Hlavní obsah

Pokropte levnou energií všechny, ať to stojí, co to stojí, říká exbankéř

Kam pošlou inflaci noví radní ČNB? Rozhovor s ekonomem Lubomírem Lízalem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nová“ Česká národní banka musí překvapit a zatnout do současné inflace klidně i desetiprocentní sazby, míní bývalý člen rady ČNB Lubomír Lízal. „Někdy je dobré zaskočit,“ tvrdí, sám ale takovou razanci od nových radních nečeká.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Nastávajícímu guvernérovi centrální banky Alešovi Michlovi poslal prezident do rady tři nové radní. Od 1. července v ní zasednou mimo jiné Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a současný ekonom z ČNB Jan Frait.

„Zkrocení inflace je vždycky drahé, lépe nebude. Boj s inflací je ale mandát ČNB. I od lékaře čekáte, že udělá, co je pro vaše zdraví nejlepší,“ řekl Lubomír Lízal v pořadu Agenda. Základní reposazba je přitom nyní na úrovni 5,75 %, kam se dostala po osmi zvýšeních od loňského května.

„Od nového složení rady ale zvýšení razance nečekám. V nejlepším případě to bude tak, jak to bylo, druhý extrém je, že se sazby zvyšovat nebudou,“ odhaduje Lubomír Lízal.

Třebaže čeští centrální bankéři začali po pandemii se zvyšováním sazeb jako jedni z prvních v EU, podle ekonoma jsou stejně pozadu za prognózami: „V létě měly být sazby na 8 %. Když prognózu viděli, měli udělat jasný řez. Oni ale chtěli umožnit aktérům se na to připravit.“

Sám Lubomír Lízal by zvýšil sazby okamžitě a radikálně: „Sazby bych viděl mezi 9 a 10 %, aby to bylo rychlé. Čím výše je sazba, tím kratší období. Pokud to uděláte rychle, trh překvapíte. Zabrzdíte nové úvěry a staré smlouvy na úvěry zpravidla dál platí,“ vysvětluje.

Lubomír Lízal

  • ekonom, vyučuje na ČVUT a Anglo-American University
  • 2011–2017 člen rady ČNB
  • 2018–2022 působil v Expobank CZ

Levnou energii pro všechny

Už zítra se od českých statistiků dozvíme, jak rychle rostly ceny v květnu. Analytici čekají zhruba 15% meziměsíční inflaci, kterou táhnou zejména zdražující energie. Vláda proto mluví o speciálním levnějším energetickém tarifu, jenže zatím žádný konkrétní návrh není. A podle posledních zpráv z vlády by mohl být až koncem srpna. Lze předpokládat, že na výši inflace pak bude reagovat i ČNB, která určuje výši úrokových sazeb.

Podle Lízala část firem kvůli drahému plynu, teplu a elektřině zkrachuje, část se radikálně promění: „Bude obrovský tlak na firmy. Bude to změna, která bude možná stejně velká, jako byla kdysi transformace,“ míní ekonom. Lízal by navrhl tento model: dát lidem, firmám i úřadům polovinu loňské spotřeby za minulé ceny, cokoliv nad touto hranicí, pak za ceny současné.

Tento systém tarifu by podle něj motivoval ke snížení spotřeby energie: „Na polovinu se nikomu snížit nepodaří, lze dosáhnout úspory jedné třetiny či jedné čtvrtiny energií.“

Rychlost pomoci je přitom podle Lízala důležitější než adresnost. Stát by měl podle něj přispět na levnější energii, padni komu padni a ať to stojí, co to stojí. „Kdo rychle koná, dvakrát koná. Pokud v zimě v Rusku vypnou plyn, budeme potřebovat, aby vše fungovalo. Pokud to bude jako dosud, tak to sice bude drahé, ale koupili jsme si jistotu, že nám ekonomika nezkolabuje,“ uvedl.

Podle Lubomíra Lízala jeho návrh tarifu motivuje ke snížení spotřeby energie: „Na polovinu se nikomu snížit nepodaří, lze dosáhnout úspory jedné třetiny či jedné čtvrtiny.“

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované