Hlavní obsah

Z trosek v Turecku zůstaly čnít dvě budovy. Nejde o zázrak, míní majitelé

Foto: Profimedia.cz

Pohled na turecký Kahramanmaraş, který se stal jednou z nejpostiženějších oblastí ničivého zemětřesení.

Reklama

Zatímco se všechny okolní budovy zřítily, stavby, ve kterých sídlí Komory architektů a stavebních inženýrů, zůstaly stát. Podle šéfů těchto institucí zemětřesení přežily díky tomu, že byly postaveny kvalitně a podle pravidel.

Článek

Čtvrť Hayrullah v tureckém Kahramanmaraşu si vysloužila přezdívku „centrum zkázy“. Ničivé zemětřesení zde srovnalo se zemí celé bloky budov. Snímky, které z vrchu zachycují zdevastovanou čtvrť, mezitím upoutaly pozornost na sociálních sítích.

Všechny na nich zaujaly dvě budovy vzdálené od sebe asi 200 metrů, které zůstaly čnít z trosek a přírodní katastrofu přežily bez jediného škrábance.

To, že tyto stavby stále stojí, ačkoliv se okolní domy kompletně zřítily, se může na první pohled jevit jako zázrak. Podle majitelů budov se ale o náhodu rozhodně nejedná a to, proč jako jediné v okolí zůstaly neporušené, má jednoduché vysvětlení.

Jedna z „přeživších“ budov je sídlem tamní Komory architektů, druhá patří Komoře stavebních inženýrů. Podle šéfa Komory architektů Yunuse Emreho Kaçamaze zkázu přežily proto, že je navrhli architekti a stavební inženýři v souladu s řádnými předpisy, upozorňuje server Business Turkey Today.

„Pokud je budova postavena v souladu se specifikacemi, není zázrak, že zůstane neporušená. Většina zničených staveb v našem okolí byla postavena v 90. letech a kvalita betonu je rovněž nízká,“ vysvětluje Buğra Dalkiran, který stojí v čele Komory stavebních inženýrů.

„Jak tato budova, ve které sedíme, tak budova našeho souseda, Komory stavebních inženýrů, stojí, protože byly postaveny se správným železem, správnou integrací terénu a správným provedením v tomto směru,“ vysvětluje Kaçamaz novináři serveru Business Turkey Today.

Ostatní budovy se podle něj zřítily, protože mají slabé sloupy a příliš silné nosníky. „Jinými slovy, nosníky jsou silné a těžké a sloupy, které je nesou, jsou slabé. Při otřesech se těžké nosníky vzájemně překrývají a drtí sloupy,“ tvrdí šéf Komory architektů.

Osud v podobě úplného zřícení či jen vážného poškození potkal v Turecku téměř 25 000 budov. Turecké úřady se nyní proto snaží hledat viníky.

Tamní viceprezident Fuat Oktay v sobotu večer uvedl, že úřady již identifikovaly 131 osob podezřelých z odpovědnosti za zřícené budovy, přičemž na 113 podezřelých měl být vydán zatykač.

Reklama

Doporučované