Hlavní obsah

Blažkův náměstek rezignoval, odvolal se na tlak po odhaleních Seznam Zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Právo/Petr Hloušek, Profimedia.cz

Ministr Pavel Blažek (ODS) se svého náměstka opakovaně zastával. Nakonec ale Antonín Stanislav odstoupil.

Reklama

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav definitivně skončil. A to po sérii podezření, na která upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Seznam Zprávy v posledním čtvrtroce rozkryly kolem náměstka ministra spravedlnosti sérii podezření – Antonín Stanislav (ODS) čelí protikorupčnímu podnětu od vysoce postaveného úředníka ministerstva. Dále vyšlo najevo, že přiklepával zakázky svým blízkýmpodporovatelům ODS, nebo že je podezřelý, že lhal soudu. Před dotazy reportérů Stanislav v minulosti prchl okénkem na záchodě.

Ministr spravedlnosti a jeho spolustraník Pavel Blažek (ODS) se náměstka opakovaně zastával. Nyní ovšem Stanislav oznámil na sociální siti X rezignaci.

„Rozhodl jsem se rezignovat na funkci náměstka ministra, svoji rezignaci jsem předal ministrovi Pavlu Blažkovi k 1. březnu 2024,“ napsal Stanislav a zdůvodnil to údajným „mediálním tlakem a lynčem“ ze strany Seznam Zpráv.

Stanislav tak opustil ministerstvo ve stejný den, jako se vrátil do funkce ředitel insolvenčního odboru Jan Benýšek, který na Stanislava podal protikorupční podnět a stal se whistleblowerem.

Protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras Blažkovi doporučil, ať v kauze svého náměstka na základě podnětu Benýška podá trestní oznámení. Blažek uvedl, že tak učiní.

Na neplacenou dovolenou navázala rezignace

Nyní už bývalý náměstek na začátku února nečekaně oznámil, že si z rodinných důvodů bere blíže neupřesněné několikaměsíční neplacené volno. Nyní je definitivně jasno, že se na ministerstvo nevrátí.

„Po měsíci neplaceného volna jsem zkontaktoval pana ministra a sdělil mu, že i přes zodpovědnost vůči rozpracované práci a agendě nemohu funkci vykonávat, aniž by cílenými útoky a tlaky redaktorů netrpěla má rodina a dobré jméno ministerstva,“ uvedl nyní už bývalý náměstek s tím, že chce chránit zdraví své manželky a dvouletého syna, jejichž rozostřenou fotografii k příspěvku na sociální síti i přiložil.

Seznam Zprávy však o Stanislavově ženě a dítěti nepsaly. Opakovaně je ve svých prohlášeních zmiňoval pouze Stanislav.

Aféra kolem insolvencí

  • V roce 2016 odešel Antonín Stanislav z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava předloni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava loni v listopadu podal protikorupční podnět dosavadní ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Stal se tak historicky prvním známým oznamovatelem podezření na korupci, který využil nového zákona na ochranu whistleblowerů.
  • Benýšek varoval, že člověk, v jehož éře se děly na Ministerstvu spravedlnosti manipulace zkoušek, se pokouší znovu ovládnout agendu insolvencí a jeho donutit k rezignaci. Vláda na to ale nedbala a Benýškovi krátce nato zrušila na návrh Ministerstva spravedlnosti místo.
  • Nic na tom nezměnilo ani to, že protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras dal v prosinci Benýškovi za pravdu, že manipulace se v éře Stanislava na ministerstvu děly, a označil ho za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti mstě.

Reklama

Doporučované