Hlavní obsah

Apple přišel o trůn. Sesadil ho Samsung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/PureSolution

Ilustrační foto.

Reklama

Apple ztrácí první příčku jako prodejce s nejvíce prodanými telefony. Na trůně ho vystřídal Samsung, který měl podobně jako Apple mírný propad. Skutečnou konkurencí začínají být firma Huawei nebo jen dva roky starý Persson.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Další čtvrtletí potvrzuje, že trh s mobilními telefony neustále roste. Naposledy vzrostl o více než 7,5 procenta. Tento trend vyvolává optimismus mezi pěti nejsilnějšími firmami na trhu,“ tvrdí ve zprávě Ryan Reith z poradenské a vydavatelské agentury IDC.

Podle jejích aktuálních dat se do aktuální pětky dostaly firmy Apple, Huawei, Samsung, Transsion a Oppo. Na první příčce se s 60 miliony prodanými kusy usadila jihokorejská společnost Samsung. Ta svého konkurenta, kalifornskou firmu Apple, porazila o více než 10 milionů smartphonů a přebrala od ní titul nejlepšího prodejce.

Ztráta titulu je ještě bolestivější, protože ačkoliv celý trh roste, Apple prodal meziročně o pět milionů přístrojů méně a pro Apple jde navíc o citlivou otázku, neboť mobily tvoří páteř jeho prodejů a celého „applího“ ekosystému.

S meziročním poklesem podílu na trhu se potýká i Samsung. „Obě firmy se v prvním čtvrtletí potýkaly s poklesem prodejů, Samsung z toho vychází ovšem trochu lépe,“ napsal ve zprávě Nabila Popal, vědecký pracovník IDC.

Pokud to takto půjde dál, čeká Apple v budoucích letech už jen bronz a hůř, protože nahoru se žebříčkem dere Xiaomi. Tato čínská společnost prodala v posledním kvartálu pouze o 10 milionů méně telefonů než jablko z Cupertina. Aktuálně tak kontroluje 14,4 procenta trhu a pouze tři procenta jí chybí, aby Apple dohnala. Pokud se trend nezlomí, dojde k tomu příští rok.

Ale konkurence nepřichází jen od známých čínských značek, iPhony dohánějí i mobily od méně proslulé firmy Transsion, která sídlí v Šen-Čenu a které se povedlo téměř zdvojit počet svých prodaných zařízení. Aktuálně na trhu ovládá téměř deset procent a stejně jako Xiaomi roste.

Propady společnosti Apple každoročně zachraňuje poslední kvartál roku. Během něho společnost představuje nový model svého telefonu a Apple se mezi top pětkou v mobilní branži dostává na vrchol.

To dokládají data, která ukazují, že během loňského září se Apple podílel na prodejích všech mobilních telefonů z 25 procent. To je rozdíl proti prvnímu čtvrtletí o téměř sedm procent, podobně to je i ve zbylých dvou kvartálech.

Reklama

Doporučované