Hlavní obsah

Zrušili mu doživotí, na svobodu se však „Psychi“ zatím nedostal

Foto: Profimedia.cz

Robert Tempel na snímku z roku 2009, jak v doprovodu policejní eskorty přichází na jednání Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Pražský vrchní soud teprve začal posuzovat, jestli Roberta Tempela nepošle znovu do vazby. Ve hře je i možnost, že zůstane ve vězení ještě přes rok.

Článek

Minulý čtvrtek Ústavní soud zrušil doživotní rozsudek, který si odpykával Robert Tempel za dvojnásobnou vraždu. Ani po pěti dnech však není jasné, zda se díky tomu po téměř dvaceti letech dostane z vězení.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, co bude s mužem, kterému se v podsvětí přezdívalo Psychi či Psycho, nyní rozhoduje Vrchní soud v Praze, který v minulosti řešil jeho kauzu. Teprve v úterý tento soud dostal procesní spis a určil senát, který se případem zabývá.

Vrchní soud však upozornil, že nemusí poslat Tempela na svobodu.

„Trestní řád pro tyto případy soudu ukládá, že má neprodleně po doručení nálezu Ústavního soudu rozhodnout o vazbě, nikoliv automaticky obžalovaného propustit,“ uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová pro Seznam Zprávy.

„Vrchní soud v Praze činí všechny kroky k tomu, aby rozhodnutí učinil v co nejkratší době, přičemž prvním nezbytným krokem bylo právě obstarání trestního spisu,“ dodala.

Podle Tempelova advokáta Jakuba Kříže však z nálezu Ústavního soudu vyplývá, že jeho klienta by měli propustit.

„Ústavní soud výslovně uvedl, že řízení se nyní nachází ve fázi po vydání zprošťujícího rozsudku. Podle jiného rozhodnutí Ústavního soudu je v takovém případě povinnost obviněného propustit. Nález Ústavního soudu je vykonatelný od 30. července, od té doby je Robert Tempel ve vězení nezákonně,“ zdůraznil Kříž na dotaz redakce.

Tempelovi právníci navíc pracují i s možností, že justice bude chtít držet obviněného ve vězení ještě mnohem déle. Při jednání s vedením věznice, kde je Tempel zavřený, jim totiž bylo řečeno, že i po zrušení trestu za dvojnásobnou vraždu by měl muž odsedět ještě více než 450 dnů za jiný trestný čin.

Podle informací Seznam Zpráv jde o rozsudek z roku 1996, kdy byl Tempel odsouzen na čtyři roky za loupežné přepadení banky. Za dobré chování byl později z výkonu trestu podmínečně propuštěn, účastí na dvojnásobné vraždě v roce 2001 měl ale právě tuto podmínku porušit.

Zda se tento starší rozsudek na Tempela ještě vztahuje i po verdiktu Ústavního soudu, nyní na podnět jeho advokátů rozhoduje Okresní soud v Sokolově.

„Významné selhání“ justice

Případ se znovu otevřel kvůli tomu, že Tempel loni uspěl s podnětem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten pokáral českou justici za „významné selhání“ z toho důvodu, že pražský vrchní soud dával nižším soudům nezákonné pokyny, aby Tempela odsoudily. Pravomocný rozsudek padl až poté, co vrchní soud kauzu přesunul z Plzně do Prahy.

Tempel byl potrestán za vraždy, které se staly v roce 2001 na Sokolovsku. Zemřeli při nich prodejce aut a jeho kamarád. Tempel měl jednoho z nich zastřelit a druhého následně surově dobít.

Podle Tempela však zabíjel Lubomír Václav zvaný Biftek, který byl na místě činu s ním. Právě Biftek v kauze pak vystupoval jako klíčový svědek proti Tempelovi.

Krajský soud v Plzni Tempela celkem čtyřikrát obvinění z vraždy zprostil, Vrchní soud v Praze ale verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud kauzu přeložil ke Krajskému soudu v Praze.

Později Tempel neuspěl s podněty k Nejvyššímu a k Ústavnímu soudu. Ještě během hlavního přelíčení tvrdil, že se mu pražští soudci mstí za to, že odmítl poskytnout usvědčující výpověď v kauze policistů z bývalého odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ), kteří spolupracovali s vyděračskou skupinou pod vedením Davida Berdycha.

Lidská práva vrahů

Loňské rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva však vedlo k tomu, že české soudy musejí případ přehodnotit. Nejprve Ústavní soud v únoru zrušil svá dvě předchozí rozhodnutí v Tempelově kauze a tím ji znovu otevřel, a minulý týden pak zrušil odsuzující rozsudek na doživotí.

„Evropský soud dospěl k závěru, že byla porušena práva stěžovatele na spravedlivý proces, a to zejména z toho důvodu, že Vrchní soud v Praze opakovaně nepřijímal hodnocení věrohodnosti klíčového svědka ve věci. Předestíral svoje hodnocení, ačkoliv toho svědka nikdy nevyslechl. To je nepřijatelné, protože hodnocení důkazů náleží vždy jen tomu soudu, který důkaz provádí,“ uvedl ústavní soudce Tomáš Lichovník.

Reklama

Doporučované