Hlavní obsah

Odcházení Blažkova náměstka: desítky smluv pro podporovatele ODS a známé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, ODS, Seznam Zprávy

Antonín Stanislav opakoval, že se v domově nic nezákonného nestalo. Po své rezignaci se odmlčel.

Reklama

Nyní už bývalý náměstek Pavla Blažka skončil po odhaleních Seznam Zpráv také jako ředitel krajského domova pro seniory. Poslední dva dny ve funkci ale zveřejnil na 90 smluv za 17 milionů - peníze šly také podporovatelům ODS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy popsaly, že náměstek ministra spravedlnosti zároveň zadarmo řídí také krajský domov pro seniory ve Tmavém Dole a že tam přiklepává zakázky svým blízkým či podporovatelům ODS, Antonín Stanislav (ODS) na post ředitele domova na začátku ledna rezignoval.

Vymínil si ale, že odejde až ke konci měsíce. A nyní se ukazuje, že čas k odchodu využil beze zbytku. V jeho posledních dvou dnech ve funkci zveřejnilo toto krajské zařízení v registru 89 smluv za téměř 17 milionů korun, které Antonín Stanislav jako ředitel podepsal.

Značnou část těchto smluv uzavřel s firmami, které v minulosti finančně či jinak podpořily ODS, nebo se Stanislavovým někdejším zástupcem. Všechny tyto zakázky jsou rozporcované tak, že spadly pod limit, do něhož je Stanislav ještě nemusel soutěžit podle zákona.

Jde navíc o kontrakty, které jsou podle dat zadaných domovem do registru smluv i několik let staré - některé byly podepsány už v roce 2019. Zákon přitom mluví jasně - protože nebyly do tří měsíců od uzavření zveřejněny v registru smluv, jsou od začátku neplatné, a firmy by tak správně měly peníze vrátit.

Antonín Stanislav se pokusil tento problém vyřešit tím, že zároveň se smlouvami zveřejnil i dohody o narovnání, kterými se obě strany shodly na tom, že smlouvy jsou platné a nic se vracet nebude, protože plnění už proběhlo. V dohodách se například píše, že problém vznikl „administrativním pochybením pověřeného zaměstnance“ domova.

Foto: Seznam Zprávy

Jak v nových dokumentech Tmavý Důl vysvětluje porušení zákona?

Stanislav mlčí

Reportéři se Antonína Stanislava pokoušeli na okolnosti smluv zeptat, ale marně.

V minulosti sice před dotazy na hospodaření domova prchl okénkem na toaletě, pak ale slíbil, že bude komunikovat. Ještě v polovině ledna sezval do Tmavého Dolu novináře a tvrdil, že se tam nic nezákonného nestalo, avšak nyní už zase na dotazy ohledně možného porušení zákona nereagoval.

Funkce v Tmavém Dole se mezitím ujal nový pověřený ředitel Martin Scháněl. Ten ale na to, proč jeho předchůdce takto postupoval, nedokázal odpovědět. „Nevím, proč pan Antonín Stanislav jednal, jak jednal,“ řekl.

Mezi zakázkami, které dosud zůstaly i několik let veřejnosti utajeny, jsou například dodávky lehkého topného oleje od ústecké firmy NRG Komodity - dohromady za více než 4,5 milionu rozdělených do více než 20 kontraktů.

Mateřská firma NRG zároveň předloni ODS poslala více než 200 tisíc korun a v minulosti straně poskytovala například plochy na reklamní plachty. NRG už dříve v prohlášení jakoukoliv souvislost mezi podporou ODS a zakázkou od Stanislava odmítla.

Stanislav jako ředitel domova seniorů s ní však uzavíral jednotlivé smlouvy po necelých 200 tisících korunách. A to klidně v rozmezí jen několika dnů. Například loni v září to dle nyní zveřejněných listin bylo hned pět takových kontraktů.

