Hlavní obsah

Židé prchají od Putina. „Každá krize v Rusku z nás udělala cíl“

Foto: Gil Cohen Magen, Shutterstock.com

Židé se ve světle historických zkušeností s životem v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu obávají o svou budoucnost. Ilustrační snímek.

Reklama

Z Ruska od začátku invaze na Ukrajinu odešly tisíce Židů. Zemi i kvůli obavám z možné perzekuce opustil každý osmý, vyplývá z údajů neziskové Židovské agentury, která Židům z celého světa pomáhá s přesídlením do Izraele.

Článek

Od března letošního roku z Ruska do Izraele odešlo 20,5 tisíce z celkových 165 tisíc Židů, kteří v zemi žili. Tisíce dalších se podle Židovské agentury, o jejíž uzavření usiluje ruské ministerstvo spravedlnosti, odstěhovaly do jiných částí světa.

Mnoho Židů se podle BBC, která údaje agentury zveřejnila, ve světle historické zkušenosti s perzekucemi židovské populace obává o svou budoucnost v Rusku.

Zůstat v Moskvě? Ohrozil bych sám sebe

Před nárůstem antisemitismu opakovaně varoval bývalý hlavní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt, jenž se krátce po zahájení invaze vzdal své funkce, veřejně se proti vpádu ruských sil na Ukrajinu vymezil a Rusko opustil.

„Cítil jsem, že musím nějak ukázat, že se plně distancuji a nesouhlasím s touto invazí na Ukrajinu, ale ohrozil bych sám sebe, kdybych tak učinil a zůstal v Moskvě,“ řekl Goldschmidt.

Perzekuce vůči lidem, kteří dají najevo odpor vůči invazi

Ruský vysokoškolský učitel zveřejnil záběry z Buči, obratem ho obvinili z diskreditace ruské armády. Totéž zažila učitelka ze základní školy kvůli tomu, že dětem pustila píseň o míru.

Trestům za slova kritická vůči Putinovi neunikají ani známí umělci.

Rabínův nesouhlas i odjezd ze země se setkaly s kritikou některých ruských Židů, kteří se obávali, že tyto kroky ohrozí bezpečí komunity. Goldschmidt ale řekl, že většina ho podpořila.

„Situace je znepokojující,“ domnívá se Goldschmidt. Ruští Židé podle něj vidí na obzoru „mnoho temných mraků“.

„Docela dost jsem přemýšlela, proč tak spěchají s odchodem, protože jsme výrazný nárůst antisemitismu nezaznamenali,“ uvádí Anna Shternshisová, odbornice na historii Židů v Rusku z univerzity v kanadském Torontu. „Když jsem se nad tím zamyslela z historického úhlu, tak jsem si všimla, že vždy, když se něco stane v Rusku, nějaký zvrat, nějaká změna, tak jsou Židé v nebezpečí,“ dodává.

„Moje rodina po 24. únoru dospěla k závěru, že je naprosto proti této válce, ale nevěděli jsme, jak protestovat. Jedno z mých dětí má věk na vojenskou službu, což byl další důvod, proč jsme chtěli odejít,“ říká muž, který z bezpečnostních důvodů uvedl falešné jméno Alexandr. Kromě obav z opuštění svého domova a země s BBC hovořil i o strachu, že si v zahraničí nenajde práci a na přesídlení nemá dostatek úspor.

„Ruské úřady jsou nepředvídatelné a mají sklon udělat z Židů jeden z cílů své propagandy. Tradičně je to dobrý způsob, jak najít vnitřní nepřátele. Trpěli kvůli tomu moji praprarodiče i prarodiče,“ dodává Alexandr.

Jak se shání informace o příbuzném v ruském zajetí?

Šestadvacetiletého inženýra Maxe zastihla v únoru ruská invaze na jednom z nejhorších míst – v přístavním Mariupolu, kde si daleko od domova odbýval základní vojenskou službu. Skončil v ruském zajetí a rodina teď s obtížemi získává informace o jeho osudu.

Ruské ministerstvo spravedlnosti v červenci podalo žádost o uzavření ruské pobočky Židovské agentury. Podle některých médií ruské úřady tímto represivním opatřením reagují na postoj izraelské vlády k invazi na Ukrajinu. Ruské úřady tvrdí, že agentura porušila zákony o ochraně osobních údajů, soudní slyšení je naplánováno na 19. srpna.

Možné uzavření Židovské agentury v Rusku děsí i Alexandra. „Zničehonic to vidíme ve zprávách a zajímá nás, co bude dál. Necítíme se vůbec v bezpečí a myslíme si, že můžeme přijít o práci nebo jít do vězení. Je to najednou děsivé,“ dodává.

Izrael proti uzavření agentury výrazně protestuje, o záležitosti spolu na začátku srpna hovořili ruský prezident Vladimir Putin a jeho izraelský protějšek Jicchak Herzog.

Kritiku Izraele i dalších zemí si na začátku letošního května vysloužil také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který v souvislosti s židovským původem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že to nepopírá údajné nacistické prvky v jeho zemi a že i vůdce nacistického Německa Hitler „měl židovskou krev“ a „největší antisemité bývají Židé“.

Přitom právě dobré rusko-izraelské vztahy jsou podle bývalého moskevského hlavního rabína to nejdůležitější pro bezpečnost a budoucnost ruských Židů. „Pokud chce Rusko zastavit tento odliv mozků svých nejlepších vědců a kreativců, nejvhodnější způsob není uzavřít Židovskou agenturu, ale zastavit tuto válku,“ prohlásil Goldschmidt.

Reklama

Doporučované