Hlavní obsah

Zemřel trýznitel odpůrců Frankova režimu. Mučení si užíval, řekla oběť

Foto: Profimedia.cz

Billy el Niño se skrýval před médii různými způsoby, třeba pod motorkářskou helmou.

Reklama

Říkali mu Billy el Niño. To kvůli jeho poznávacímu znamení, často si točil pistolí okolo prstu jako ve westernu. Měl mimořádnou paměť, byl prozíravý a jednal agresivně. A v sedmdesátých letech mučil odpůrce Frankova režimu.

Článek

Antonio González Pacheco zemřel minulý týden, jako jeden z asi 27 tisíc Španělů podlehl koronavirovému onemocnění covid-19. Podle policejních zdrojů listu El País zemřel González Pacheco v nemocnici v Madridu. Byl to muž, který se v roce 1971 stal členem španělských policejních sil, a stovky lidí ho obvinily z toho, že je mučil, což bylo i předlohou pro desítky strašlivých povídaček.

González Pacheco byl jedním z nejobávanějších mužů v centrále bezpečnostních služeb v Madridu – budova na náměstí Puerta del Sol se používala pro zadržování a mučení lidí. Vyšetřoval skupiny odpůrců režimu generála Franka, obvykle komunisty, a podílel se na jejich represi. Uvnitř cel mu neřekli jinak než „Billy el Niño“ – vlastními jmény si totiž členové brigády, k níž patřil i González Pacheco, před vězni nikdy neříkali. V protifrankovském hnutí se tak Billy el Niño stal známou osobností.

„Páchl alkoholem. Bylo mu 28, takže jen o dva roky víc než mně. A mučení si užíval. Šlo to poznat, protože v té zuřivosti, jak do člověka mlátil a kopal, bylo určité uspokojení a potěšení,“ řekla španělskému listu El País jedna z obětí Gonzáleze Pacheca Felisa Echegoyenová.

Vyznamenání za zásluhy a vyšší důchod

Když zemřel, El Paísu jeho smrt odmítlo potvrdit jak generální ředitelství národní policie, tak i tamní ministerstvo vnitra. Místo toho odpověděly: „On není jedním z nás, je to policista v důchodu.“ Skandály, které někdejšího mučitele obestíraly, způsobily, že s ním ministerstvo ani policie nechtěly mít nic společného.

Do nemocnice ho s covid-19 přijali na konci dubna. „Snažil se tomu vyhnout, protože nechtěl žádný další mediální cirkus,“ řekl španělskému listu zdroj blízký Gonzálezovi Pachecovi.

Mediální pozornosti si v posledních letech důchodce užil dosyta – v roce 2018 se přišlo na to, že i přes četná obvinění z mučení vězňů získal v minulosti od španělské vlády čtyři vyznamenání. První v roce 1972, poslední o deset let později. Díky nim si González Pacheco užíval zvýšený důchod. Před dvěma lety pak ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska oznámil, že jeho resort pracuje na tom, aby Billy el Niño o vyznamenání (třeba z roku 1977 za „zásluhy a služby mimořádného charakteru“) přišel.

Před sedmi lety také vydala argentinská soudkyně María Servini de Cubría na Gonzáleze Pacheca mezinárodní zatykač. A to kvůli obžalobě týkající se právě jeho mučitelské minulosti, která byla součástí vyšetřování zločinů, za nimiž stáli úředníci věrní Frankovu režimu. Kauzu v Buenos Aires otevřeli příbuzní obětí poté, co se s ní ve Španělsku dostali do slepé uličky. Ani tam ale nepochodili, španělské úřady odmítly Gonzáleze Pacheca vydat, protože incidenty ze sedmdesátých let byly dávno za promlčecí lhůtou.

Díky vyšetřování vyplula na povrch nová svědectví. „Jednou jsem byl připoután k topení v kanceláři… On přišel, kopl do mě a řekl: ‚Měl jsi tu čest, že do tebe kopl Billy el Niño.‘ Byl velmi nebezpečný, nebyl moc chytrý a měl naprostou beztrestnost. Předváděl před člověkem pohyby z karate, kopl do něj a řekl mu, že je velký boxovací pytel,“ popsal způsob mučení bývalého policisty Chato Galante, lidskoprávní aktivista. „Byl to kompulzivní mučitel. Užíval si to. Říkal: ‚Zničím tě‘,“ dodal Galante.

Reklama

Doporučované