Hlavní obsah

Zájem o regionální potraviny by mohl pomoct chovu přeštického prasete

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rostoucí zájem spotřebitelů o regionální potraviny by mohl v budoucnu pomoct rozvoji chovu přeštického černostrakatého prasete, které v porovnání s moderními hybridy není tak konkurenceschopné.

Článek

Původní české plemeno se nyní chová zejména v uzavřené populaci jako genetický zdroj a má v českých chovech minoritní zastoupení. Své místo by mohlo najít třeba v ekologických chovech.

Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno, které se v českých zemích uplatňovalo od druhé poloviny 19. století. Koncem 80. let 20. století začalo z bývalých JZD postupně mizet. „Masově se toto plemeno nerozšíří, z hlediska klasické produkce to ani není reálné, protože jeho růstová intenzita je proti hybridům nižší, stejně tak nižší je i zmasilost. Také vyšší vrstva hřbetního tuku efektivnímu zpeněžení nenahrává,“ uvedl Pavel Nevrkla z agronomické fakulty.

I přes horší uplatnění v klasické komerční produkci může podle Nevrkly toto plemeno najít uplatnění v ekologických chovech či jako potravina od lokálních producentů. „Právě pomalejší růst a vyšší protučnění může určitou část spotřebitelů oslovovat,“ uvedl. K pozitivům tohoto plemene patří jeho odolnost a nenáročnost.

„Z výsledků našeho výzkumu vyplývá, že přeštická černostrakatá prasata mohou proti komerčním hybridům vykazovat lepší technologické vlastnosti masa, například stabilnější hodnotu pH, nižší odkap masové šťávy nebo vyšší zastoupení vnitrosvalového tuku, avšak ne tak vysokého, aby to spotřebitel neakceptoval. Výhodou může být i příznivější oxidační stabilita tuku v mase, což je pozitivní při zpracování,“ uvedl Nevrkla.

Asi 140 přeštických černostrakatých prasat chová farma v Miloticích na Hodonínsku. „Chováme je už 12 let. Nejsou přešlechtěná, takže nemusíme mít strach, že dostanou rýmu nebo se třeba spálí. Jsou velmi přírodní, ale to neznamená, že chov je snazší. Do jateční hmotnosti 120 kilogramů rostou zhruba 12 měsíců, jinde ve velkochovech rostou prasata sedm,“ řekl Tomáš Mores z farmy.

Podle něj jdou prasata na odbyt. „Jsme malý chov, za rok prodáme asi 250 prasat, ale zájemců je spousta, ozývají se nám i pražské masny, ale držíme se spíš na Moravě. Výhradně dodáváme pro hotel Aréna na Valašsku a o selata je zájem od Tater po Krkonoše. Někde jsou spíš jako atrakce, ale i chuť masa je specifická,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Plemeno

Doporučované