Hlavní obsah

Hledání viníků. Turecko si vyšláplo na stavbaře, vydalo 113 zatykačů

Foto: Profimedia.cz

Po ničivém zemětřesení se téměř 25 000 budov zřítilo nebo bylo vážně poškozeno.

Reklama

Zatímco záchranáři ze sutin stále vytahují oběti i přeživší pondělních zemětřesení, turecká vláda si vzala na mušku ty, kteří se měli podílet na stavbě dnes zřícených budov. Pohnat k odpovědnosti je chtějí i pomocí nových úřadů.

Článek

Turecko k nedělnímu poledni hlásí více než 29 605 tisíc mrtvých a další desítky tisíc zraněných. Prvotní šok již ustoupil do pozadí a na scénu se místo něj dostává zoufalství i vztek. Jsou to právě tyto emoce, co přesouvá pozornost k otázce, kdo nese vinu za to, že lidé na podobnou událost nebyli lépe připraveni.

Přestože má Turecko dané stavební předpisy, které odpovídají aktuálním zemětřesným normám, dodržovány jsou podle agentury AP jen zřídka. Právě tím tak lze vysvětlit, proč se tisíce budov zřítily na bok, ba dokonce přímo na své obyvatele.

Osud v podobě úplného zřícení či jen vážného poškození potkal téměř 25 000 budov.

Turecko se tak rozhodlo jednat a tamní viceprezident Fuat Oktay v sobotu pozdě večer uvedl, že úřady již identifikovaly 131 osob podezřelých z odpovědnosti za zřícené budovy, přičemž na 113 podezřelých měl být vydán zatykač.

Na istanbulském letišti už úřady zadržely dva stavební podnikatele, kteří jsou považováni za odpovědné za zničení několika budov ve městě Adiyaman, kde momentálně pomáhají i čeští záchranáři. Dvojice prý měla být na cestě do Gruzie.

„Budeme vše pečlivě sledovat, dokud nebude uzavřen potřebný soudní proces, a to zejména v případě budov, které utrpěly velké škody, a budov, které způsobily úmrtí a zranění,“ uvedl Oktay na tiskovém brífinku s tím, že v zasažených provinciích již byly zřízeny úřady pro vyšetřování události.

Sýrie si zažívá peklo

Severu Sýrie se první dny po zemětřesení dostávalo jen malé pomoci. Organizace tak volají po větším zapojení okolního světa, na který se už mnohdy valí kritika za pomalou reakci. To však například EU odmítá.

Cílem těchto úřadů má být mimo jiné identifikace dodavatele a dalších osob odpovědných za stavební práce, shromažďování důkazů, pověřování odborníků, jako jsou architekti, geologové nebo inženýři, a kontrola stavebních povolení.

Nové okolnosti by ovšem mohly nasměrovat hněv veřejnosti výhradně na stavitele nebo dodavatele a mohly by odvést pozornost od lokálních a státních úředníků, kteří nekvalitní výstavbu umožnili. Tento scénář by nejen vládě tureckého prezidenta Erdogana hrál do karet, jelikož zemi čekají parlamentní a prezidentské volby.

Opoziční strany již vládu obvinily, že neprosazuje stavební předpisy a že špatně utrácí speciální daně, které byly vybrány po posledním velkém zemětřesení v roce 1999, aby nově stavené budovy byly odolnější vůči zemětřesení.

Reklama

Doporučované