Hlavní obsah

Zen a umění investovat. Japonští mniši kupují zelené dluhopisy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Japonsko zažívá rozmach investic do environmentálně udržitelných projektů. Mezi nové investory do takzvaných zelených dluhopisů patří i mnoho tamních náboženských organizací.

Článek

Japonští zen-buddhističtí mniši nakupují zelené dluhopisy, informuje agentura Bloomberg.

V Japonsku v posledních letech prudce roste popularita zelených dluhopisů, které splňují zásady takzvaného ESG – environmentálně, společensky a vládně odpovědného – financování. Jde v podstatě o nástroje k financování projektů, které mají pozitivní dopad na životní prostředí.

Mezi nejnovější investory do japonských zelených dluhopisů patří i zen-buddhistický chrám Tokuunin ležící v prefektuře Tokio západně od japonské metropole. Jeho vrchní kněz Juzan Jamamoto uvádí, že chrám investoval do sociálních dluhopisů s dobou splatnosti na čtyřicet let, které nabízí Tokijská univerzita.

„V dnešní době stěží získáme jakékoliv výnosy z dlouhodobých úspor. Proto jsme rádi, že takto můžeme pomoct společnosti a zároveň získat dost výnosů na pokrytí inflace,“ uvedl Jamamoto. Výnosy podle něj půjdou na opravy chrámu, jejichž realizaci řád plánuje během následujících desetiletí.

Jde o jeden z projevů prudkého nárůstu japonského zájmu o environmentálně udržitelné investice. Tamní nákup zelených dluhopisů vzrostl v roce 2020 o 68 procent, překonal tak hranici 21 miliard dolarů.

Chrám Tokuunin není zdaleka jedinou náboženskou organizací, která se na environmentálně odpovědných investicích podílí. Japonská finanční skupina Nomura Securities uvádí, že čím dál víc buddhistických a šintoistických chrámů projevuje o zelené dluhopisy zájem.

Jejich důvody však mohou být různé. Japonským náboženským organizacím v poslední době klesají počty následovníků kvůli celkovému úbytku místní populace. Data zveřejněná japonskou vládou udávají, že organizacím ubylo během minulého desetiletí 12 procent všech členů.

Na zisku z příspěvků se v poslední době podepsala i pandemie onemocnění covid-19, kvůli které mnoho věřících odložilo návštěvy chrámů, které tradičně podnikají na začátku roku.

Při takovém poklesu musí organizace znovu promýšlet, jak naloží s peněžními příspěvky svých následovníků. Ty zpravidla dávaly do konzervativních investic, jako jsou bankovní úspory nebo vládní dluhopisy.

„Náboženské organizace nyní začaly investovat riskantněji, například do měn a úrokových sazeb. Také začaly nakupovat zelené dluhopisy,“ řekl Satoši Cukazaki, konzultant náboženských organizací pro firmu Nomura. „Věří, že zelené dluhopisy jsou vhodný způsob, jak naložit s penězi svých následovníků,“ dodal.

Zájem o investice do environmentálně uvědomělých projektů roste po celém světě. Podílejí se na nich náboženské organizace i mimo Japonsko – například Vatikán minulý měsíc oznámil, že zakládá Radu pro inkluzivní kapitalismus, mezi jejíž cíle patří vytvoření „spravedlivějšího a udržitelnějšího ekonomického systému“.

Reklama

Související témata:

Doporučované