Hlavní obsah

Senátoři chtějí Zemana zbavit funkce. Je to pokus o státní převrat, reaguje Hrad

Foto: CNN Prima NEWS

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman podle senátního bezpečnostního výboru není schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit Zemana funkce rozhodne Senát. Prezidentův mluvčí označil krok senátorů za pokus o státní převrat.

Článek

„Jednání Miloše Zemana považuji už dlouho za neslučitelné s Ústavou. Vyvrcholením v tomto smyslu bylo jeho chování v krizi kolem vrbětického útoku. Všechny senátní kluby pověřily 28. dubna 2021 Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu, aby se pečlivě zabýval tím, co prezident republiky v souvislosti s kauzou Vrbětice učinil, nebo naopak zanedbal. Senát má výlučnou pravomoc prezidenta kontrolovat, a je proto povinen se konáním prezidenta zabývat,“ prohlásil senátor Pavel Fischer.

„Dnešní jednání je první krok, za týden tento bod navrhnu zařadit na jednání Senátu. Pokud prezident republiky nemůže vykonávat úřad, a k tomu jsme dnes dospěli, pak je na místě jeho odvolání,“ dodal Fischer.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to označil za organizovaný pokus o státní převrat ve stádiu zrodu.

„Zcela lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta republiky je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii. Krok skupiny senátorů vyvolává vážné podezření z trestného činu podle § 310 Trestního zákoníku - rozvracení republiky,“ uvedl na twitteru.

Orgány činné v trestním řízení by podle něj měly neprodleně samy od sebe konat.

Senátoři: Nekoná v souladu se svým slibem

Zeman podle Fischera ve svých výrocích – nejen ke kauze Vrbětice – ukázal, že je dezorientován, špatně cituje Ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu. „Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl předseda výboru.

Senátor Fischer dnes na tiskové konferenci představil Analýzu jednání a činů Miloše Zemana v úřadu prezidenta republiky, která obsahuje jak ústavně-právní část, tak soupis jednání a výroků Miloše Zemana. Analýzu mají Seznam Zprávy k dispozci, má 43 stránek.

„Z jednotlivých výroků a aktů jednání i celkových postupů Miloše Zemana je patrno, že tento není schopen vykonávat kompetence a povinnosti, vztahující se k výkonu funkce prezidenta republiky jakožto ústavního orgánu, jak jsou zakotveny v ústavním slibu prezidenta republiky, v Ústavě, ústavních zákonech tvořících ústavní pořádek, i v dalších zákonech,“ píše se v závěru analýzy.

Dokument také obsahuje seznam činů, které podle senátorů odporují Ústavě.

V čem senátoři kritizují prezidenta Miloše Zemana?

1. vystupování proti zájmům ČR a ve prospěch cizí moci v oblasti zahraniční politiky

2. nenaplňování reprezentativní role hlavy státu, neúcta ke státnosti

3. přesun kompetencí prezidenta na pracovníky KPR

4. útoky na horní komoru Parlamentu

5. útoky na média a novináře

6. podněcování nenávisti mezi skupinami obyvatel

7. prosazování obchodních zájmů cizích mocností

8. otevřená nedůvěra k práci zpravodajské služby, bezpečnostní otázky a nakládání s utajovanými informacemi.

Reklama

Doporučované