Hlavní obsah
Online

Testů na koronavirus bylo o desítky tisíc méně než před týdnem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Měli byste vědět

- Ranní data: Na Velký pátek testy odhalily 3809 nakažených. Tedy o téměř 3900 méně než před týdnem. Jde ovšem o srovnání svátečního a všedního dne.

- Málo se testuje: PCR testů byla sotva polovina oproti minulému pátku, konkrétně 13 900. Antigenních pak bylo o sto tisíc méně než před týdnem, ani ne 40 tisíc.

- Dohra Babišova debaklu (čtěte ZDE) při vyjednávání dávek vakcín v EU: V sobotu přislíbilo Maďarsko, že pošle do Prahy 40 tisíc dávek. Rakousko a Slovinsko již v pátek nabídly dalších v součtu 40 tisíc dávek ze svého přídělu.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Datový přehled Seznam Zpráv: Jak je na tom s nákazou vaše obec?

    Seznam Zprávy získaly data za všechny obce ČR. Denně aktuální údaje ukazují, kde nejvíce přibývá nově zjištěných osob s koronavirem. Mapy vycházejí z oficiálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Prolistovat jimi můžete v přiloženém odkaze.

  • USA hlásí rekordní čtyři miliony očkovaných proti covidu za den

    Ve Spojených státech poprvé od startu očkovací kampaně proti covidu-19 úřady za 24 hodin ohlásily více než čtyři miliony podaných dávek proticovidových vakcín. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dnes oznámilo, že za pátek registruje na 4,08 milionu využitých injekcí. Sedmidenní průměr se díky tomu poprvé dostal nad tři miliony použitých dávek denně.

  • Turecko hlásí nové denní maximum v podobě skoro 45 tisíc nákaz

    Turecké ministerstvo zdravotnictví dnes znovu ohlásilo nejvyšší denní počet nákaz koronavirem od začátku pandemie. Po pátečních zhruba 42 000 případech infekce přibylo za dalších 24 hodin 44 756 nových, informovala agentura Reuters.

    Turecko je aktuálně na pátém místě v pořadí zemí s nejvyššími denními počty infekcí. Prudce stoupají také počty úmrtí spojovaných s covidem-19, kterých nyní země s více než 80 miliony obyvatel hlásí přes 32 000. Nejnovější bilance za 24 hodin činí 186 mrtvých, což je nejvíce od 8. ledna.

  • Babiš: Vakcíny z Maďarska budou od firmy Pfizer, nebo Moderna

    Dávka 40 tisíc vakcín, kterou dnes přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer/BioNTech, nebo Moderna, řekl v podvečer České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO).

    Babiš prohlásil, že o vakcínách hovořil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Požádal jsem ho o solidaritu a on slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu 40 tisíc vakcín, buď Pfizer, nebo Moderna,“ uvedl Babiš.

  • Maďarsko v květnu pošle Česku 40 tisíc dávek vakcíny

    Maďarsko pošle v první polovině května České republice 40 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19, oznámil v sobotu na Facebooku šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

    O jaký preparát či preparáty půjde, neupřesnil.

    Uvedl, že jeho země bude mít do té doby už dost vakcín pro své obyvatele. Szijjártó v této souvislosti připomněl, že také Rakousko a Slovinsko hodlají Česku pomoci, informovala maďarská tisková agentura MTI.

  • Ministerstvo změnilo pravidla, co je nutné dělat při návratu ze zahraničí

    Ministerstvo zdravotnictví muselo reagovat na rozhodnutí soudu, jenž zrušil části opatření, která po českých občanech paušálně žádala před návratem z rizikových zemí do vlasti negativní test na covid-19.

    Nově bude povinnost podstoupit test před vstupem na území České republiky pouze při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie). Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.

    Více v přiložené zprávě.

  • Španělské regiony odmítají povinnost roušek i při slunění na pláži

    Některé španělské regiony, včetně Baleár, Kanárských ostrovů, Valencie či Katalánska odmítají vyžadovat od návštěvníků pláží nošení roušek, pokud lidé dodrží bezpečné vzájemné odstupy. Povinnost nosit roušky na veřejnosti bez ohledu na vzdálenost od ostatních zavedla španělská vláda tento týden. Nicméně už den poté, co opatření vyšlo ve sbírce zákonů, španělské ministerstvo zdravotnictví svolalo expertní skupinu zástupců regionů, která má dohodnout, jak formulovat výjimky z tohoto zákona, informoval dnes deník El País.

    „Pokud se budete slunit na pláži či koupat, není třeba mít roušku, když dodržíte bezpečnou vzdálenost od ostatních,“ řekl dnes katalánský ministr vnitra Miquel Sámper. Dodal, že jde čistě o záležitost zdravého rozumu. Podobně už se vyjádřili i členové vlád dalších španělských regionů.

    Problém ale podle deníku El País spočívá v tom, že podle zákona by se rouška měla na veřejnosti nosit pořád bez ohledu na vzdálenost od ostatních. Opatření neplatí pro děti mladší šesti let.

    Jaká další opatření platí po Evropě, zjistíte v přiloženém přehledu.

  • Nekonečné fronty na nákup: Češi vzali v sobotu obchody útokem

    Při pohledu na české markety se zdá, že už vláda rozvolnila a Češi skupují erár na týdenní dovolenou. Stejně jako ve čtvrtek se naplnil scénář, před kterým obchodníci varovali. Jdete nakoupit? Pak čekejte frontu před prodejnou. Podrobně v přiloženém textu.

  • Hamáček: Jestli se situace nezhorší, přijde 12. dubna rozvolnění

    Pokud se situace nezhorší, tak přijde rozvolňování. Vláda nepožádá o prodloužení nouzového stavu a začne s rozvolňováním. V rozhovoru pro Právo to uvedl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

    „Jak to vidím i po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, tak jsem přesvědčen, že pokud se něco zásadního nezmění a nezhorší, tak vláda už nebude žádat o prodloužení nouzového stavu a od 12. dubna padnou plošná opatření,“ uvedl v rozhovoru Hamáček s tím, že záleží na lidech, jestli budou dodržovat opatření, aby se situace vyvíjela příznivě.

  • V Rusku zemřelo s covidem přes sto tisíc lidí, nebo také mnohem víc

    V Rusku zemřelo už přes 100 000 lidí, kteří se nakazili koronavirem. Informoval o tom dnes federální operativní štáb. Přibližně stejný údaj uvádí i americká Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii covidu-19 monitoruje celosvětově. Ruský statistický úřad Rosstat nicméně v pátek oznámil, že od začátku pandemie v Rusku zemřelo 225 572 pacientů s covidem-19.

    Různé statistiky už dříve vysvětlovala ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová. Operativní štáb započítává jen zemřelé, u nichž koronavirus dříve potvrdily testy, zatímco statistický úřad do svých přehledů zahrnuje i osoby, u nichž covid-19 prokázala pitva.

    Aby toho nebylo málo, nejnovější údaj podle Moscow Times uvádí, že za dobu pandemie země zaznamenala 422 tisíc nadúmrtí, tedy úmrtí navíc proti běžnému průměru.

  • Francie vstupuje do nového lockdownu

    Francie v pátek ohlásila 46 677 nově nakažených koronavirem. Jedná se o největší nárůst (o 6,2 procenta) z týdne na týden od listopadu, kdy země procházela druhým lockdownem, upozornila dnes agentura Reuters. Za posledních 24 hodin úřady zároveň zaregistrovaly 322 mrtvých s diagnózou covid-19. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) v pátek leželo 5254 pacientů s touto nemocí. Ze dne na den jich přibylo 145, což je nejvyšší nárůst za pět měsíců. Obava, že JIP se přetíží a nebudou zvládat další nápor pandemie, byla jedním z hlavních důvodů, proč francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu ohlásil třetí celostátní lockdown.

  • Brazílie dál čelí velkému náporu nových nákaz

    V Brazílii za poslední den opět přibylo přes 70 000 nakažených koronavirem SARS-CoV-2 a téměř 3000 lidí tam v souvislosti s nákazou zemřelo. Celkem se už v zemi s 210 miliony obyvatel potvrdilo bezmála téměř 13 milionů nakažených, z toho na 328 000 osob kvůli covidu-19 zemřelo. Brazílie zažila v březnu nejhorší měsíc od počátku pandemie a tamní nemocnice jsou už několik týdnů na hranici kapacit.

  • Testů oproti minulému týdnu prudce ubylo

    Nižším „svátečním“ záchytům nově nakažených odpovídají i další údaje ze statistik. PCR testů včera bylo provedeno jen 13 900, před týdnem to v pátek bylo přes 27 tisíc testů. V případě antigenních testů jich bylo včera použito 37 396, před týdnem o více než 100 tisíc více.

    Nadále klesá počet lidí hospitalizovaných v nemocnicích. Oproti pátečním ranním údajům klesl počet pacientů s covidem vykazovaný ve statistikách o zhruba 500 na 6530.

    Vyočkováno bylo přes 18 tisíc dávek vakcín. Což je prudký propad oproti čtvrtečním údajům, kdy to bylo přes 50 tisíc.

  • Nových 3809 nakažených

    Ranní data z Ministerstva zdravotnictví ukazují, že na Velký pátek testy odhalily 3809 nově nakažených. V porovnání s minulým týdnem, kdy byl ovšem pracovní den, jde o 3899 záchytů méně.

    Do statistik proti včerejším údajům přibylo také 102 zemřelých. Za pátek zatím data udávají 51 lidí, kteří covidu podlehli. Čísla se ovšem doplňují zpětně. Celkem již onemocnění podle ministerských statistik podlehlo 26 867 lidí.

  • Indie hlásí vysoké nárůsty nakažených

    Indie dnes ohlásila 89 129 nově nakažených koronavirem, tedy nejvyšší přírůstek od loňského září. Počet souvisejících úmrtí za posledních 24 hodin činí 714, což je pětiměsíční maximum. Agentura Reuters uvedla, že počet infekcí je nejvyšší od 20. září a počet mrtvých od 21. října.

    Křivka nakažených v Indii od počátku března prudce stoupla. Nejhůře postižený je nejbohatší indický stát Maháráštra s finanční metropolí Bombaj. V pátek tamní úřady varovaly před zavedením přísné uzávěry, pokud lidé neomezí svůj pohyb.

Reklama

Hlavní zprávy