Hlavní obsah

Na Letné odpálili přestupovou bombu. Posile ale hrozí distanc

Foto: Ac Sparta Praha, Seznam Zprávy

Český reprezentační útočník Jan Kuchta bude oblékat rudý dres. Jako kdysi v mládí.

Reklama

Článek

Slávisté mu nemohou přijít na jméno, sparťané triumfálně slaví. Jan Kuchta se hlásí na Letné coby superposila. Bude moct zasáhnout do úvodního duelu? Co vnese do kabiny Sparty a proč mu hrozí distanc?

Jan Kuchta mnohé šokoval, mnohé pobouřil a jiné zase nadchl. Když letos v zimě přestupoval ze Slavie do Lokomotivu Moskva, těžko by střízlivého fotbalového diváka napadlo, že se bude tentýž rok v létě hlásit jako velkolepá posila Sparty, tedy úhlavního rivala Slavie a zároveň klubu, ze kterého v roce 2013 prchal právě do Edenu. Nosiči vody měli o ústřední téma postaráno.

Nejde o trvalý přesun

Nosiči vody si v novém díle kladli otázku, proč Kuchta raději nezamířil zpět do Edenu, kde ho mnozí fanoušci nedočkavě vyhlíželi už od propuknutí ruské agrese na Ukrajině. Hlad sešívaných po Kuchtově návratu umocnily i jeho bravurní výkony v reprezentačním dresu.

„Šíří se zvěsti, že Slavia sice o Kuchtu měla zájem, ale vztahy mezi hráčem a vedením jsou poněkud vyčerpané, když to řeknu kulantně. Další otazník by představovala situace v kabině, jejíž harmonii by příchod Kuchty zřejmě také vyloženě neprospěl. I proto asi Kuchta upřednostnil pražského rivala,“ zamýšlí se Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

A jak je to s Kuchtou po praktické stránce? „Kuchta jde do Sparty ‚jenom‘ na roční hostování s opcí. Údajně by za něho nyní Sparta měla vysázet milion eur. Kdyby tam měl setrvat, musela by Sparta doplatit další čtyři. K tomu si připočítejme vysoký plat plus nejrůznější bonusy,“ upřesňuje Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

V podcastu se dozvíte i to, na kolik si nově přijde nejlépe placený muž na Letné. Nosiči vody také zapátrali v dějepisných pramenech, aby poreferovali o historii přestupů na obousměrné lince Sparta–Slavia. Zajímá vás, jaké jméno dalšího exslávisty se čím dál častěji skloňuje s možným přesunem na levý břeh Prahy? I to se dozvíte při poslechu nové epizody.

Hrozí distanc

Sparťanští fanoušci se tak mohou těšit na to, že jejich miláčci brzy vyrukují s Janem Kuchtou na hrotu. Otázkou zůstává, od kterého kola Fortuna ligy to bude. Jakkoliv absurdně to dnes na první dobrou může znít, na obzoru vyvstala jistá kaňka z minulosti.

„Kuchta byl totiž vyloučen během svého posledního utkání v české lize v prosinci 2021. Za to obdržel jednozápasový trest. Jenže ten v Rusku neabsolvoval, neodstál si ho. Dokonce na to tehdy upozorňoval soupeř Lokomotivu, konkrétně tým Chimki spustil šrumec, že proti němu Kuchta kvůli disciplinárnímu trestu přenesenému z české ligy neměl hrát. V Rusku potom ta věc nakonec vyšuměla. Ale teď v Česku znovu pokračuje,“ rekapituluje situaci Luděk Mádl.

Reportér oslovil Ligovou fotbalovou asociaci (LFA). „Disciplinární komise LFA situaci s Janem Kuchtou prověřuje a v tuto chvíli není jasný výsledek. Konečný výsledek posouzení LFA zveřejní co nejdříve,“ říká mluvčí asociace Štěpán Hanuš.

A o čem ještě uslyšíte?

V rámci sázkařského okénka s Fortunou si trio Nosičů všímá, kterak s kurzy na mistra nadcházejícího ročníku Fortuna ligy zamával Kuchtův příchod na Letnou. Zajímá vás, jak bookmakeři věří pražským „S“? A kdo by je mohl na základě aktualizovaných kurzů nejvíce prohánět?

Nosiči vody zabrousili i do dění v anglické Premier League. Nechybí bezprostřední reakce na odchod Petra Čecha z Chelsea a na personální revoluci, kterou spustil nový majitel Blues Todd Boehly. A jak je to se současnou přestupovou politikou anglických velkoklubů? O ekonomické situaci na britských ostrovech důkladně referuje Karel Tvaroh. Pohled do zahraničí nabízí i indonéskou sondu, jež zodpoví, co čeká na duo Michael Krmenčík – Ondřej Kúdela v tamní lize.

Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku, na Podcasty.cz nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované