Hlavní obsah

Získat řidičák zpět je složitější. Většina dopravních psychologů teď nepracuje

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

„Přeceňování řidičských schopností je mezi českými řidiči naprosto normální. Dokud nám nezakázali pracovat, měl jsem práce dost,“ říká dopravní psycholog Michal Walter.

Reklama

Článek

Už jste někdy přišli o řidičák? Pak jste – když jste ho po vypršení trestu chtěli získat zpět – museli absolvovat takzvané dopravně psychologické vyšetření. Není vyloučeno, že posudek o způsobilosti vám vystavil můj dnešní host.

Michal Walter je dopravní psycholog akreditovaný Ministerstvem dopravy. Známe se už delší dobu, před zhruba deseti lety jsem s ním dělal rozhovor s názvem psychopati za volantem. Pokud máte pocit, že byl možná i tak trochu o vás, poslouchejte dvojnásob pozorně.

O čem jsme spolu mluvili tentokrát? Pandemie zaskočila mimo jiné i lidi, kteří chtějí dostat svůj řidičský průkaz zpátky. V době nouzového stavu totiž většina dopravních psychologů nemůže pracovat. Konkrétně jde o ty, kteří vykonávají svou činnost jako OSVČ. Jejich kanceláře jsou dnes ze zákona zavřené, podobně jako další „provozovny“ ve službách.

Je to nefér a dá se s tím něco dělat? Mluvili jsme o tom, jestli jsou živnostníci znevýhodněni vůči těm, kteří vykonávají tu samou práci, ale nikoli jako OSVČ, nýbrž jsou zaměstnanci. No a podívali jsme se i do budoucnosti, konkrétně na to, co budou dopravní psychologové dělat, až se na silnicích začnou objevovat samořiditelná auta.

Jsou řidiči v době pandemie spíš ohleduplnější, anebo naopak nervóznější a bezohlednější? A je možné poskytovat psychologické poradenství online? Poslechněte si aktuální epizodu podcastu Jedno procento Miloše Čermáka s dopravním psychologem Michalem Walterem. Audio najdete v přehrávači nad textem.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované