Hlavní obsah

Pomoc ukrajinským lékařům: Kupujte IFAK, říká záchranář

Hostem Ptám se já byl vedoucí Medical service Davepo David Veselý.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Na pomoc Ukrajině už Češi vybrali před dvě miliardy korun a řada z nich se rozhodla pomoci i na místě. Vyjeli tam i čeští záchranáři z Medical service Davepo. Jaká konkrétní pomoc je nejvíce potřeba?

Hostem Ptám se já byl vedoucí Medical service Davepo David Veselý.

Sedm záchranářů ze společnosti Medical service Davepo vyrazilo jen pár dní po začátku ruské agrese proti Ukrajině do nemocnice ve střední části Ukrajiny. Ve třech sanitních vozech dovezli různý zdravotnický materiál, zdravotnickou techniku a léky, které předali místním zdravotníkům. A také učili místní, jak zajistit první pomoc zraněným, aby si zvládli poradit i bez přítomnosti záchranářů.

Teď je zdravotnický tým na několik dní zpět v Česku a chystá se už na svoji druhou cestu. Kolik a jaké pomoci tentokrát do místa válečného konfliktu dovezou? A jak riskantní je pomoc na místě?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:28 – S ukrajinskou stranou spolupracujeme už asi šest let, takže osobní vazby tam jsou delší dobu. Hovořili jsme přímo se zástupci nemocnic.

4:20 – Zájem o školení (taktické bojové medicíny) byl obrovský. Orientovali jsme se na střelné poranění, bodné poranění, ztrátu končetin, masivní krvácení. To je ten základ, kdy člověku zbývá pár vteřin na záchranu života.

7:15 – Zdravotnického materiálu na Ukrajině není dost.

10:15 – IFAK (osobní lékárnička – anglicky Individual First Aid Kit, pozn. red) lze koupit i na e-shopu jako pomoc Ukrajině. Je to sada, kde je i škrtidlo, tlakový obvaz. Většinou je to v malé kapsičce, kterou může mít zdravotník připnutou na opasku. Za pár korun lze zachránit život.

11:55 – Pomoc od nás přišla rychle a lidé nám rádi pomohli. Bylo to takové to prvotní nadšení. U takových konfliktů, které trvají delší dobu, je ale problém ty další prostředky a další materiál s postupem času shánět.

19:50 – Nedokážu si představit, že by nějaká organizace vyslala zdravotníky do oblastí, kde se přímo bojuje. I Lékaři bez hranic dbají na životy svých zaměstnanců a spolupracovníků.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované