Hlavní obsah

Vyšší důchody, paušální daň nebo dovolená. Změny a novinky v roce 2021

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V příštím roce se zvýší například zálohy na sociální a zdravotní pojištění, přidáno dostanou čeští penzisté, změn se dočkal také zákoník práce a nová pravidla pro majitele dronů. Jaké další změny a novinky přinese rok 2021?

Článek

Podívejte se na přehled změn a novinek, které se vás v roce 2021 mohou dotknout a měli byste je znát.

Vyšší důchody

Čeští penzisté dostanou od ledna 2021 znovu přidáno. Valorizovat se budou nejen starobní, ale také invalidní nebo vdovské důchody. O kolik si oproti roku 2020 polepší?

Daňové úpravy

Sněmovna odsouhlasila velké daňové úpravy. Poslanci zrušili superhrubou mzdu a změnili také slevu na poplatníka. Na jaké další změny se od 1. ledna 2021 kvůli daňovému balíčku musí lidé připravit?

KALKULAČKA: O kolik vám stoupne čistá mzda >>>

Zákoník práce – dovolená, sdílené místo

Pravidla pro pět milionů českých zaměstnanců se mění. Několik předpisů bude účinných až od 1. ledna 2021, ale některé z nich platí od konce července. Jaké to jsou?

Paušální daň

Živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné mohou od roku 2021 využívat novou paušální daň. V jedné částce zaplatí daň z příjmů i sociální a zdravotní pojištění. Jak na to a komu se novinka vyplatí? Vyzkoušejte naši kalkulačku v následujícím článku.

Zálohy na sociální a zdravotní pojištění

Od 1. ledna 2021 se znovu zvyšují platby za sociální a zdravotní pojištění. Podívejte se, o kolik víc budete platit.

Nová pravidla pro drony

Drony se už několikátý rok v řadě drží v žebříčku nejpopulárnějších vánočních dárků. Nejen noví majitelé dronů se ale musí připravit na to, že pravidla pro jejich provoz se od nového roku změní. Jaká jsou nová pravidla, která začnou platit 31. prosince? Kde a jak se registrovat?

Servis pro firmy a OSVČ: Co se mění v daních a pracovním právu

Přehled nejdůležitějších změn v daňovém a pracovním právu, které platí od ledna, naleznete níže v článku. Autory jsou daňaři z firem Kodap a Bredford Consulting a právníci z AK Havel & Partners, Kodap legal a AK Sedlakova Legal.

Změny v českém školství

České školství se bude muset i v roce 2021 vyrovnávat s dopady epidemie koronaviru, vzdělávání ale čekají i další výzvy a změny. Přehledně v článku níže.

Reklama

Doporučované