Hlavní obsah

„Chtěla jsem volat televizi, ale babička zemřela.“ Jak začal příběh domova Hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ve zlínském domově pro seniory Hvězda mělo podle svědectví docházet k zanedbávání péče.

Reklama

Článek

Láká na luxusní podmínky pro své klienty, řada svědectví ale mluví naopak o zanedbávání péče. Na tristní poměry v domově pro seniory Hvězda v centru Zlína upozornily Seznam Zprávy v sérii článků. Reportér SZ teď popisuje případ od samého začátku.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co se podle svědectví mělo odehrávat v domově pro seniory Hvězda ve Zlíně.
  • Jaké další praktiky zlínského zařízení se pohybují na hraně zákonů a etiky.
  • Že o stížnostech na zanedbávání péče věděly úřady několik měsíců, konat začaly ale až po sérii článků Seznam Zpráv.

Má, prosím, někdo aktuální osobní zkušenosti s domovem Hvězda?  Tento poměrně banální dotaz položený na Facebooku jedním z uživatelů nakonec vedl až k sérii článků Seznam Zpráv o tristních poměrech v domově pro seniory v centru Zlína. Bývalí zaměstnanci a příbuzní jeho klientů redakci popsali nedostatečnou zdravotní péči, špatné hygienické podmínky nebo mizerné stravování.

„Všechny tyto stížnosti podle jejich autorů souvisí s tím, že ve Hvězdě je dlouhodobý podstav a velká fluktuace personálu,“ říká v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Jan Novák. Právě on se rozjel do Zlína prověřit situaci, když si všiml, že na zmíněný facebookový dotaz lidé reagovali desítkami komentářů. Téměř všechny vykreslovaly podmínky v domově ve velmi negativním světle.

Foto: Seznam Zprávy

Některé z odpovědí na otázku: Má, prosím, někdo aktuální osobní zkušenosti s domovem Hvězda?

Výpovědi, které Novák následně získal od rodinných příslušníků klientů Hvězdy i jejích bývalých zaměstnanců, pochybnosti potvrzují. Většina respondentů promluvila pod podmínkou anonymity, Seznam Zprávy ale jejich jména znají. Výtky nejčastěji míří na zanedbávání péče, kterou senioři ve Hvězdě měli dostávat.

Jedna stěžovatelka například reportérovi popsala, že když její dědeček při cestě na záchod upadl, pečovatelé ho sice zvedli a uložili do postele. Že má na těle velké podlitiny a dokonce zlomený palec na noze, ale zjistila až samotná vnučka, kterou později zavolal další z klientů domova. Jiní lidé pak mluvili o tom, že se v domově třeba i týden nevynášely koše, na zemi se válely papíry a obaly od jídla nebo že klientům bylo servírováno méně kvalitní jídlo, než jaké bylo na oficiálním jídelníčku.

Někteří bývalí zaměstnanci - rovněž většinou pod podmínkou anonymity - špatné podmínky potvrzují. „Říkali mi, že tam příliš nefungovala úklidová služba, že tam panoval podstav, že nedostávali zaplaceno. A přiznávali i to, že se špatně starali o klienty, zmiňovali dokonce i krádeže jídla, oblečení, cenností. Samozřejmě ne ti, s nimiž jsem mluvil - ti hovořili o svých tehdejších kolezích,“ uvádí Novák.

Stížnosti na Hvězdu

Seznam Zprávy začátkem června zveřejnily svědectví lidí, kteří popsali dění uvnitř Domova seniorů Hvězda v centru Zlína. Hovořili o zanedbávání péče o jejich blízké, o mizerné hygieně, šetření na jídle, krádežích nebo personálním podstavu.

Do redakce přišly desítky e-mailů od dalších svědků, kteří mají s Hvězdou během mnoha let stejně negativní osobní zkušenosti.

Dosud jsme vydali:

Kromě stížností na podmínky v domově reportér narazil i na další problém. Podle svědků mělo být podmínkou pro přijetí nového klienta do domova zaplacení „sponzorského daru“. Částky se pohybovaly od 40 tisíc do 80 tisíc korun. Seznam Zprávy mají k dispozici příslušné dokumenty, například podpisy darovacích smluv.

Sponzorský příspěvek? Prý nepochopení

Zlínská Hvězda je soukromé zařízení, které kromě domova pro seniory obsahuje domov se zvláštním režimem a také hospicovou péči. Celkem se stará o 59 seniorů, často s chronickým duševním nebo tělesným onemocněním.

Domov vede Miroslava Kalivodová. Ředitelka veškeré pochybnosti o kvalitě péče odmítá. „Výpovědím lidí, které jsem osobně zpovídal, nevěří. Nevěří ani těm desítkám konkrétních komentářů. Jedná se prý o stěžovatele z řad odmítnutých klientů nebo bývalých zaměstnanců, kteří prý měli problém s alkoholem,“ popisuje reportér.

Kalivodová popírá také to, že je nutné skládat „sponzorský“ příspěvek. A to i přesto, že tuto podmínku sama několikrát zmínila po telefonu figurantce, která předstírala zájem umístit do domova svou babičku. Podle ředitelky ale došlo k nepochopení.

Novák nicméně s dokumenty a pořízenou nahrávkou hovoru oslovil právníka a také zástupce Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Podle nich by podmínka odevzdání daru - kromě toho, že by byla neetická - znamenala porušení zákona.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Přestože se o problematických podmínkách v domově Hvězda mluví ve Zlíně už nějakou dobu, zájem o jeho služby trvá. Jak si to vysvětlit? Podle Nováka jde mimo jiné o důsledek nedostatečné kapacity v domovech pro seniory. Poptávka je obrovská.

„Ti lidé se dostali do situace, že zkrátka buďto nějakým způsobem skousli tu pověst Hvězdy, nebo prostě neměli jinou možnost. Od příbuzných klientů jsem se dozvídal, že tam sami vypomáhali s úklidem, s krmením a podobně. Zastávali vlastně službu, kterou jim měl domov poskytnout,“ dodává novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak na zjištění Seznam Zpráv o podmínkách v domově Hvězda reagují politici a proč k zakročení státu nedošlo dříve. Poslechněte si ho v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design: Martin Hůla, Pavel Barbor, David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované