Hlavní obsah

Měsíc v přísném režimu. A víc zákazů pro neočkované, rozhodla Bukurešť

Foto: Profimedia.cz

Rumunsko zpřísňuje koronavirová opatření, reaguje tak na stoupající počet nových případů.

Reklama

Obě dávky vakcíny dostalo v Rumunsku až dosud pouze 30 procent obyvatel. Právě tento fakt stojí podle odborníků za rychle rostoucím počtem nakažených. Lidé věří konspiračním teoriím, stěžují si politici.

Článek

Dvacetimilionové Rumunsko čeká měsíc v přísném režimu. Od 25. října v zemi na Balkánském poloostrově vstoupí v platnost nová protikoronavirová opatření. Nošení roušek se pro Rumuny stane povinným nejen ve vnitřních prostorách, ale také v ulicích, neočkovaným bude zakázáno opouštět své domovy po osmé večer. Restaurace a obchody budou zavírat o hodinu později, tedy ve 21:00. Ve školách také začnou dvoutýdenní prázdniny. Svatby a další soukromé akce budou zakázány. Nová pravidla budou platit 30 dní.

Přísné restrikce přicházejí v reakci na zhoršující se epidemickou situaci, kterou někteří odborníci považují za velmi kritickou. „Máme tady katastrofální situaci. Viděli jsme, jak to prožívaly jiné země, když proti tomu nebyla žádná zbraň, tedy vakcíny. Tuto situaci zažíváme i přesto, že je nyní máme k dispozici, většina z nás se očkovat odmítla. Tomuto se dalo předejít,“ cituje agentura Reuters náměstka ministra vnitra Raeda Arafata.

Podle stanice BBC se rumunské nemocnice potýkají s náporem nakažených a oddělení intenzivní péče jsou přeplněná. Desítky těžce nemocných pacientů byly kvůli tomu převezeny do zahraničí, zejména do Maďarska či Polska. Šest z nich bylo například převezeno do polského města Lodž, oznámily v sobotu polské úřady s tím, že všichni jsou ve vážném stavu.

„Někdy mám pocit, jako by se celá země stala jednotkou intenzivní péče,“ svěřuje se Dorel Sandesc, vedoucí oddělení intenzivní péče jedné z nemocnic v západní části Rumunska. „Je to národní selhání na všech úrovních. Jsme svědky jakési slepoty způsobené nedostatkem vzdělání,“ dodává v rozhovoru pro rumunský web Puterea a Cincea.

15 tisíc nakažených denně

Za poslední den testy v Rumunsku potvrdily 15 261 nových případů, vyplývá z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), 441 lidí koronaviru podlehlo. Za poslední týden země zaznamenala 104 489 nakažených. Od začátku pandemie se nakazilo více než 1,5 milionu lidí, nejméně 44 tisíc obyvatel v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

Za stoupající počet nových případů může podle odborníků a místních expertů velmi nízká míra očkování. V Rumunsku dvě dávky vakcíny dostalo pouze 30 procent obyvatel, což je méně než například v Rusku (33,1 procenta), ale více, než má sousední Ukrajina (15,6 procenta). Politici také obviňují Rumuny, že věří konspiračním teoriím o nebezpečnosti vakcín. Místní obyvatelé jsou však přesvědčeni, že na vině je korupce, nezodpovědná vláda a křehké zdravotnictví.

Ve snaze motivovat lidi k vakcinaci pořádá rumunská vláda takzvané „očkovací maratony“. Jedna z takových akcí se konala o víkendu v hlavním městě, kde několik bukurešťských očkovacích center nechalo své dveře otevřené i v noci. Například v pátek svou první dávku vakcíny dostalo více než 86 tisíc Rumunů. Lidé tak zjevně reagovali na dramatické zprávy o přeplněných nemocnicích a obětech, píší média.

Reklama

Související témata:

Doporučované