Hlavní obsah

Dusno před korunovací, média sčítají problémy královské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Král Karel III. během pohřbu své matky Alžběty v září loňského roku.

Reklama

Účast zlobivého prince Harryho, umělci, kterým se nechce vystupovat, rozvířené debaty o klenotech „pošpiněných“ britskou koloniální minulostí. O kontroverze není v případě blížící se korunovace krále Karla III. nouze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za panovníka sice Nástupnická rada prohlásila někdejšího prince Charlese už loni v září, pouhé dva dny po smrti jeho matky královny Alžběty, na symbolickou korunovaci si však musel počkat řadu měsíců. Po dnech smutku a příprav je den D už blízko, králem bude Karel III. korunován v sobotu 6. května.

Čím víc se událost, na kterou dědic trůnu čekal 74 let, blíží, tím víc ovládá zejména britský tisk. Ten do detailu sleduje nejen to, jak se královská rodina připravuje na návštěvu monarchova „ztraceného“ syna Harryho, ale otvírá s novou silou i citlivé otázky související s koloniální minulostí panovnické rodiny. Propírají se majetky Koruny, stejně jako pikantérie uniklé z příprav slavnostního dne.

Korunovace krále Karla III.

Léta známý jako princ Charles, britský král Karel III., bude o prvním květnovém víkendu po boku Camilly, královny choti, korunován. Co potřebujete o této události vědět?

Návrat ztraceného syna?

Nejen v posledních měsících vířil vody kolem královské rodiny zejména princ Harry se svou manželkou Meghan. Poté, co se dvojice v roce 2020 vzdala královských povinností a odstěhovala se za oceán, začaly ze strany páru proudit zákulisní informace o tom, jak vlastně celá instituce funguje za zavřenými dveřmi.

Nechyběly rozhovory, dokument na Netflixu a přišla i autobiografie samotného prince, ve které se mnohdy nezdráhal zacházet do intimních detailů. Mnohé z poznámek nevrhaly na královskou rodinu dobré světlo a vzhledem k tomu, že se oficiální reakce lidé nedočkali, visel nad účastí páru na akci otazník.

Spekulace zmizely až v první polovině dubna, kdy Buckinghamský palác oznámil, že vévoda ze Sussexu na korunovaci svého otce dorazí. Jeho manželka s dětmi však zůstane doma v Kalifornii, kde princův syn Archie ve stejný den oslaví své čtvrté narozeniny (tato kolize dat si mimochodem také získala své kritiky).

Jaká bude ve Westminsteru mezi členy rodiny nakonec nálada, se uvidí. Respektovaný list Independent informoval o tom, že William, starší syn krále, nemá nejmenší zájem se s bratrem před korunovací vůbec setkat. Odkazoval přitom na zdroj blízký královské rodině, podle kterého je William stále naštvaný kvůli Harryho knize a vnímá ji jako zradu. „Vztah je stále rozbitý a není jasné, kdy budou schopni se usmířit.“

Deník požádal mediální zástupce obou bratrů o vyjádření, bez úspěchu.

Princ Harry a jeho memoáry

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s chotí Meghan na zápase NBA v Los Angeles, 24. dubna 2023.

Ubožák, deprivant i podpantoflák; princ Harry si za poslední roky vysloužil od veřejnosti hned několik nelichotivých nálepek, jejichž frekvence jen zintenzivnila vydáním memoárů s názvem Spare. V těch se vévoda ze Sussexu ohlíží za chováním členů britské královské rodiny, vlastní minulostí i problémy, kterým spolu s manželkou Meghan musí čelit. Jak jeho knize rozumět? Podrobněji zde.

Harry se přitom ani pár dní do korunovace nedržel zpátky. Před časem zažaloval mediální dům magnáta Ruperta Murdocha, soud právě běží. Harry u něj mimo jiné popisoval, jak na něj otec tlačil, aby stáhl veškeré právní kroky, které vůči britskému bulváru učinil koncem roku 2019. A podle listu The Guardian bylo Karlovi jedno, jaký dopad to může mít na Harryho duševní zdraví.

Podle Harryho jeho otec dokonce přesvědčil královnu Alžbětu, aby upustila od žaloby na Murdochovo impérium za to, že jeho novináři rodinu tajně odposlouchávali. „Princ Harry u soudu prohlásil, že jeho otec zasáhl, protože chtěl zajistit, aby The Sun (bulvární deník z Murdochovy stáje, pozn. red.) podpořil jeho nástup na trůn a roli Camilly jako královny. Měl ‚konkrétní dlouhodobou strategii, jak udržet média na jejich straně, až přijde čas‘,“ citoval od soudu Guardian.

I díky podobným zprávám je jasné, že jednotlivé interakce mezi přítomnými budou pod pečlivým drobnohledem veřejnosti.

Drahá paráda

I když se již dlouho objevují zprávy o tom, že Karlova korunovace bude mnohem skromnější než ta, kterou měla jeho matka, výdaje za celou událost se vyšplhají vysoko. Přesná částka bude odhalena až po události, například Alžbětina korunovace však britskou vládu vyšla v přepočtu na dnešní ceny a koruny více než miliardu.

Vzhledem k přetrvávající krizi zvyšujících se životních nákladů a hrozící finanční recesi se proto mnoho lidí pozastavilo nad myšlenkou, zda je konání takto extravagantní a nákladné akce vhodné.

Oponovat jim však mohou hlasy, které upozorňují na to, že korunovace také mnoho peněz do státní kasy přinese, obzvláště prostřednictvím turistického sektoru.

Co už se vyčíslit dá, je, o kolik přijde ekonomika v důsledku toho, že byl na oslavu korunovace vyhlášen na pondělí 8. května mimořádný státní svátek. Podle zprávy londýnského Centra pro výzkum ekonomiky a podnikání, na kterou se odkazuje web Express, přijde tento volný den v průměru na 2,8 miliardy dolarů, tedy na více než 59 miliard korun.

Právě cena korunovace nejspíše podpoří také ty občany, kteří jsou toho názoru, že britská monarchie už je v 21. století spíše přežitkem a zbytečným výdajem země. Během korunovačního víkendu jsou tak očekávány protesty, jejichž účastníci budou volat po jejím zrušení.

Majetky královské rodiny

„Kolik bude stát korunovace Karla III. britskou veřejnost? Jakou sazbu daně bude náš nový král platit ze soukromých příjmů? (…) Jak vysoký platí nájem za rezidence v královských palácích princezny Beatrice a Eugenie, které nejsou pracujícími členkami královské rodiny?“ Tak zní jen některé z otázek, na které se snažil najít odpovědi tým novinářů z listu The Guardian. Výsledkem je rozsáhlá investigace, která ukazuje, jak panovnická rodina před veřejností skrývá své bohatství.

Bohatství krále Karla III.

Přepychová sídla, luxusní auta, dostihoví koně, vzácné šperky i poštovní známky. Novináři britského deníku The Guardian pečlivě zmapovali soukromý majetek britského krále Karla III. Jeho celkovou hodnotu odhadli na necelé dvě miliardy liber.

Odmítnutá vystoupení

Po sobotním obřadu se v neděli na hradě Windsor uskuteční korunovační koncert. Seznam interpretů, kteří by na něm měli vystoupit, byl však dlouho předmětem diskuzí. Podle britských médií totiž řada hvězd na akci vystoupit odmítla, a to včetně Adele, Spice Girls, Harryho Stylese, Robbieho Williamse nebo Eltona Johna.

Podle časopisu Rolling Stone se týmy hudebníků odmítly k záležitosti vyjádřit. Například zástupci Eltona Johna ovšem potvrdili, že zpěvák byl o vystoupení požádán, musel však vzhledem ke kolizi se svým časovým rozvrhem odmítnout. Spekuluje se nicméně, že jde o výmluvu a sir Elton nevystoupí spíše kvůli vřelému vztahu k zesnulé první choti krále, lady Dianě.