„Stanislav zcela očividně dělil veřejné zakázky ve stovkách případů, aby se vyhnul přísnějším pravidlům pro povinné soutěžení dodavatelů dle směrnic krajského zřizovatele,“ konstatoval Jan Dupák, vedoucí právník protikorupční organizace Transparency International, která kontrakty analyzovala.

Silvestrovské smlouvy

Další smlouvy, které byly zveřejněny těsně před odchodem Antonína Stanislava z Tmavého Dolu, podepsal bývalý ředitel s trutnovskou firmou BScom.

I u této firmy lze najít vazby na ODS - snímky s jejími zakladateli využil Petr Fiala (ODS) v propagaci na sociálních sítích, když ji v roce 2020 navštívil a dával za příklad úspěšného podnikatelského příběhu. Antonín Stanislav od BScom podle objednávek nakupoval IT vybavení.

Seznam Zprávy už dříve popsaly, že Tmavý Důl loni na jaře zveřejnil deset kontraktů s touto firmou za 1,8 milionu. Do registru domov zadal, že je všechny podepsal v jediný den - na silvestra 2022, což byla sobota. Stanislav pak tvrdil, že šlo o chybu, a po dotazech reportérů zhruba po roce nahrál do registru nové verze stejných smluv - ovšem s částečně odlišným obsahem.

Nyní se v registru smluv objevila další várka kontraktů s BScom. Není přitom jasné, zda jsou na stejný objem dodávek.

Zakázky za zhruba 1,5 milionu korun podle nově publikovaných smluv jen loni získal jako živnostník ve stavebnictví Petr Vaněk. Ten byl ale také ještě donedávna technickým ředitelem a zástupcem Stanislava. I v jeho případě práce domov dělil na menší celky - na poslední chvíli nyní Stanislav zveřejnil celkem sedm smluv s Vaňkem.

V registru smluv už dříve Stanislav s Vaňkem publikoval i jiné - starší - kontrakty. Oba tvrdili, že o střet zájmů nejde a že to řešili s krajskými právníky.

Proti tomu se ale vymezil bývalý královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), za něhož zakázky od domova seniorů Vaněk začal získávat. Prý si není vědom toho, že by s ním nebo s někým jiným z tehdejšího vedení kraje Stanislav někdy zakázky pro svého zástupce řešil. „Naopak mi to přijde velmi varující a nestandardní,“ reagoval Štěpán. „Zodpovědný za to zcela je ředitel domova – pan Antonín Stanislav,“ dodal.

Takto Vaněk vysvětloval zakázky, které dostal od svého zaměstnavatele, loni v prosinci. To ještě nebylo známo, že jich ve skutečnosti bylo podstatně více.Video: Christine Havranová, Adéla Jelínková, Seznam Zprávy

Hejtman čeká na audit

Královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) na základě předchozích odhalení Seznam Zpráv poslal do Tmavého Dolu krajské auditory. Audit už původně měl být hotov, Červíček nyní reportérům řekl, že výsledky zveřejní v květnu a pak se k nim podrobně vyjádří.

Do té doby k žádným krokům nechce sahat ani nový pověřený ředitel. „Dotazované smlouvy jsou předmětem kontroly. Po ukončení kontroly bude vše řešeno v souladu se závěrem kontrolní zprávy,“ uvedl Scháněl.

Druhou – ministerskou – kauzu Stanislava začala prověřovat policie:

Protikorupční organizace Transparency International hospodaření Stanislava v domově pro seniory v posledních dnech před rezignací tvrdě kritizuje.

„Některé zpracované dohody jsou popsány jako nápravy administrativních pochybení, ale to je zjevně pouhou výmluvou, kterou se bývalý ředitel pokusit napravit soustavné porušování zákona o registru smluv. Lze důvodně předpokládat, že u této příspěvkové organizace jsou téměř všechny smlouvy v registru smluv kvůli nedodržení zákona neplatné,“ konstatoval za organizaci Dupák.

Reklama

Doporučované