Hlavní obsah

Zlín vyčistí a zpevní svahy na ploše po nedokončeném centru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlín chystá další fázi obnovy plochy po nedokončeném obchodním centru na sídlišti Jižní Svahy. Odbor městské zeleně se zaměří především na zabezpečení nestabilních svahů, které jsou nad územím, kde objekt stál.

Článek

Už na podzim plánuje Zlín další fázi obnovy plochy po nedokončeném obchodním centru na sídlišti Jižní Svahy. Oblast město trápí již dlouhá léta, ale revitalizace se blíží ke konci. Tentokrát se odbor městské zeleně zaměří na zabezpečení nestabilních svahů, které jsou nad územím, kde objekt stál. „Svahy se také musí vyčistit, jsou tam zbytky stavební suti, kusy betonu či sklo,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

„Některé terénní nerovnosti jsou zde nestabilní, protože jsou tvořeny navážkou ze stavby obchodního centra. Po velkých deštích zde dochází k půdní erozi. Nestabilní části tak zabezpečíme a zpevníme,“ uvedl Landsfeld.

Odbor městské zeleně zajistil navezení kvalitní ornice, kterou nyní bude těžkou technikou rozprostírat a stabilizovat. Na jaře příštího roku zahradníci vysejou trávu a zasadí keře. Příští rok je v plánu také vybudování vodní plochy.

Po zbourání takzvaného torza se celá pláň vyčistila, využívá se nyní také ke hře discgolf. Následovaly další úpravy terénních teras v blízkosti Centrálního parku, na místě vznikla i komunitní zahrada a agility centrum pro psy, které se otevřely letos.

Betonový objekt vznikl uprostřed sídliště v roce 1988. Měl sloužit jako obchodní dům, ale nikdy nebyl dostavěn a chátral. Město se jej opakovaně snažilo odkoupit, podařilo se to v roce 2014, budovu a přilehlé pozemky získalo za 53 milionů korun. Likvidace torza začala v roce 2016, lidem byl oficiálně prostor zpřístupněn v roce 2018.

Reklama

Doporučované