Podobná vysvětlení přidává tisk i k dalším jménům: Za odmítnutím vidí ve většině případů přístup Royals k některým svým kauzám.

Podle nejnovějších zpráv nakonec pozvání vystoupit přijala americká zpěvačka Katy Perry, americký zpěvák Lionel Richie a jedna z nejslavnějších britských skupin Take That. Dále se na koncertě objeví operní hvězdy Andrea Bocelli a Bryn Terfel, písničkářka Freya Ridingsová a skladatel a pianista Alexis Ffrench.

Přípravy na korunovaci Karla III. ve fotografiích:

+9

„Pošpiněné“ klenoty

Během korunovačního ceremoniálu bude králi na hlavu posazena koruna sv. Eduarda pocházející ze 17. století. Jak upozorňují zahraniční média, tento klenot je vyroben ze 22karátového zlata a 444 drahokamů a polodrahokamů, je extrémně těžký a využívá se pouze v momentě korunovace.

Ke konci obřadu pak bude králi na hlavu položena britská imperiální koruna, kterou bude mít na sobě i v okamžiku, kdy vystoupí na balkoně Buckinghamského paláce. Nejen tuto korunu, ale i další britské korunovační klenoty ovšem provází kontroverze, jejichž jádrem jsou diamanty, které je zdobí a které se pojí s britským imperialismem a kolonialismem.

Součástí druhé zmíněné koruny je totiž takzvaný Cullinan II, tedy jedna z částí diamantu, který byl v roce 1905 v Jižní Africe nalezen coby dosud největší diamant na světě. Britské královské rodině, konkrétně králi Eduardovi VII., ho darovala vláda státu Transvaal, který je bývalou britskou kolonií ležící na území dnešní Jihoafrické republiky.

Problémy se pak pojí i s klenotem, kterým bude korunována královna Camilla. Jde o korunu královny Mary, do níž byl původně zasazen diamant Koh-i-noor, na který si kromě britské královské rodiny činí nárok i Indie, Pákistán, Afghánistán a Írán.

Palác ovšem v únoru oznámil, že kámen nebude součástí finální podoby koruny a celá koruna nyní prochází úpravami.

Foto: Profimedia.cz

Tři klíčové koruny korunovace krále Karla III. v původní podobě.

Princ Andrew

Stejně jako v případě pohřbu královny Alžběty je i nyní hojně diskutována účast prince Andrewa, Karlova mladšího bratra. Ten na monarchii vrhl nepříjemný stín kvůli svému přátelství s registrovaným sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem a jeho přítelkyní Ghislaine Maxwellovou, do jejichž praktik se měl údajně zapojovat.

Andrew vinu odmítá a soudní spor, který ho z činů mohl usvědčit, nakonec loni v únoru skončil finančním vyrovnáním.

Reputační rány princ nicméně utržil a již v době, kdy celá kauza s finančníkem vyšla najevo, byl „odstraněn“ z veřejného života. V návaznosti na to se vzdal i pracovních povinností předního člena královské rodiny.

Pro mnohé občany je Andrew stále „vadným zbožím“ a s napětím čekají, jaká role mu připadne v rámci korunovace vzhledem k tomu, že za rakví své matky v září minulého roku kráčel. Princ je stále rytířem Podvazkového řádu a právě tito rytíři při korunovačním obřadu roli tradičně sehrávají.

Podle zdrojů webu Daily Mail prý Andrew ovšem nebude mít žádnou ceremoniální roli, jelikož není pracujícím členem rodiny. Neměl by navíc dostat ani pozvání k tomu, aby stál na balkoně Buckinghamského paláce spolu s ostatními členy Royals, jak je po korunovaci zvykem.

Palác, jak už bývá zvykem, žádné detaily o Andrewově účasti neposkytl.

Rozhovor s britským korespondentem

Pro královskou rodinu je trapné, že se jejich soukromé spory dostaly na veřejnost, říká v rozhovoru pro SZ královský korespondent BBC Sean Coughlan o knize prince Harryho. Hodnotí i to, jak monarchie zvládla nástup nového krále.

Reklama

Doporučované