Hlavní obsah

Zítřek ukáže, jaký vliv mají komunisté. Vláda chce vrátit armádě pět miliard

Foto: vlada.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Vláda nakonec projedná návrh na převod dalších pěti miliard korun ve prospěch rozpočtu Ministerstva obrany. Jde o polovinu částky, o kterou armáda přišla poté, co vláda ustoupila komunistům při loňském jednání o státním rozpočtu.

Článek

Je to téměř dva měsíce, co ministr obrany Lubomír Metnar čeká na schválení převodu dalších pěti miliard z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu obrany.

Ministr Metnar po celou dobu tvrdil, že zbylých pět miliard potřebuje nutně do konce března převést proto, aby nemusel škrtat v plánovaných investicích a resort měl také na výplaty vojáků v dubnu.

Po celý týden nebylo jasné, zda k projednání pěti miliard korun do 29. března, tedy šibeničního termínu, dojde. Nyní Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš potvrdil, že vláda v pondělí převod pěti miliard projedná.

„Ano, ministr obrany Lubomír Metnar zítra předloží návrh na převod pěti miliard korun a vláda jeho návrh projedná. Jde o druhou polovinu částky, na které jsme se dohodli, že obraně převedeme,“ řekl Seznam Zprávám premiér.

Vláda tak bude stát v pondělí před úkolem, zda obraně zbylých pět miliard skutečně vrátí. Původně měl přitom resort dostat slíbených deset miliard korun už na konci ledna.

„Společně s premiérem slíbili, že to bude do konce ledna, dnes máme poslední možnost. Já věřím, že ten slib bude naplněn,“ řekl novinářům před jednáním vlády na konci ledna vicepremiér a šéf socialistů Jan Hamáček. „Všichni ministři za ČSSD jsou připraveni pro přesun hlasovat,“ dodal.

To se ale nestalo a ministerstvo i přes sliby ministrů dostalo jenom polovinu ze slibované částky. Pro resort tak nastal problém, protože s vrácením všech peněz do rozpočtu počítal.

„Po prosincovém krácení obranného rozpočtu o 10 miliard korun jsme na základě příslibu rychlého vrácení tuto částku uvolnili z mandatorních výdajů (peníze na platy). Tam by se také nyní většina z chybějících pěti miliard měla vrátit,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí resortu Jan Pejšek.

A pokud vláda přesun zbylých miliard zítra neschválí, hrozí zastavení připravovaných zakázek. „Pokud peníze nedostaneme, budeme už nutně stát před rozhodnutím, kde krátit, které modernizační projekty odkládat nebo rušit, abychom měli na výplaty vojáků,“ doplnil.

Peníze armádě poslanci odebrali při schvalování státního rozpočtu v prosinci loňského roku. Vládnoucí koalice tehdy vyhověla požadavku komunistů a získala potřebné hlasy pro jeho schválení. Slibovaný termín k vrácení částky se poté několikrát posunoval.

V odůvodnění je uvedeno, že peníze se přesouvají na zajištění toho, aby armáda mohla dál plnohodnotně působit v boji proti koronaviru. Tím by si totiž vláda mohla udržet přízeň komunistů. Ti podmínili svoji podporu rozpočtu tím, že vláda Ministerstvu obrany vezme 10 miliard, které byly původně určené na nákup techniky.

Armáda aktuálně může nakládat se 75 miliardami, což je méně než před rokem. Kdyby o peníze přišla, muselo by ministerstvo přeplánovat výdaje. Ohrozilo by to také slib Česka spojencům z NATO.

Komunistům vadí konkrétně tři armádní zakázky za téměř 70 miliard, které musí resort Lubomíra Metnara letos podepsat, jinak poruší závazky vůči spojencům NATO.

Vláda se konkrétně zavázala NATO, že do konce roku 2025 Česko vybuduje takzvanou těžkou brigádu, jejíž základ budou tvořit nová vozidla bojové pěchoty.

Ministerstvo proto v roce 2021 musí podepsat tři klíčové smlouvy a podepsat první splátky. A právě s podpisem těchto tří kontraktů má šéf komunistů Vojtěch Filip dlouhodobě problém, protože tyto zakázky připadnou zahraničním firmám ze Spojených států, Francie a Izraele, nikoliv firmám z Česka.

„Armáda platí dopředu některé zakázky a neplatí přitom zakázky pro české podniky českého obranného průmyslu,“ vysvětloval Filip na konci listopadu pro Českou televizi.

Podle ministra obrany Metnara však není možné vybavení nakoupit v tuzemsku, protože české firmy zboží nevyrábějí.

Ministr Metnar musí nejprve podepsat smlouvu na 210 vozidel bojové pěchoty za 52 miliard korun. „Ve výběru jsou zatím stroje ze Švédska, Německa a Španělska,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí resortu Jan Pejšek.

Druhý kontrakt, který už schválila vláda, se týká nákupu dvaapadesáti houfnic za šest miliard, které by měla armádě dodat francouzská firma.

„Třetí kontrakt je rovněž schválený vládou, jde o nákup z Izraele a jedná se o čtyři baterie protiletadlového raketového kompletu za 10 miliard,“ uvedl Pejšek.

Dodávka je podle resortu důležitá především proto, že vojáci stále využívají starou sovětskou techniku ze 70. a 80. let.

„Jsou to nákupy ze zahraničí, protože v Česku to nikdo nevyrábí, ale vždy požadujeme, aby se subdodavatelsky zapojily české firmy,“ řekl Seznam Zprávám Lubomír Metnar.

Reklama

Doporučované