Hlavní obsah

91 tisíc měsíčně a dost. Poslanci si zmrazí platy, opozice má zlepšovák

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Sněmovna se těsně před volbami sejde, aby hlasovala o výši platů politiků na příštích pět let.

Článek

Premiér Andrej Babiš se na poslední chvíli pustil do předvolební PR bitvy - chce několik dní před volbami na mimořádné schůzi řešit zmrazení platů politiků.

Platy poslanců, senátorů, ministrů a dalších řeší zákon takzvaným automatem - jejich růst je navázaný na průměrnou mzdu v české ekonomice. Smyslem zákona mělo být předvídatelné prostředí, kdy se politici nebudou před každými volbami dohadovat, jestli a jak si mají přidat či ubrat.

Základní platy ústavních činitelů

FunkceZákladní plat
Poslanec91 tisíc Kč
Ministr173 tisíc Kč
Premiér244 tisíc Kč
Prezident303 tisíc Kč

Poznámka: Zaokrouhleno na celé tisícikoruny, k základním platům náleží ještě různé příplatky za funkce a další výhody

V praxi jde ale platy alespoň zmrazit. Došlo k tomu například v letošním roce - s odkazem na pandemii a velký schodek rozpočtu. Premiér se teď pokouší o další zmrazení - tentokrát rovnou na pět let.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Mají se zmrazit platy politiků na 5 let? Nebo by o tom neměli politici rozhodovat a měli by se držet nastaveného zákona? Je vhodné to schvalovat několik dní před volbami?

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

V otázce platů ústavních činitelů jsem dlouhodobě zastáncem takzvaného „automatu“ - systému, kdy jsou platy ústavních činitelů navázány na průměrnou mzdu. Není přeci normální, aby někdo rozhodoval o svém vlastním ohodnocení. Navíc bychom se konečně jednou provždy zbavili tématu, který se snaží vždy před volbami zneužít politici, již nemají lidem co nabídnout. Vámi zmiňovaný návrh leží v PS od prosince minulého roku. Pan premiér ho nyní populisticky vytahuje před volbami. Osobně s tímto návrhem ale nemám problém. Navrhnu ale současně panu premiérovi, aby se zřekl všech dotací od státu pro svůj holding, které ročně stojí daňové poplatníky miliardy korun. Věřím, že s mým návrhem bude souhlasit - zmrazením platů politiků ušetříme občanům desítky milionů, ukončením dotací pro holding pana premiéra dokonce miliardy.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Zmrazení či snížení platů politiků jsme prosadili již dvakrát. A podporujeme ho i nadále. Považujeme za nepřijatelné, aby se země zmítala v krizi, lidé se báli o své zdraví i úspory, živnostníci kvůli neschopnosti vlády krachovali a politici si polepšovali. Nicméně krok pana Babiše, který k tématu svolává mimořádnou schůzi těsně před volbami, je samozřejmě čisté PR. Měl tři měsíce na to návrh projednat a neudělal nic. Je to také poprvé za jeho vládu, co ho zajímá státní rozpočet, protože jinak nás rekordně zadlužuje, vše zdražuje a brzy nemusí být na důchody či zdravotnictví. Tomu musíme zabránit.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Tomio Okamura, předseda SPD

O návrhu SPD na zmrazení platů na celé volební období se ve Sněmovně hlasovalo již před třemi lety - a nikdo náš návrh při hlasování nepodpořil, ani poslanci hnutí ANO. Nyní se i díky podpisům poslanců SPD bude na toto téma svolávat mimořádná schůze Sněmovny, takže opakovaný navrh na zmrazení platů politiků samozřejmě podpoříme, protože to je původně navrh SPD.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

KSČM podporuje návrh na stabilizaci veřejných financí, požadovala tyto kroky už v roce 2020. Pokud jde o samotné zmrazení platů ústavních činitelů a dalších politiků, nedoporučujeme 5leté období, ale vždy jen na 4 roky, aby po volbách o tom nově zvolení politici museli opět rozhodnout. Pokud jde o metodu výpočtu platu ústavních činitelů, jsme zásadně pro procentní vázanost na průměrný plat v ekonomice, tedy jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Pokud poroste, nechť roste i u politiků, pokud bude stagnovat, nebo se snižovat, bude se snižovat i ústavním činitelům.

Reklama

Doporučované