Hlavní obsah

Česká Pilulka míří do Maďarska a Rakouska. A nehodlá se zastavit jen tam

Agenda s Martinem Kasou ze skupiny Pilulka.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká lékárenská skupina rozšiřuje působnost. Kromě Česka, Slovenska a Rumunska začíná působit i v Maďarsku. Další na řadě má být Rakousko. A pokud se firmě bude dařit, jako další cíl vidí Německo.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Byznysu české online lékárny Pilulka se daří. Po Slovensku a Rumunsku expanduje do Maďarska a chystá se na rozšíření i do Rakouska. „V Maďarsku už jsme. Rakousko spustíme během několika týdnů,“ říká pro SZ Byznys spolumajitel skupiny Pilulka Martin Kasa v podcastu Agenda.

Online lékárny si ponechávají české jméno. „Shodou okolností to bude stejný název jako na stávajících trzích. Používáme opět Pilulka. Vždy když na trh jdeme, tak si zjišťujeme, jakým způsobem zákazníci vnímají naši značku. Jestli ji umí vyslovovat, napsat, jak na ně působí atd. Zatím nám vždycky vyšlo, že by to nebyl problém, abychom použili tento ‚brand‘. Ale třeba přijde země, kde to změníme a budeme se jmenovat jinak,“ vysvětluje Kasa.

Vstup na nový trh stojí skupinu investici ve vyšších desítkách milionů korun.

„Je to různé kvůli použitému hybridnímu modelu. Závisí to také na tom, jak rychle dokážeme růst. Není to jen ta prvotní investice, ale pak i investice do různých aktivit, zvláště pokud bychom se měli překlápět do ziskovosti,“ říká Kasa s tím, že kvůli regulacím je v Maďarsku a Rakousku složité v tomto oboru podnikat. Skupina si tak pomůže z tuzemska.

„Využíváme infrastrukturu, kterou máme v Česku a na Slovensku, a jen některé činnosti děláme na tamním trhu,“ vysvětluje Kasa. Pro maďarský trh tak využijí sklady na Slovensku a pro ten rakouský naopak české sklady. Přesto nemohou podnikat čistě ze zahraničí. Například v případě možnosti vrátit zboží – lidé by podle Martina Kasy nechtěli zasílat zboží do jiné země, proto budou mít určitou infrastrukturu i na nových trzích.

Pilulka

  • Česká technologická společnost zaměřená na lékárenství. Do jejího portfolia patří kromě zásilkového obchodu také síť kamenných lékáren a další služby včetně projektu eHealth s názvem Plus Care a Pilulka Lab.
  • Projekt bratrů Martina a Petra Kasových vznikl v roce 2013. Momentálně skupina působí v Česku, na Slovensku, Maďarsku a Rakousku. Další metou mělo být Německo.
  • Firma oznámila, že kvůli úsporám končí v Rumunsku. 
  • Od roku 2020 se akcie Pilulky obchodují na trhu pražské burzy Start.
  • Tržby celé skupiny Pilulka v roce 2022 dosáhly 3,5 mld. korun, EBITDA 0,8 mil. korun. V Česku a na Slovensku dosáhla EBITDA marže +1,5 % (+36,5 mil. korun).

Jinak bude skupina v Maďarsku i Rakousku začínat takřka jen online. „Až když dosáhneme nějaké velikosti, začínáme se poohlížet po partnerovi s kamennými lékárnami,“ doplnil Kasa s tím, že Pilulka chce na nových trzích nabídnout širší škálu služeb, jako jsou doručovací boxy či rozvoz auty.

Pokud se firmě bude dařit, nehodlá s expanzí skončit. „Rakousko je určitě vstupenka dál do západní Evropy. Není nic překvapivého, že kdyby se nám dařilo, tak dalším krokem by bylo Německo,“ říká Martin Kasa.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované