Hlavní obsah

Šťastný podcast: Bydlení pro prezidenta. Takhle žili Pavlovi předchůdci

Foto: Profimedia.cz

Šťastný podcast o sídlech bývalých českých prezidentů a jejich domácích mazlíčcích.

Reklama

Článek

Kde a jak bydleli čeští prezidenti a jakým způsobem využívají politici své domácí mazlíčky, to vám řekneme v aktuálním Šťastném podcastu ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Do inaugurace Petra Pavla zbývá už méně než měsíc, a tak všichni začínají řešit i to, kde bude nová hlava státu bydlet. Ve Šťastném pondělí jsme tento týden odhalili, že nové prezidentské sídlo bude v Černoučku v Ústeckém kraji. A ve Šťastném podcastu jsme na toto téma navázali a podívali se na perličky z bydlení předchozích prezidentů.

„Václav Havel bydlel nejdřív ve svém bytě na Smetanově nábřeží vedle Tančícího domu, pak se přestoval do takzvaného Prezidentského domečku naproti Míčovně. Ale když přišel Václav Klaus v roce 2003, nastal trochu problém. Ministerstvo obrany pro něj našlo vilu ve Slunné ulici s tím, že by to mohlo být důstojné místo, kde by mohl sídlit nový prezident. Jenže se ukázalo, že ta vila dřív patřila sudetským Němcům, což byl dokonce i pro Václava Klause v roce 2004 trochu problém. A tak se místo toho upravila Lumbeho vila v areálu Hradu,“ popisuje obšírně pamětník Jindřich Šídlo.

Řešili jsme také to, jak se bude po příchodu Petra Pavla měnit Pražský hrad, aktuálně ze všech stran opevněný bezpečnostními rámy a dalšími ošklivostmi.

„Mluví se o tom, že teď se Hrad bude otevírat veřejnosti. A prý ten, kdo na to bude dohlížet, má být architekt Josef Pleskot. Akorát tedy sám Pleskot říká, že se o tom dozvěděl z médií a že spolu s Petrem Pavlem o tom ještě nemluvili,“ podotýká producent Ondřej Lasák.

„Ale asi chápu, proč si Pavel vybral zrovna Pleskota, protože na stránkách jeho studia má pod svým jménem napsáno logika, řád a struktura,“ dodává Lasák s poukazem na Pavlovo volební heslo.

Podívejte se na aktuální Šťastné pondělí

Ve druhé části, kde vám expertka Tereza Povolná představuje bizarní momenty ze sociálních sítí českých politiků, jsme se tentokrát zaměřili na to, jaké mají veřejní činitelé domácí mazlíčky a jak je ve své prezentaci využívají.

„Dřív měl Petr Pavel pejska jménem Bob, myslím, že to byl stafordšírský bulteriér. Ale hlavní hvězdou jeho kampaně se nakonec stala kočka Micka, která nedávno dokonce přistála na Pavlově instagramu s popiskem na Hrad Micku zatím nepustí, tak vzala zavděk alespoň společnou dovolenou v lázních a na chalupě a nelitovala,“ popisuje Tereza Povolná.

„Já k tomu chci říct, že zneužívání zvířat v politice je stejně špatné jako zneužívání dětí v politice a zneužívání peněz v politice. Tak ať to nedělají,“ podává k tématu své stanovisko Šídlo.

A kromě toho řešíme i vztah politiků ke sportu, čteme vám další úryvky z humoristické bible Právní aspekty humoru od ministra Michala Šalomouna a vysvětlíme také důvod, proč jsme se s celým týmem tentokrát táhli až do Černoučku.

To vše si můžete poslechnout ve Šťastném podcastu v přehrávači nahoře.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované