Hlavní obsah

Glosa: Škrty máme hluboko v DNA. Rodičům ale nepomohou

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Velké rozpaky vzbuzuje návrh související s délkou rodičovské dovolené a nově i s pravidly v přijímání dětí do školek.

Reklama

Článek

Nová úsporná opatření, se kterými ve čtvrtek přišla vláda, udeřila přímo na solar. Je ale docela úlevné si uvědomit, že úspory máme v české DNA zakořeněné tak hluboko, že už nás nemohou rozhodit.

Někdy úsporám ve státním rozpočtu říkáme „škrty“ a jindy zas „nejsou na to peníze“. Druhý opis toho samého se už dlouhodobě týká i oblasti školství, kterou bychom přitom měli stavět společně se zdravotnictvím na přední místa. Bohužel se tak ale neděje.

I proto tak velké rozpaky vzbuzuje návrh související s délkou rodičovské dovolené a nově i s pravidly v přijímání dětí do školek. Hovoří se o tom, že by školky měly garantovat přijetí dětí už v den jejich třetích narozenin, nikoli až k 1. září, jak je tomu dosud. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň navrhuje, aby se maximální doba pobírání rodičovské dovolené zkrátila ze čtyř na tři roky.

Obojí se na první pohled sice může zdát – v porovnání s jinými celostátními problémy – jako drobnost, ve výsledku jsou ale tyhle „jednotlivosti“ velmi důležité. Třeba i kvůli příjmům do státního rozpočtu.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Mnozí si od návrhů slibují, že by rodiče malých dětí nastupovali dříve do práce a že by některé děti nemusely – mimo jiné i kvůli přeplněné kapacitě zařízení – čekat až rok na přijetí do školky. Co zní hezky na papíře, je ale v realitě zatím bohužel neproveditelné. V předškolních zařízeních nejsou místa ani teď. Mimo jiné i proto, že jsme až příliš dlouho šetřili. Tedy, pardon: nebyly na to peníze.

Jen blázen by neviděl, že v tomto pohádkovém přání něco nevychází. Nelze přece z koláče dál ukusovat, když je dávno snědený. Stát měl už dávno investovat do školství a budovat nové školky. Pak by nemusel v roce 2023 problém s nedostatkem míst ve školkách hasit nesystémovým sousedským hlídáním. A nebo potichu přihlížet vzniku soukromých školek a dětských skupin, které neúměrně zatěžují rodinné rozpočty. 

Dávalo by přece větší smysl už dávno rodičům malých dětí rozvázat ruce, aby nemuseli – často nedobrovolně – zůstávat doma čtyři roky. Na druhou stranu, kdyby Česko přistoupilo k logickému řešení, ztratilo by vedení v celosvětovém žebříčku v délce rodičovské dovolené, které dostalo úplně „zadarmo“.

A co je zdarma, to se přece neškrtá.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované