Hlavní obsah

Merkelová je stále nejoblíbenější političkou. Na paty jí šlape jen Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Německá kancléřka Angela Merkelová je podle nového průzkumu stále jednou z nejoblíbenějších političek v Evropě a USA. A to přesto, že v září po šestnácti letech ve funkci nebude znovu kandidovat.

Článek

Výzkum, který prováděl britský YouGov, položil respondentům otázky ohledně schvalování nebo neschvalování kroků určitých politiků. Právě s politikou Angely Merkelové souhlasilo nejvíc lidí z pěti různých evropských zemí a Spojených států amerických.

Vůbec nejoblíbenější je německá kancléřka u respondentů ze Španělska, Francie a Německa. O něco méně potom v Itálii, Spojených státech a Velké Británii.

Z jiných světových lídrů se Angele Merkelové přiblížil pouze americký prezident Joe Biden. Britský The Guardian výsledek interpretuje tím, že Biden i osm měsíců po volbách stále „žije“ z toho, že není jako jeho předchůdce Donald Trump. Zároveň také novináři upozorňují, že se výzkum konal ještě před krizí v Afghánistánu.

Mezi dalšími „úspěšnými“ byl i kanadský premiér Justin Trudeau. Například francouzský prezident Emmanuel Macron získal lepší skóre jen v Německu a Španělsku.

Naopak na chvostu žebříčku, tedy mezi politiky, se kterými nejvíce lidí nesouhlasí, je čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, indický prezident Módí a britský premiér Johnson. A to ve všech šesti zemích.

V rámci výzkumu měli respondenti také určovat různé charakteristiky, které by jednotlivým politickým lídrům přisoudili. U Merkelové to byly nejčastěji „pragmatičnost“, „obezřetnost“, „systematičnost“ nebo „rozvážnost“.

Co se týče témat, která respondenti u německé kancléřky nejvíce chválili, byl zejména její postoj ke klimatické krizi i její reakce na krizi koronavirovou. O něco méně potom její názory ohledně brexitu.

Volby do německého Bundestagu se konají 26. září. V čele předvolebních průzkumů jsou sociální demokraté, které do voleb vede oblíbený ministr financí Olaf Scholz. Křesťanští demokraté Angely Merkelové, která však kandidátku nevede, jsou až na druhém místě.

Související témata:

Doporučované