Hlavní obsah

Na původní ceny energií zapomeňte. „Drahé budou už trvale“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Vláda chystá plán, jak zatočit se zdražováním. Komu pomůže? (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Většina evropských zemí řeší, jak pomoci lidem, na které tvrdě doléhá zdražování energií a v případě Česka i vysoká inflace, tedy zdražování. Jaký recept na drahotu by doporučili ekonomové?

Hostem Ptám se já byl zástupce ředitele think-tanku IDEA CERGE-EI a poradce ministra práce a sociálních věcí Filip Pertold.

Česká vláda argumentuje, že pomáhá potřebným například zvýšením příspěvku na bydlení nebo růstem životního a existenčního minima. Dnes mají ministři na programu konkrétně rodičovský příspěvek, slevu na poplatníka nebo daňový bonus.

Poslanci hnutí ANO ale chtějí ve Sněmovně zařadit body ke snížení DPH na energie či pohonné hmoty. Pokud se tak nestane, má strana dostatek podpisů na svolání mimořádné schůze. Kromě toho Sněmovna tento týden ve zrychleném procesu podpořila vládní návrh na snížení spotřební daně z paliv – dočasně by měla klesnout o korunu padesát na litr.

A nervozitu přinesla i další čerstvá zpráva. Ruská plynárenská společnost Gazprom totiž zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska a cena plynu pro evropský trh se kvůli omezení dodávek z Ruska prudce zvýšila.

Jak to české domácnosti ovlivní? Dělá vláda dost, aby pomohla přežít složitou dobu těm nejchudším? A jak velké zdražování nás ještě čeká?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl ekonom Filip Pertold.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:24 – Ty domácnosti, které byly třeba u Bohemia Energy, mají už ten největší skok za sebou. Naopak ostatní domácnosti, které mají zdražování rozložené v čase, ten největší šok ještě čeká.

2:25 – Ceny plynu od rána na burze vzrostly asi o dvacet procent. Už před válkou ale ceny rostly. Troufám si tvrdit, že už se nikdy nedostaneme do situace jara nebo léta, a jestli budou ceny klesat, tak jen o méně. Čeká nás trvalý stav drahých energií.

3:40 – Chtěl bych zdůraznit, že když se počítá inflace, tak se počítá z nějakého průměrného spotřebního koše, výdaje na bydlení tam mají menší než dvacetiprocentní zastoupení. To není kompletní obrázek o tom, jaké výdaje české domácnosti skutečně na bydlení mají. Z různých zdrojů dat jsme zjistili, že až třicet procent domácností má vyšší než třicetiprocentní výdaje na bydlení ze svých příjmů. Třetina z jejich příjmů jde jen na bydlení a to byl stav před zdražováním. Tyhle domácnosti budou nejvíce bity. Třetina domácností je prakticky bez úspor. Tady může být významný překryv. Přibližně dvacet procent domácností se dostane do významných existenčních problémů, budou mít problém zaplatit základní výdaje na bydlení a potraviny.

5:50 – Úkolem sociální politiky je těmto lidem pomoci. Všechny ostatní cesty jsou mnohem dražší. Nejrozumnější cesta je dostat pomoc právě k těmto patnácti dvaceti procentům domácností.

8:08 – U nástrojů, které jsou cílené na chudší lidi, jako třeba příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě, by vláda mohla „přitlačit“ více. Významně více. Lze ji pochválit za to, že jakmile se vláda dostala k moci, výrazně zvýšila příspěvek na bydlení. Stále se ale dostane k malému počtu lidí. Je to příliš složité. Vláda musí směřovat k výraznému odblokování této dávky, teď ji dostává sto dvacet tisíc domácností. Měl by to být minimálně dvojnásobek. Mluvíme asi o čtrnácti miliardách. Stále by to ještě bylo levné.

11:10 – Nemůžeme žít stejným životním stylem, když ceny pohonných hmot jsou takhle vysoké. Snaha vlády to zmírnit je marná. Koruna a půl pro průměrného spotřebitele, to nebude znamenat skoro nic. Průměrný spotřebitel z toho bude benefitovat málo. Dotujeme lidi a firmy s vysokou spotřebou pohonných hmot, což není v zájmu, a Putina, což taky není v zájmu.

12:30 – Podle všeho ceny energií ani před válkou neměly klesat na původní úroveň, nemůžeme se tedy dostat do situace, která byla před rokem.

13:30 - Když všem snížíme DPH na energie, lidé nebudou mít motivaci šetřit. My ale chceme, aby lidé víc ve spotřebě šetřili. Ta pomoc navíc pak jde z 80 % domácnostem, které to nutně nepotřebují, a to není v zájmu veřejných financí, které jsou ve velmi bídném stavu. Od toho máme sociální dávky, které ale musí být dostatečně přístupné, aby se to dostalo k 15–20 % domácností, které jsou nejvíc ohrožené.

15:00 - Neexistuje samozřejmě sociální systém, který nelze zneužít. Ani stát o tom ale bohužel nemá data. Teď ale musíme řešit urgentní situaci domácností i za cenu, že na to někteří dosáhnou, i když to nepotřebují.

16:10 - Moc času nemáme. Velmi brzo dodavatelé energií zjistí, že významné procento domácností zálohy neplatí, a začnou se zvyšovat exekuce. To je další systém, do kterého mohou domácnosti spadnout a který je pro stát drahý, dostat se z exekuce trvá dlouho. Vychází to rozhodně dráž, než kdyby dosáhly na ty sociální dávky.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované