico.

    Foto: Repro foto Youtube/Sme.sk, Seznam Zprávy

    Robert Fico odpovídá na otázky novinářů na první povolební tiskové konferenci.

    „To ale neznamená, že se nebudeme vyjadřovat kriticky k některým věcem, které se nám na Evropské unii nelíbí,“ dodal. EU podle něj nemá na některé věci vlastní názor a je ve vleku USA. Vadí mu také, že EU není „mírový projekt“.

    Jedno z prvních rozhodnutí, které by vláda vedená Směrem udělala, by podle Fica bylo obnovení hraničních kontrol na zelené hranici s Maďarskem. Podle něj je třeba na potlačování nelegální migrace použít i sílu. „Nebudou to pěkné obrázky,“ uvedl šéf Směru.

    V této souvislosti Fico kritizoval, že Slovensko má společné hraniční patroly s Českem, ale vlastní hranici nechrání.

    Potvrdil také, že po vstupu do vlády by Směr usiloval o změny v nejvyšších funkcích v prokuratuře a policii. Konkrétně jmenoval speciálního prokurátora Daniela Lipšice a šéfa policie Štefana Hamrana, kteří zastřešovali vyšetřování některých lidí z okruhu Směru. Kritizoval obzvlášť bývalého ministra Lipšice, kterého označil za podvodníka.

  • Proč exit polly netrefily vítěze? V Česku už jsou minulostí

    Ani jeden z průzkumů hlasování, které po uzavření volebních místností zveřejnily televize Markíza a RTVS, neodhadl správně vítěze voleb. Oba exit polly předpověděly, že vyhraje Progresivní Slovensko a Směr-sociální demokracie bude až druhý.

    Volební výsledky ale ukázaly, že zvítězil Směr, a to s poměrně výrazným náskokem pěti procentních bodů.

    Průzkumy založené na dotazování voličů po odevzdání hlasů přitom pracovaly s mnohem většími vzorky respondentů než klasické předvolební průzkumy. Agentura Focus, která zpracovala exit poll pro Markízu, podle šéfa Martina Slosiarika dotazovala 20 tisíc voličů a konkurenční Median SK se ptal 17 tisíc lidí.

    Bližší vysvětlení zatím chybí, spekuluje se o fenoménu, kdy se někteří voliči zejména populistických stran stydí za svůj výběr.

    V Česku se exit polly během parlamentních voleb už neprovozují, televizní stanice za ně nechtějí platit. Jak připomněl komentátor a chodící encyklopedie polistopadové české politiky Jindřich Šídlo, Česká televize uskutečnila poslední takový průzkum v roce 2010.

  • Národovci by chtěli do vlády s Ficem, nejsou ale jednotní

    Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko se po více než tříleté pauze vrací do parlamentu a rád by vstoupil do vlády vedené šéfem Směru Robertem Ficem. Problém je však v tom, že Danko bude patrně jediným z deseti členů poslaneckého klubu, který má stranickou legitimaci SNS.

    Ve volbách na kandidátce strany uspěli kandidáti, kteří nejsou vázáni stranickou disciplínou a jsou radikálnější než samotná SNS. To může být překážkou pro Dankovy vládní aspirace. Na nejednotnost SNS v neděli upozornil šéf strany Hlas Peter Pellegrini, jehož výsledky pasovaly do role „kingmakera“ budoucí vládní koalicie.

    Hned na druhém místě za Dankem skončil ve volbách Tomáš Taraba, nyní předseda malé strany Život-NS, který v minulých volbách úspěšně kandidoval za neofašistickou Lidovou stranu Naše Slovensko. Za tutéž formaci dříve kandidovali také další budoucí poslanci za SNS.

    „Místo loajálních, a tedy i předvídatelných členů SNS se v klubu sejdou konspirátoři, homofobové a sympatizanti ruského prezidenta Vladimira Putina, kteří se na kandidátku dostali jako zástupci menších, oficiálně ‚národních a konzervativních stran‘,“ napsal k tomu Denník N.

  • Výsledky stále nejsou kompletní, hodiny se čeká na poslední zápis

    Už před devátou hodinou ráno bylo zpracováno 99,98 procenta volebních okrsků. Od té doby se čeká na doplnění posledních výsledků. Z údajů statistického úřadu vyplývá, že se čeká na potvrzení jednoho zápisu z východoslovenského okresu Prešov.

    Foto: Repro foto https://volbysr.sk/, Seznam Zprávy

    Potvrzené zápisy volebních komisí podle okresů. Stav k 1. říjnu 2023, 12:50.

  • Pellegrini naznačil, že dává přednost užší koalici se Směrem

    Předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, kterému parlamentní volby přisoudily roli určujícího činitele pro podobu příští vlády, nepodpořil myšlenku široké koalice namířené proti vítězné straně Směr Roberta Fica. Takovou variantu, která by stála na spolupráci s druhým Progresivním Slovenskem a dalšími třemi středopravicovými subjekty, označil za „mišmaš“.

    Pellegrini v diskuzním pořadu televize TA3 potvrdil, že jako první chce jednat s Ficem. Zároveň se vyslovil pro trojkoalici - ovšem bez toho, aby přímo jmenoval třetího partnera. Naznačil, že namísto rusofilní Slovenské národní strany by upřednostnil spolupráci s křesťanskými demokraty (KDH). Zdůraznil, že vláda musí být stabilní.

  • Orbán gratuloval Ficovi: „Vždy je dobré spolupracovat s patriotem“

    Maďarský premiér Viktor Orbán blahopřál k volebnímu vítězství předsedovi Směru Robertu Ficovi.

    „Hádejte, kdo je zpátky! Gratulace Robertu Ficovi k jeho nezpochybnitelnému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Vždy je dobré spolupracovat s patriotem. Těším se na to,“ napsal Orbán na sociální síti X (dříve Twitter).

    Právě k Orbánovi bývá Fico často přirovnáván, ačkoli tito politici původně vzešli z různých politických táborů. Na západě panují obavy, že Slovensko by se po nástupu Směru do vlády mohlo přidat k Maďarsku a ještě více narušit jednotu Západu v podpoře válčící Ukrajiny.

  • U Dunaje se chystá natáčení Vlevo dole

    Slovenským volbám se věnuje i příští vydání oblíbeného podcastu Seznam Zpráv.

  • Západoevropská média o Směru: proruský, antiukrajinský, levicoví populisté

    Mnoho médií ze západní Evropy hodnotí volební vítězství Směru kriticky. Zdůrazňují, že šéf strany Robert Fico vyhrál se slogany o zastavení vojenské pomoci Ukrajině a odporu vůču protiruským sankcím.

    Zpravodajský web Politico Europe označil Směr za proruskou a levicově-populistickou stranu.

    „Ficova kampaň vyvolala po celém kontinentu poplach kvůli obavám, že Slovensko přesune do protiukrajinského tábora po boku maďarského premiéra Viktora Orbána. Fico zaujal velmi promoskevský postoj. Slíbil, že ukončí dodávky zbraní do Kyjeva a postavil se proti sankcím, i když invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu po roce a půl trvá,“ uvedl server, který se zaměřuje na dění v EU.

    O proruském Směru píšou na svém webu také německé listy Süddeutsche Zeitung nebo Die Welt. Zpravodajský portál týdeníku Der Spiegel popisuje stranu jako levicově národoveckou.

    „Slovensko: Populistická strana, která je proti pomoci Ukrajině, je v parlamentních volbách na prvním místě,“ hlásí v titulku web francouzského deníku Le Monde.

    „Robert Fico vyhrál slovenské volby s antiukrajinským postojem,“ napsal v titulku britský deník Financial Times. Fico se podle listu pokusí sestavit koalici, která může narušit západní snahy o udržení jednoty v pomoci Kyjevu ve válce proti Rusku.

  • Ministr Rakušan: Slovenské volby jsou varováním i poučením

    Další čeští politici reagují na výsledky slovenských voleb.

    „Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným. A vytvářet společnost odolnou proti strachu,“ uvedl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

  • Směr zvítězil, složení vlády ale určí odpadlíci

    Na Slovensku pomalu začínají povolební rozhovory. Prezidentka Zuzana Čaputová předem avizovala, že jednáním o nové vládě pověří vítěze. O tom, zda bude premiérem předseda nejsilnější strany Směr Robert Fico a jaké bude nakonec složení koalice, však rozhodne především postoj vedení třetího Hlasu.

    Podle komentátorů se umírněný sociálnědemokratický Hlas může přiklonit jak ke koalici s populistickým Směrem a rusofilní Slovenskou národní stranou, tak s prozápadními silami v čele s liberálním Progresivním Slovenskem.

    Zmiňuje se i možnost, že by se premiérem nakonec stal předseda Hlasu Peter Pellegrini, který byl v minulosti členem Směru.

  • První reakce českých politiků na sítích

  • Nefňukat, zní vzkaz pro zdrcené

    Spoluzakladatel Denníku N Tomáš Bella s nadsázkou reaguje na rozladění odpůrců vítězného Roberta Fica:

  • V zahraničí Slováci dominantně volili liberály

    Potvrdilo se, že Slováci žijící v zahraničí Robertu Ficovi příliš nepřáli. Podle výsledků statistického úřadu téměř 62 procent zahraničních voličů hlasovalo pro Progresivní Slovensko, druhá byla Svoboda a Solidarita se ziskem 10,8 procenta. Ficův Směr skončil až třetí s 6,1 procenta hlasů.

  • Postoj: Pro Fica dopadly volby ideálně

    Podle komentátorů konzervativního webového deníku Postoj je jasné, že Robert Fico si už nad ránem v hlavě poskládal vládu s třetím Hlasem a Slovenskou národní stranou (SNS).

    „Z pohledu Fica dopadly volby přímo ideálně. Směr zválcoval soupeře bez toho, aby vysál SNS, kterou nutně potřeboval,“ napsali autoři. Ficovi podle nich také vyhovuje, že se do parlamentu nedostala jiná nacionalistická strana Republika, která by Směru při sestavování vlády překážela.

  • Není to konec světa, mírní pesimismus šéf Denníku N

    „Fico vyhrál a po 12 letech kriminálního vládnutí a téměř 200 podozřelých lidech z jeho okolí dokázal přesvědčit nejvíc voličů, že jeho vize Slovenska je lepší než cokoli jiného,“ konstatoval v reakci na volební výsledky šéfredaktor liberálního Denníku N Matúš Kostolný.

    Připomněl, že i bez ústavní většiny hlasů v parlamentu určitě otočí kormidlo směrem od civilizace a svobody, je schopen změnit slovenskou pomoc Ukrajině a souzvuk s evropskými a americkými spojenci.

    Podle šéfredaktora to ale není konec světa. „Fico nebude tak silný, aby to tady celé zavřel a zakázal psát, zpívat, tancovat a snít. Demokratičtí voliči i politici by však měli pochopit, že právě nyní začíná skutečný zápas o Slovensko. tato země nepatří Ficovi. Neodevzdáme mu ji,“ uzavřel Kostolný.

  • Fico porazil Slovensko, píše šéfredaktorka Sme

    „Robert Fico porazil Slovensko. Tu verzi země, kterou si po sametové revoluci představovala většina národa. Dnes mu dostatek lidí uvěřil, že liberalismus a lidská práva mohou být pro občana větší hrozba než rozvětvená korupce a sympatie k Putinovu režimu,“ napsala v prvním komentáři k předběžným volebním výsledkům šéfredaktorka deníku Sme Beata Balogová.

    Léta dezinformačních kampaní podle ní Ficovi umožnila naplnit někdejší slib, že nikam neodchází. „Dnes ale po moci sahá jiný Fico. Motivovanější trestními stíháními svých spolupracovníků a sponzorů Směru a podporovaný extrémnějšími voliči,“ dodala Balogová.

Reklama

Hlavní zprávy